Israël woedend op Zweden

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 15 januari 2016

Nieuws van 15 januari 2016

Netanyahoe: ‘absurd’, ‘outrageous’, ‘immoral’, ‘stupid’. Solidariteitsactie na verwoesting van Palestijns huis als collectieve straf.

Premier Netanyahoe: stevige taal richting Zweden

Premier Stefan Lofven van Zweden wordt gemaand zijn minister in bedwang te houden

De woede in Israël over de uitspraak van de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken houdt aan. Haar pleidooi voor een onderzoek naar buitengerechtelijke executies van Palestijnen leidde tot de uitspraak van de Israëlische premier dat, ‘(…) Wallstrom’s comments had singled out Israel in “an absurd way” and were “outrageous, immoral, unjust, and just wrong.’ Later voegde hij eraan toe: ‘and stupid‘.

Al in oktober 2015, kort na het beging van de huidige onrust verklaarde Amnesty International al: ‘Amnesty International called on Israel in late October to stop its “unlawful” killings, saying that the group’s investigations had found at least four cases where Palestinians were deliberately shot dead when they posed no imminent threat.’ De Zweedse eerste minister Stefan Lofven werd vandaag vanuit de VS door de voorzitter van de Anti-Defamation League (ADL) Jonathan A. Greenblatt, verzocht zijn minister op het matje te roepen.

http://www.maannews.com/Content.aspx?id=769809

en:

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/206508 – .Vpk4SzZmbgI

Aanval prominente minister op buitenlandse dienst

Naftali Bennett, leider van de partij Joods Huis en daarom belangrijk minister in de Israëlische regering heeft de eigen buitenlandse dienst aangevallen. De mentaliteit in de dienst zou niet goed zijn. Plaatsvervangend minister van Buitenlandse zaken Hotolevy nam haar dienst in bescherming met de volgende woorden: ‘I do not accept the statement of Minister Bennett that there is a problem in the DNA of Foreign Ministry employees. Alon Liel and his few partners are the exceptions, they are not the rule.’

http://www.israelnationalnews.com/News/Flash.aspx/348705 – .Vpk2lzZmbgI

Commentaar

Alon Liel is een gepensioneerd diplomaat, die als zionist felle kritiek heeft op de nederzettingenpolitiek en de bezetting überhaupt. Hij neemt ook deel aan het internationale lezingencircuit. De zeer rechtse Hotolevy kanaliseert de aanval van Bennett dus naar kritiek op zionisten die de ‘Groot-Israël’-politiek bekritiseren. Dit sluit aan bij een tendens in Israël waarbij ook zionistische joden gemarginaliseerd worden die de kolonisatiepolitiek aanvallen.

Solidariteitsactie voor herbouw familiehuis

In Ramallah is een succesvolle inzamelingsactie gevoerd om de familie te steunen van een jonge Palestijn, die was omgekomen bij een aanval op Israëliërs. De familie krijgt het geld om hun huis te kunnen herbouwen. De actie is feitelijk ook een massaal protest tegen de politiek van het collectief straffen van Palestijnen. In dit geval was het huis van de familie verwoest als bijkomende straf voor de familie van een ‘terrorist’. Het systeem van collectief straffen (variërend van huisverwoesting tot het bombarderen van een gehele wijk) is een in de bezette gebieden een algemene politiek die wordt toegepast op niet-joden.

http://www.maannews.com/Content.aspx?id=769813