Israël verwijdert zich van VS en EU

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 1 juli 2014

Nieuws van 1 juli 2014

De laatste twee dagen begint Israël afstand te nemen van de “westerse” lijn ten aanzien van het Midden-Oosten.

De signalen worden duidelijker dat Israël zich op enkele belangrijke punten in zijn buitenlandse politiek openlijk verwijdert van zijn “beschermheren”, de VS en de Europese Unie. Opvallende punten zijn:

Olievelden bij Kirkuk.

1) De Koerdische kwestie. Premier Netanyahu zei zondagavond dat Israël zich zal inzetten voor een onafhankelijke Koerdische staat. De VS en de belangrijkste lidstaat van de EU (bij monde van de Duitse minister van Buitenlandse Zaken) hadden zojuist bij de Koerden erop aangedrongen binnen het Iraakse staatsverband te blijven. John Kerry had daarvoor intensief overleg gevoerd in het Midden-Oosten. (nb: De eerste tanker met Koerdische olie is inmiddels in Israël aangekomen)
.

2) Eind vorige week tekenden zich meningsverschillen af tussen de VS en Israël ten aanzien van de rol die Iran eventueel zou kunnen spelen bij de bestrijding van de radicale ISIS-strijders.

3) De zeer uitgebreide militaire campagne tegen Hamas van de afgelopen twee weken, inclusief het binnendringen van de kern van het gebied van de door de VS en de EU beoogde Palestijnse staat. Deze operatie staat op zeer gespannen voet met de voorzichtig positieve reacties uit Washington en Brussel op de Palestijnse eenheidsregering (met Hamas).

4) Volgens recente verklaringen is demilitarisering van die beoogde Palestijnse staat voor Israël niet meer genoeg: Israëlische militairen moeten daar aanwezig blijven.

5) Minister van Buitenlandse Zaken Lieberman noemt de stabiliteit van Jordanië een vitaal belang voor Israël “en Israël zal daarnaar handelen”. Dit laatste klinkt als aankondiging van een onafhankelijke politiek ten opzichte van dit protectoraat van de VS, waar enkele miljoenen Palestijnen wonen.

 

bronnen:

Frankfurter Allgemeine Zeitung, 01/07/2014

junge Welt, 01/07/2014