Israël en BDS trekken aan Franse telecomtopman

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 12 juni 2015

Nieuws van 12 juni 2015

Vanuit pro-Israëlisch Parijs haast Stephane Richard zich naar Israël. Europa en Israël samen naar spelen in Baku. Granaten op kinderen geen oorlogsmisdaad.

Topman Franse Orange haast zich naar Israël

De topman van de Franse telecomgigant Orange is spoorslags vertrokken naar Israël om daar te verzekeren dat zijn bedrijf geen afstand neemt van de joodse staat. Enkele dagen geleden had Richard zich in Caïro laten ontvallen dat zijn bedrijf de band met het land zou doorsnijden, althans wat betreft de merknaam. Hij kwam onmiddellijk onder druk te staan, zowel vanuit Israël als binnen de Parijse media en politiek. In Israël heeft hij nu herhaald wat hij al voor de Franse media zei: “It was never the question for a second that Orange would withdraw from Israel”. Premier Netanyahoe had (ook) nu verklaard dat de campagne tegen Israëlische producten zou zijn gericht op “the elimination” of Israel”.

https://www.maannews.com/Content.aspx?id=765911 (‘maannews english’)

Israël bij ‘Europese Spelen’ in Azerbeidzjan

Baku: kosten noch moeite noch bevolking gespaard

Vandaag vindt de openingsceremonie plaats van de ‘Europese Spelen’ in de hoofdstad van Azerbeidzjan, Baku. Israël doet mee met 141 sportlieden, onder de vlag van ‘Europa’. De organisatie werkt samen met het Nationaal Olympisch Comité van Europa. De spelen duren tot 28 juni. Azerbeidzjan wordt geregeerd door de dictator Aliyev en zijn familie en ruimere clientèle. Deze elite leeft van de olieopbrengsten. Haaretz spreekt van ‘the European Games of shame’.

http://www.jpost.com/Breaking-News/Israel-sends-141-athletes-to-European-Games-405805

Geen medische zorg voor gevangen parlementslid

De Israëlische Gevangenis Autoriteit heeft medische hulp geweigerd voor Nayef Rajoub. Dit gekozen lid van het Palestijnse parlement (Palestinian Legislative Council, PLC) heeft ernsige gezondheidsproblemen. Israël heeft na de door Hamas gewonnen verkiezingen in 2006, veel parlementsleden en zelfs ministers gevangen gezet. Voor aan Hamas gelieerde Palestijnse gevangenen geldt een extra hard regiem. In dit geval wordt de zaak in het nieuws gebracht door de voorzitter van het PLC, Dr. Aziz Duweik. Duweik zat zelf tot afgelopen dinsdag gevangen wegens protest tegen de Israëlische bezetting.

http://english.palinfo.com/site/pages/details.aspx?itemid=72121

“Bombardement op Gazastrand geen oorlogsmisdaad”

Gazastrand, 16 juni 2014

Israël heeft een rapport vrijgegeven van een intern legeronderzoek naar het afvuren van granaten op een strand tijdens de bombardementen op het dichtbevolkte Gaza in de zomen van vorig jaar. Daarbij kwamen ruim 2.100 mensen om het leven. Journalisten die bijeen waren in een hotel aan het strand, waren getuigen van de aanval op de kinderen vanaf een marineschip. De hoofdconclusie van het legerrapport luidt: “After reviewing the investigation’s findings, the Military Advocate General found that the attack process in question accorded with Israeli domestic law and international law requirements”.

http://www.middleeasteye.net/news/israel-concludes-deadly-gaza-beach-bombing-was-legal-894438693

Voor een rechtstreeks verslag van het gebeuren (vanuit het hotel aan het strand):

http://www.theguardian.com/world/2014/jul/16/witness-gaza-shelling-first-hand-account