Israël sorteert voor op Clinton II. Parlement Jordanië: tegen vredesverdrag

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 15 mei 2016

Nieuws van 15 mei 2016

Onderhandelingen Netanyahoe – Herzog. Jordanië: vrouwendelegatie geweigerd: Waar zijn zij als Palestijnse vrouwen worden vermoord?

Toetreding Zionist Union tot regering Netanyahoe in de maak

Isaac Herzog met Clinton II

In de Israëlische pers beginnen berichten te verschijnen over vergaande onderhandelingen tussen premier Netanyahoe en oppositieleider Herzog van de Zionist Union (voor een groot deel bestaande uit de vroegere Arbeiderspartij). De regering heeft nu het vertrouwen van 61 van de 120 afgevaardigden in de Knesseth. Daarmee is zij zeer sterk afhankelijk van de kolonisten en de religieuzen. Een toetreding van Zionist Union zou op papier een iets minder radicaal beleid in de bezette gebieden mogelijk maken.

Analyse:

Clinton I met lobbyist Haim Saban

De VS en de EU steunen Israël maar hebben een ‘vredesproces’ nodig om dat naar hun eigen media en bevolking te rechtvaardigen. President Obama speelt nauwelijks meer een rol in deze kwestie. De ogen zijn gericht op Hillary Clinton, die door sterk pro-Israëlische donors gesteund wordt. Zij zal, zeker tijdens haar eerste termijn, geen ernstige aanvaring met Israël willen en heeft daarvoor een concessie van de Israëlische regering nodig. Zo’n concessie, bijvoorbeeld een formele tijdelijke stop van de nederzettingenbouw, is bij de huidige regeringssamenstelling in Israël nagenoeg onmogelijk. Volgens berichten dringt Herzog aan op zo’n stop en op gesprekken met de officiële vertegenwoordigers van de Palestijnen (“Herzog is seeking a pledge from Netanyahu that the government will immediately renew final status negotiations with the Palestinian Authority”).

(Israel National News, 15 mei 2016)

Incident Jordanië – Israël: onvrede steekt even de kop op

De voorzitter van het parlement van Jordanië, Atef Tarawneh, heeft in een tv-interview  gezegd dat het parlement een onafhankelijke instelling is en een van de regering afwijkend standpunt heeft over het in 1994 gesloten vredesverdrag met Israël: “The Jordanian parliament is an independent authority and its opinion toward the peace treaty with Israel is different in essence from the government’s position“. Het parlement verschilt volgens hem zelfs “adamently” (keihard) van mening met de regering in deze kwestie. Dit is een opmerkelijke uitspraak in de Jordaanse politieke cultuur die is gericht op het toedekken van spanningen, met name tussen de Palestijnse meerderheid en de van de VS en Israël afhankelijke regering.

De onderhuidse spanningen zijn het af gelopen jaar opgelopen door de incidenten met joodse extremisten op de Tempelberg, het moslimheiligdom in Jeruzalem. Enkele dagen geleden weigerde het parlement een delegatie van Israëlische vrouwen de toegang. De delegatie was op bezoek in verband met het ‘2016 Women in Parliaments Global Forum’. De motivering: “(…) the Israeli women did not express any opinion toward the racist laws the Israeli Knesset legislates. When Palestinian women are assassinated in cold blood at checkpoints, these Israeli women do not help them.” Israël heeft protest aangetekend tegen de weigering.

(Jerusalem Post, 15 mei 2016)

achtergrond:

http://jaffadok.nl/jordanie/