Israël: instabiele, uiterst rechtse regering

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 6 mei 2015

Nieuws van 6 mei 2015

Mag Joods Huis rechtsstaat verder ‘stroomlijnen’: vannacht deadline. Moorden ook in huidig rechtsstelsel geseponeerd. Escalatie Libanon. Fifa: sport en politiek.

Neerschieten Palestijnse Israëliër geseponeerd

Israeli Border Police, gemilitariseerde politiemacht. (AFP, Thomas Coex)

De Israëlische autoriteiten hebben het onderzoek afgesloten naar de dood van de 22-jarige Palestijnse Israëliër Kheir Hamdan. Hamdan werd vorig jaar november in Galilea (noorden van Israël) doodgeschoten door een agent van de grenspolitie. Zijn dood gaf aanleiding tot demonstraties en rellen. De officiële motivering voor de seponering luidt: “This is by reason of lack of guilt.” TV beelden geven aan dat de man werd neergeschoten terwijl hij wegrende. Parlementslid Yousef Jabareen, een van de 1,4 miljoen Palestijnen met Israëlische nationaliteit noemde de beslissing, “outrageous and scandalous.” Verbaasd was hij niet: “But it is not surprising, it comes as a direct continuation of the trigger-happy approach towards Arab citizens.”

http://www.maannews.com/Content.aspx?id=765248

Onderzoek naar moord op Palestijnse jongen afgesloten

In bezet gebied is het onderzoek naar de moord in 2011, op de 17-jarige Palestijn Milad Ayash afgesloten zonder resultaat. Ayash werd doodgeschoten vanuit een joodse nederzetting die bestaat uit één gebouw. De dader is ofwel een militair van het Israëlische leger ofwel een kolonist die als lid van de ‘security guard’ zijn wapen gebruikte. De mensenrechtenorganisaties B’tselem heeft jarenlang achter deze zaak aangezeten. B’tselem gaf als commentaar: “The decision to close both investigations without even ascertaining the identity of the shooter along with the negligent manner in which the investigations were conducted evince disregard by Israeli authorities for Palestinian lives,”

http://english.palinfo.com/site/pages/details.aspx?itemid=71516

Stabiele regering vrijwel onmogelijk

Vannacht loopt de termijn af waarbinnen fungerend premier Netanyahoe een regering moet hebben samengesteld. Anders zal president Rivlin een andere partijleider, waarschijnlijk Herzog met de formatie belasten. Mocht die ook mislukken dan kan een ‘neutraal’ persoon nog aangewezen worden. Mislukt ook die, dan komen er nieuwe verkiezingen. Rechts is daar niet op uit.

Ayelet Shaked van Joods Huis; rechterlijke macht moet luisteren naar politiek.

Meest waarschijnlijk is volgens berichten vanmorgen dat er een zeer rechts kabinet komt. Dat zal slechts 61 van de 120 zetels in de Knesseth hebben. De religieus-nationalistische partij Joods Huis is sinds vannacht binnenboord. De prijs is hoog: Ayelet Shaked wordt minister van Justitie. Waarnemers in Israël duiden dat als het verder ontmantelen van de Israëlische rechtsstaat. De oude zionistische elite (de Ashkenazi) had er bij de stichting van de staat voor gezorgd dat Europese elementen zoals de scheiding van rechtelijke en uitvoerende macht grotendeels overeind bleven. De missie van Shaked zal waarschijnlijk zijn om die ‘Europese’ erfenis in het rechtsstelsel (door rechts Israël ‘juridisch activisme’ genoemd) verder te ondermijnen.

http://www.israelnationalnews.com/News/Flash.aspx/325402 – .VUmtKShUMvI

Hezbollah dreigt met tegenaanval in Syrië

Hezbollah leider Hassan Nasrallah kondigt een aanval aan op posities van het Al-Nusra Front. Deze aan Al-Qaida gelieerde islamistische strijdgroep vecht in Syrië tegen het Assad bewind. Die gevechten vinden vooral plaats in de grensregio van Syrië met Israël. Israël heeft de laatste twee jaar nauwe banden met de radicale Al-Nusra aangeknoopt. Al-Nusra en Hezbollah komen elkaar steeds vaker tegen binnen Libanon. De aaneengesloten grensgebieden Israël-Syrië en Israël-Libanon zijn een spanningshaard waar het risico van een nieuwe oorlog geleidelijk toeneemt. Nasrallah zei niet wanneer precies en waar de aanval op de moslimradicalen van Al-Nusra zal plaatsvinden.

http://www.jpost.com/Middle-East/Hezbollah-says-will-attack-Nusra-Front-inside-Syria-402211

FIFA Palestina

De voorzitters van de Israëlische Voetbal Associatie (IFA) en de FIFA (Sepp Blatter) komen vandaag bij elkaar in Zwitserland om een mogelijke crisis te bespreken. Die zou kunnen ontstaan bij de behandeling in de komende FIFA-vergadering eind deze maand. Daar komt het voorstel aan de orde van de Palestijnse Voetbal Associatie om de IFA te schorsen in verband met discriminatie van Palestijnse voetballers en voetbalorganisaties.

http://www.jpost.com/Breaking-News/FIFA-Congress-to-discuss-Palestinian-proposal-to-suspend-Israel-402204

bronnen:

Maan News,

Jerusalem Post

Israel National News

Palestine Information Center

Yedioth Ahronot

achtergrond:

http://jaffadok.nl/libanon/