Iran: confrontatie met zionisme; oplossing in Syrië

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 12 augustus 2015

Nieuws van 12 augustus 2015

Iran zoekt nieuwe rol in Midden-Oosten. Kerry waarschuwt: wereld pikt gezwabber niet.

Iran: Zionisme blijft vijand en nadenken over Syrië

Mohammed Zarif bezocht als minister van Buitenlandse Zaken gisteren en vandaag Libanon. Hij heeft daar gezegd dat de voornaamste uitdaging voor Iran blijft, “de confrontatie met het extremistische zionistische regiem” in Israël. Zarif sprak met Libanese leiders waaronder Hassan Nasrallah, de topman van Hezbollah. Op de agenda van de gesprekken stond onder meer een “nieuw plan” voor een politieke oplossing van de burgeroorlog in Syrië, die ook Libanon dreigt te destabiliseren. Morgen voert Zarif overleg in Syrië. Er zijn meer aanwijzingen dat Iran uit is op een politiek compromis in de Syrische kwestie. De Amerikaanse regering houdt zich wat dit betreft op de vlakte, waarschijnlijk in afwachting van de uitkomst van het debat in het Congres over de Irandeal tussen de regering en de coalitie van pro-Israëlische hardliners en de Israëlische regering.

http://www.jpost.com/Middle-East/Iran/Zarif-says-Irans-main-challenge-is-confronting-extremist-Zionist-regime-411871

PA wil naar Veiligheidsraad VN

De Palestijnse Autoriteit (PA) probeert de Amerikaanse regering ervan te overtuigen dat bepaalde kolonistenorganisaties in Israël op de lijst met terreurorganisaties moeten worden gezet. De PA bereidt ook een resolutie voor, in te brengen door een lid van de Veiligheidsraad (VR), “calling for ending Israeli “occupation” and providing international protection for the Palestinians”. De PA heeft hierover overleg binnen de Arabische Liga. Woordvoerder Malki van de PA verklaarde dat Israël niet van plan is om de bezetting te beeïndigen, “nor is it prepared to end settlement activities or put an end to the terror of settlers. On the contrary, the Israeli government is helping, inciting and protecting  settlers who commit crimes.”

Een half jaar geleden heeft Frankrijk gepoogd een dergelijke resolutie voor te leggen. Dat vond geen steun bij de regering van de VS. Malki zei dat die ontwerp-resolutie nog steeds op tafel lag. Nb: Die opmerking betekent waarschijnlijk dat de PA een keten in gang probeert te zetten: PA – Arabische Liga – Frankrijk – EU.

http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/PA-to-present-UN-Security-Council-with-resolution-to-end-Israeli-occupation-411838

Zwaar geschut Obama, Kerry: dollar kan centrale positie verliezen

Kerry: wordt olie straks niet meer in dollars afgerekend?

John Kerry heeft in de vrijwel dagelijkse uitwisseling van “argumenten” in de strijd om de Iran-deal opvallend zwaar geschut ingezet. Hij legde een verband tussen afwijzing van de deal en de positie van de dollar als globale reservevaluta: “If we turn around and nix the deal and then tell them, ‘you’re going to have to obey our rules and sanctions anyway,’ that is a recipe, very quickly, for the American dollar to cease to be the reserve currency of the world.”

http://www.reuters.com/article/2015/08/11/us-iran-nuclear-kerry-idUSKCN0QG1V020150811

Israël aarzelt: wordt extremisme aangepakt?

Een joodse extremist die tijdens een bijeenkomst brandstichting in christelijke kerken had verdedigd, is na verhoor door de Israëlische politie weer op vrije voeten gesteld. Deze gang van zaken, samen met zich voortslepende onderzoeken naar gewelddaden door joodse extremisten doet in Israël vragen opkomen over de bereidheid van de autoriteiten om de terreur door kolonisten aan te pakken.

Leden van de extremistische groep Lehava in hechtenis, maken zich nog geen zorgen.

In een artikel voor Maan News schrijft James Dorsey: “Israel is struggling with how to deal with groups some of which are underground that are linked to a banned nationalist political party that has emerged at the core of recent racist, anti-Palestinian incidents and include a militant soccer fan group that was responsible for last month’s violent clashes during a Europa League qualifier in Belgium between Israeli club Beitar Jerusalem and Charleloi SC. Two government investigations of Beitar and La Familia, its notorious fan group that openly supports Kach, the banned party founded by Meir Kahane, an extremist rabbi who was assassinated in 1990, took on added significance after Israel’s internal security service, Sherut Ha’Bitachon Ha’Klali or General Security Service (Shin Bet), this week said it had no grounds to ban another Kach support group, Lechava, as a terrorist organization”.

https://www.maannews.com/Content.aspx?id=766982

en:

https://www.maannews.com/Content.aspx?id=766985