Iran: Rusland wil tempo, Frankrijk geen haast

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 13 juni 2015

Nieuws van 13 juni 2015

Kerry ontkent vertraging. Druzen klem in Syrië, wantrouwen Israël. Canada, fel pro-Israël, maar “veel antisemitisme”.

Rusland waarschuwt voor vertraging overleg met Iran

De Russische regering maakt zich grote zorgen over een vertraging in het onderhandelingsproces met Iran. Voor een definitieve nucleaire deal is 30 juni aanstaande de deadline. In april bereikten ‘de zes’ (VS, Frankrijk, Engeland, Duitsland, Rusland en China) een voorovereenkomst met Iran. De definitieve uitwerking loopt volgens de Russen (en Iran) te traag. Frankrijk legt momenteel de nadruk op een inspectieregiem dat grote delen van de Iraanse militaire infrastructuur onder westerse controle zou brengen. Dat is waarschijnlijk een brug te ver voor Iran. Uit de VS komt het bericht dat de feitelijke leider van de onderhandelingen, John Kerry, uit het ziekenhuis in ontslagen. Kerry ontkent dat zijn opname vertraging zou hebben veroorzaakt.

In sommige commentaren wordt erop gewezen dat Frankrijk op de anti-Iraanse lijn zit van Saoedie-Arabië, de Golfstaten en Israël: niet alleen het nucleaire programma van Iran onder controle houden, maar ook een eventuele militaire wederopbouw in het algemeen. De Franse wapenindustrie is de laatste tijd nauw betrokken bij de bewapening van de Saoediërs en hun bondgenoten (onder meer in Libanon).

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/196670 – .VXvpNM7WFyY

en:

http://www.jpost.com/Middle-East/Kerry-leaves-hospital-fit-to-fly-for-critical-Iran-nuclear-deadline-405871

Druzen beschuldigen Israël

Druzische leiders in Libanon hebben kritische opmerkingen gemaakt over de Israëlische rol in de Syrische burgeroorlog. Dit naar aanleiding van de moord op vijfentwintig Druzen in Zuid-Syrië door een islamistische strijdgroep. Ook Druzenleiders in Israël en Syrië maken zich grote zorgen over het lot van de druzische gemeenschap in Syrië. De kritiek komt er op neer dat Israël baat heeft bij voortgaand etnisch geweld in Syrië. Druzische leiders in Israël, die de Israëlische overheid vrijwel nooit voor de voeten lopen en zelfs dienst doen in het leger, doen een beroep op Israël de Syrische Druzen te hulp te komen. Volgens Haaretz is de kans daarop nihil.

http://www.jpost.com/Middle-East/Israel-conspired-in-massacre-of-Syrian-Druse-Lebanese-officials-say-405884

en:

http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/.premium-1.660858

Canada bestrijdt Israël-kritiek

Canada blijft in de westerse wereld vooroplopen met een onvoorwaardelijke steun voor de Israëlische politiek. Daartoe behoort ook een felle campagne tegen Israël-kritici en in het bijzonder de boycotacties van Israëlische producten (BDS). Premier Harper noemde BDS “the new face of anti-Semitism”. Aan die campagne draagt ook bij, het jaarlijkse rapport over antisemitisme van de zionistische organisatie B’nai Brith. Het rapport toont volgens de Jerusalem Post ook in 2014 weer een grote stijging van antisemitische incidenten. In Canada worden serieuze pogingen gedaan om veel van de kritiek op Israël en de boycot beweging, onder de definitie van ‘antisemitisme’ te brengen. Daarmee opent zich de weg naar juridische stappen tegen pro-Palestijnse en/of Israëlkritische uitlatingen.

http://www.jpost.com/Diaspora/Anti-Semitic-incidents-reach-all-time-high-in-Canada-405879

zie ook:

http://www.jpost.com/Diaspora/Canadas-Harper-eyes-hate-crime-legislation-to-target-boycotts-of-Israel-402969

Noors investeringsfonds neemt stap in boycot

Het grote Noorse investeringsfonds KLP Kapitalforvaltning gaat zijn investeringen uit multinationale ondernemingen die werkzaam zijn in de exclusief joodse nederzettingen terugtrekken. Die stap is nu gezet ten aanzien van twee firma’s die bouwmaterialen onttrekken uit de bezette gebieden.

http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/.premium-1.660901

en (met dank aan Allard de Rooi):

http://www.jns.org/news-briefs/2015/6/12/norwegian-insurance-giant-excludes-2-firms-from-portfolio-over-judea-and-samaria – .VXtLwkt11XU=

Palestijnse gemeenschap Duitsland laat van zich horen

Duitse elite, leeft onder de slagschaduw van het verleden.

De Palestijnse gemeenschap in Duitsland (Palästinensische Gemeinschaft Deutschlands, PGD) heeft symbolische sit-ins georganiseerd in Berlijn, Hamburg en Dortmund. Aanleiding was de Europese week van solidariteit met Jeruzalem. De Palestijnse gemeenschap in Duitsland is over het algemeen terughoudend met openbare stellingnamen. Dat hangt samen met de overgevoeligheid in Duitsland voor alles dat met Israël heeft te maken.

http://english.palinfo.com/site/pages/details.aspx?itemid=72141