Israël, Hamas: gelijkheid in internationaal recht

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 30 juni 2015

Nieuws van 30 juni 2015

Gaza flotilla: weinig informatie. Waarom? Libanese druzenleider verwoordt onvrede. Homo huwelijk: geen illusies

Andere zorgen dan hitte: opvarenden flotilla na arrestatie (midden: Ghattas)

Hitteplan rijksoverheid

Het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur is het door de Nederlandse overheid geactiveerde ‘hitteplan’. Jaffadok kan en wil daar niet omheen. De komende dagen zal het geregeld meer dan 30 graden zijn en dat kan gevaar opleveren voor mens, dier en plant. Toch houdt Jaffadok de luiken open zodat zijn bezoekers uitzicht op het Midden-Oosten houden. U kunt op ons blijven rekenen!

VN-rapporteurs: internationaal recht geldt voor leger en Hamas

Namens de twee auteurs-deskundigen van het ‘Gaza rapport’ van de VN heeft de Amerikaanse juriste Mary McGowan Davis gereageerd op Israëlische kritiek dat het rapport onevenwichtig zou zijn. In het rapport worden zowel Israël als Hamas van oorlogsmisdaden beschuldigd. De kern van de Israëlische kritiek ging over de gelijkstelling. Volgens Israël is dat een fundamentele fout: geweld van Israël komt van een officieel leger, van een staat. Geweld van Hamas komt niet van een staat, maar van een (als zodanig aangewezen) ‘terroristische organisatie’. De doelen van een leger (ook indien zij vergissingen zouden bevatten) zijn van een andere orde dan de doelen van een terreurgroep. McGowan Davis zegt nu mede namens co-auteur Doudou Diène dat die gelijkstelling niet het werk is van de twee auteurs maar voortvloeit uit het internationaal recht: “This is the law that treats the parties in the same manner, the same standing”.

http://www.jpost.com/Breaking-News/UN-report-author-Israel-Palestinian-groups-are-equal-under-the-law-407541

Gazaflotilla

Marianne av Gothenborg wordt de haven van Ashdod binnen gesleept

Basel Ghattas het Israëlisch-Palestijnse Knessethlid dat meevoer op het eerste flotilla schip dat werd opgebracht door de Israëlische marine, zegt dat er geweld is gebruikt bij de arrestatie van de opvarenden. De Zweedse activist Charlie Andreasson zou gewond zijn geraakt nadat een commando hem met een ‘taser’ aanviel. Er zijn zestien niet-Israëlische staatsburgers meegenomen naar Ashdod voor verhoor. Drie andere schepen van de flotilla zijn teruggekeerd naar de havens waar zij vandaan kwamen, volgens berichten uit flotilla kringen.

http://www.middleeasteye.net/news/breaking-flotilla-ship-captured-israeli-navy-arrives-ashdod-207929279 – sthash.tuHrgUU1.dpuf

en:

http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Gaza-bound-flotilla-boat-docks-in-Ashdod-after-interception-by-Israel-407530

Opvarende Clint Le Bruyns op YouTube:

https://www.youtube.com/watch?v=JTZmQhhPQSA&app=desktop

Weinig informatie over Freedom Flotilla III

Het feit dat de westerse media weinig of geen aandacht schenken aan de Gaza flotilla heeft niet alleen met de vakantietijd en de concurrentie met ander nieuws (Griekenland) te maken. Op zijn blog geeft Clint Le Bruyns informatie over de achtergrond van de geheimzinnigheid rond Flotilla III:

https://clintlebruyns.wordpress.com/2015/06/28/public-activism/

en:

https://www.idfblog.com/blog/2015/06/29/forces-visit-search-vessel-attempting-break-naval-blockade-gaza/

Leider Libanese druzen wantrouwt Israël

Jumblatt verwoordt datgene waar Israëlische druzenleiders over zwijgen en Syrische druzen niet over durven spreken

De leider van de druzen in Libanon Walid Jumblatt zegt dat Israël in Syrië een dubieuze rol speelt: “I don’t want at any price the so-called help of the Israelis [ten behoeve van de druzen]”. De druzen zijn daar aangevallen door een islamitische terreurorganisatie (al-Nusra Front) waarmee Israël samenwerkt. Vorige week arriveerden, zoals vaker, twee Israëlische ambulances met gewonden uit Syrië. Zij reden dit keer dwars door een druzisch dorp waar de bevolking allang kwaad is over de Israëlische rol over de grens. De woede ontlaadde zich in een lynchpartij waarbij een van de Syrische strijders gedood werd. Jumblatt: “I don’t know why it [de ambulances] was directed inside a Druse village inside Israel. (…) this guy was (taken) not far away from the city of Hader in Syria, not far away from Mount Hermon, which would create more animosity between the Druse and the Sunnis. So this is why I say the Israeli play is very dubious and suspicious role.”

http://www.jpost.com/Middle-East/Lebanese-Druse-leader-Israel-playing-a-very-dubious-and-suspicious-role-in-Syria-407371

Regering krijgt nog geen meerderheid voor gasmonopolie

De exploratie van gasvoorraden voor de kust door het Amerikaans-Israëlische (bijna) monopolie Noble Energy – Delek, is voorlopig gestrand in de Knesseth. Een meerderheid was nodig om de Israëlische mededingingsautoriteit te ‘overrulen’. Die vreest dat de bevolking te hoge gasprijzen gaat betalen. Dit is een van de sociaal-economische kwesties die gevoelig ligt maar in joods Israël telkens wordt overschaduwd door de ‘veiligheidsproblematiek’ in het Israëlisch-Palestijns conflict. De regering had overigens het toekennen van de concessie aan Noble-Delek gemotiveerd met ‘national security reasons’. Het uitstel van de beslissing hierover is ook een signaal omtrent het gebrek aan stabiliteit van deze regering die steunt op 61 van de 120 Knessethzetels.

http://www.haaretz.com/news/israel/.premium-1.663629

Homo huwelijk in Israël: geen kans

Uit Israël kwamen de afgelopen week uitingen van vreugde over de uitspraak van het Amerikaanse Hooggerechtshof waarin het homo huwelijk Amerikabreed wordt gelegaliseerd. In Haaretz wijst Aeyal Gross er vandaag op dat de kans op een dergelijke ontwikkeling in Israël nul is: “the U.S. Supreme Court decision may finally free us from the cliche that Israel is ‘one of the most advanced countries in world’ for same-sex couple rights”. De politieke vrede in joods Israël is in belangrijke mate gebaseerd op de ‘status quo’ tussen seculiere en religieuze joden in het land. Deze ‘invriezing’ van potentiële conflictstof gaat terug tot compromissen die onder leiding van Ben-Goerion in 1948 en kort daarna zijn gesloten. Het ‘Chief Rabbinate’, dat stevig in handen is van de orthodoxen, bepaalt hoe er door joden getrouwd wordt en aan wie dat is toegestaan. Een burgelijk huwelijk is er niet.

http://www.haaretz.com/opinion/.premium-1.663585

achtergrond:

file:///Users/jan/Desktop/Israel won’t legalize gay marriage. Here’s why..html (burgelijk huwelijk, homo huwelijk)