Iran-overleg op het pount van “ja” of “nee”

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 12 juli 2015

Nieuws van 12 juli 2015

‘Laatste deadline’ is maandag. Iran straalt optimisme uit. Weer stort drone op Libanon. Blair terug op toneel.

Iran-overeenkomst: “good news” en “the moment has come to decide”

Uitspraken van de Franse en Iraanse delegaties bij de onderhandelingen in Wenen wijzen erop dat een deal eraan zit te komen. De Jeruzalem Post meldde vanmorgen vroeg: “Negotiations over Iran’s nuclear program appear to have reached their penultimate moment as Tehran’s nuclear chief, Ali Akbar Salehi, declared “good news” to gathered press”.

http://www.jpost.com/Middle-East/Iran-declares-good-news-as-nuclear-deal-appears-imminent-408675

Een uur eerder had de Franse minister van Buitenlandse Zaken gezegd: “Now that everything is on the table, the moment has come to decide,”

http://www.jpost.com/Middle-East/US-briefs-Israel-on-final-Iran-nuclear-negotiations-408643

Israëlische drone gecrashed voor kust Libanon

Een Israëlische drone is gisteren in zee gestort voor de kust van Libanon, in de buurt van de stad Tripoli. Dat meldt een Libanese legerwoordvoerder. Israël geeft geen commentaar. Het is de tweede maal in enkele weken dat een Israëlische drone neerstort op Libanees grondgebied/territoriale wateren. Op 21 juni j.l. stortte een drone neer in Zuid-Libanon, die vervolgens verwoest werd door de Israëlische luchtmacht. Israël schendt al vele jaren het Libanese luchtruim.

http://www.middleeasteye.net/news/israeli-drone-crashes-lebanon-2nd-time-3-weeks-663970322 – sthash.Qy2OyfxG.dpuf

Blair bemiddelaar

Tony Blair kende en kent iedereen in het Midden-Oosten.

De Britse oud-premier Tony Blair treedt op als bemiddelaar tussen Israël en Hamas, in de zaak van de twee Israëlische staatsburgers die in de Gazastrook gevangene zijn van Hamas. Een woordvoerder van Hamas deelde mee dat Blair tweemaal een ontmoeting had met de leider van de organisatie Khaled Meshaal in Doha, in Qatar. De activiteiten van Blair zijn kennelijk al enkele maanden gaande. Israël geeft hierop geen commentaar, maar heeft desgevraagd wel ontkend dat Duitsland of Egypte bezig was is de bemiddeling.

http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4678717,00.html

Netanyahoe: “laat uitbreiding doodstraf vallen!”

Premier Netanyahoe keert zich tegen een wetswijziging die het rechtbanken mogelijk maakt de doodstraf uit te spreken bij eenvoudige meerderheid. Tot nu toe was dat alleen mogelijk bij militaire rechtbanken en dan alleen bij unanimiteit van de rechters. Verschillende Knessethleden behorend tot regeringspartijen zijn voorstander. De wet is afkomstig van de partij van Avigdor Lieberman (die niet deelneemt aan de coalitie). Het gaat om de doodstraf, “for a convicted murderer motivated by nationalism.” De achtergrond is de toenemende vrees onder joods Israël dat de vele individuele geweldsincidenten veroorzaakt door Palestijnen samenhangend met bezetting en discriminatie. Voor de binnenlands politieke verhoudingen is vooral relevant dat op dit soort momenten de stabiliteit van de regeringscoalitie wordt getest. Het kabinet Netanyahoe heeft een meerderheid van slechts 61 van de 120 zetels in de Knesseth.

http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4678742,00.html

achtergrond:

http://jaffadok.nl/libanon/