Israëlisch-Arabische partij waarschuwt regering

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 10 mei 2015

Nieuws van 10 mei 2015

Joint Listleider Ayman Odeh waarschuwt voor negeren niet-joodse minderheid. Protesten VS, EU tegen bouw Oost-Jeruzalem. Rivlin naar Duitsland.

Israëlisch-Palestijnse leider: geen dialoog, dan strijd

Ideologisch verdeeld, maar één mbt binnenlandse discriminatie

De Israëlisch-Palestijnse leider van de Joint List in de Knesseth (3e partij met 13 zetels) Ayman Odeh, noemt de nieuwe regeringscoalitie een gevaar voor de Israëlisch-Palestijnse staatsburgers. De nieuwe regering is, “an extreme right-wing coalition, but one that represents a danger to the Arabs of Israel and the entire region.” Hij zei dit in een interview met de in Londen verschijnende Arabisch-talige krant Asharq al-Awsat, dat wordt geciteerd in de Jerusalem Post van gisteren. Odeh zegt dat overleg tussen de regering en de niet-joodse gemeenschap nodig is. “If dialogue with the government doesn’t succeed, then the Joint List will endeavor to join the global struggle [against Israel]”.

Odeh was fel op de afwijzing van het beroep tegen een recente beslissing tot verwoesting van een Bedoeïnendorp in de Negevwoestijn: “This decision will open the gates of hell before us,”. Odeh legt een verband met de verwoesting van huizen van niet-joden elders in Israël: “Before it (de regering, JS) announced its intention to destroy this village, we saw the government’s appetite for destroying Arab homes in the North, Center, and South.”

http://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/Netanyahus-extreme-right-wing-coalition-is-a-danger-to-Israels-Arabs-402562

EU protesteert tegen bouw in Ramat Shlomo

Ben Goerion en Adenauer in de jaren ’50: begin van de schuldgebaseerde samenwerking Europa-Israël

De EU heeft in een eerste verklaring na de vorming van de nieuwe Israëlische regering de bouw van 900 huizen in Ramat Shlomo in de agglomaratie Jeruzalem veroordeeld. Zoals gebruikelijk werd een verband gelegd met de tweestaten oplossing: “Israel’s determination to continue its settlement policy, despite the urging of the international community, not only threatens the viability of the two-state solution but also seriously calls into question its commitment to a negotiated agreement with the Palestinians,”. Donderdag noemde Washington het besluit niet-legitiem en “disappointing and damaging”.

http://www.middleeasteye.net/news/eu-joins-criticism-east-jerusalem-settlement-plan-169486736 – sthash.ZUBOaJvw.dpuf

Advocaat-generaal tegen geld voor rechts-religieuze partijdoelen

De advocaat-generaal in Israël Yehuda Weinstein, verzet zich tegen een afspraak binnen de nieuwe regering om geld voor nederzettingenbouw en religieuze doelen toe te delen via partijen. Het gaat om aanzienlijke bedragen uit de staatskas: jaarlijks ruim €25 miljoen voor de partij Verenigd Torah Judaïsme en €35 miljoen voor Joods Huis. De bestemming van de bedragen is niet exact aangegeven. In oppositiekringen wordt hier en daar gesproken van omkoperij. Verder krijgt de afdeling van het Wereld Zionistische Organisatie (WZO Settlement Division) €12 miljoen.

Weinstein heeft aangekondigd zich tegen deze afspraken (die in het coalitie akkoord al zijn vastgelegd) te zullen verzetten. In het verleden is al eens gebleken dat dit soort afspraken de deur open zetten voor omkoperij en vriendjespolitiek binnen de partijen die over het geld kunnen beschikken. Wat de Settlement Division betreft wordt gevreesd dat die de prioriteiten bij de uitbouw van nederzettingen gaat bepalen in plaats van de regering.

http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4655563,00.html

Labour wel/niet in regering

Premier Netanyahoe behoudt de post van minister van Buitenlandse Zaken voor zichzelf. Algemeen wordt in Israël aangenomen dat dit geldt als een open uitnodiging aan de leider van de oppositionele Zionist Union Herzog, om toe te treden tot het kabinet. Een tweede optie zou zijn dat Lieberman alsnog toetreedt en de post zal bezetten. In een boodschap die waarschijnlijk meer voor Herzog dan voor Netanyahoe is bedoeld, zegt Tzipi Livni (2e binnen de Zionist Union) dat zij absoluut niet tot de regering zal toetreden.

http://www.jpost.com/Breaking-News/Livni-rules-out-joining-Netanyahu-government-402565

Staatsbezoek president Israël aan Duitsland

50 jaar betrekkingen

President Reuven Rivlin van Israël vertrekt vandaag voor een driedaags staatsbezoek naar Duitsland. Aanleiding is de viering van vijftig jaar diplomatieke betrekkingen tussen Duitsland en Israël op 12 mei. Op die dag zullen de presidenten van Israël en Duitsland deelnemen aan een bijeenkomst van de German-Israeli Future Forum Foundation. Deze organisatie wordt medegefinancierd door het Jewish National Fund. Alle hoge politici van de Bondsrepubliek zullen de komende dagen acte de présence geven, onder wie Merkel, Steinmeier en de voorzitter van het Duitse parlement. Rivlin: “It is important to remember that our friendship is in no way compensation for the Holocaust, it is built on a basis of shared values (…) Today, we are thriving, with the values of democracy and freedom of expression,”.

http://www.jpost.com/Israel-News/Rivlin-departs-for-Germany-on-three-day-state-visit-402585

bronnen:

Yedioth Ahronot

Jerusalem Post

Middle East Eye

Israel National News