Informatievrijheid en kunst onder druk

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 11 juni 2015

Nieuwsselectie 11 juni 2015

Duitsland door de knieën voor Israël. Israëlisch-Palestijnse kunstinstellingen onder druk. BDS bestreden. Gewonde fotograaf krijgt geen hulp.

Expositie ‘Breaking the Silence’: Duitsland zwicht voor Israël

Zwitserland ging niet door de bocht: Expositie Breaking the Silence

De minister van Buitenlandse Zaken van Duitsland en het stadsbestuur van Keulen zijn met succes onder druk gezet door de Israëlische ambassadeur. In het kader van de viering van 50 jaar betrekkingen tussen beide landen zou in Keulen onder meer een expositie van de kritische Israëlische organisatie Breaking the Silence worden gehouden. Deze is nu afgeblazen.

11/06             http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4667322,00.html

Israëlisch-Palestijnse kunst onder druk

Spelers van Al-Midan, Haifa (foto: Oren Ziv)

Het Al-Midan theater in Haifa is gestraft met een subsidiestop, wegens opvoering van het stuk ‘A Parallel Time’. Het stuk gaat over het leven van dag tot dag van Palestijnse gevangenen in Israëlische gevangenissen. Een van de personages die de revue passeert is Walid Daka van het Popular Front for the Liberation of Palestine (PFLP). Die zit een levenslange gevangenisstraf uit omdat hij volgens Israël betrokken zou zijn geweest bij de ontvoering en de dood van een Israëlische militair in 1984. Ook het gemeentebestuur van Haifa zet Al-Midan onder druk. Deze week werd ook bericht over dreigementen met intrekking van subsidie door de minister van Cultuur, voor het Elmina Theater in Jaffa. De leider van het theater, Norman Issa, had geweigerd om op te treden in een nederzetting in de bezette Jordaanvallei.

10/06 http://www.middleeasteye.net/news/two-arab-language-theatres-face-funding-cuts-israeli-government-1692145427

Meer berichten over de context waarin de Palestijnse culturele sector opereert::

03/06 http://www.middleeasteye.net/in-depth/reviews/mee-speaks-cast-siege-1129060860

01/06 http://www.middleeasteye.net/in-depth/features/youth-theatre-heart-gaza-1561190510

‘Viering’ 10 jaar BDS loopt publicitair warm

Ook onder druk: Elmina Theater, Jaffa (foto: Alex MacDonald/MEE)

Internationale media besteden ruim aandacht aan de wereldwijde trend om Israël te boycotten (de BDS-beweging) en de toenemende anti-BDS acties door Israël. Nieuwswaardig blijken vooral de aspecten: toenemende activiteit aan (vooral) Angelsaksische universiteiten; bezorgde uitlatingen van Israëlische politici; pogingen van regeringen (Canada, Frankrijk, staten in de VS) om met wettelijke maatregelen de vrijheid van meningsuiting op dit punt in te perken. Dit laatste lijkt te mislukken, waardoor de Israëllobby een belangrijk instrument verliest om greep te houden op deze ‘grassroot’-beweging. Op 9 juli 2015 is het tien jaar geleden dat 171 Palestijnse civiele organisaties opriepen tot een boycot van Israël zolang de rechten van Palestijnen in de bezette gebieden, in Israël en de Palestijnse vluchtelingen niet waren hersteld conform het internationale recht.

10/06 http://www.middleeasteye.net/news/bds-10-years-israel-eyes-strategic-threat-first-order-608033597

Meer berichten over 10 jaar BDS:

http://www.jta.org/2015/05/29/news-opinion/israel-middle-east/op-ed-comprehensive-approach-to-fighting-bds-is-needed

http://www.cbc.ca/news/politics/tories-deny-plan-to-use-hate-crime-laws-against-israel-boycotters-1.3069723).

Nieuw Gaza-flotilla in Portugal

Het eerste schip van de nieuwe ‘Gaza-flotilla’ is op weg naar de Gazastrook, aangekomen in Portugal. Het is de Marianne, waarvan de initiatiefnemers uit Noorwegen en Zweden komen. In de Middellandse Zee zullen twee schepen zich bij de Marianne voegen. Eind juni zullen zij de wateren van de Gazastrook bereiken.

10/06 https://www.maannews.com/Content.aspx?id=765893

Fotograaf beschoten: geen specialistische behandeling

De Palestijnse fotograaf Nidal Shtayyeh die door het Israëlische leger met een gericht schot aan zijn oog werd gewond tijdens zijn werk in de Westelijke Jordaanoever bij Nabloes, is een specialistische behandeling in een ziekenhuis in Oost-Jeruzalem geweigerd. Een voor Palestijnen noodzakelijke vergunning om daarheen te reizen voor een noodzakelijke operatie werd niet afgegeven. Shtayyeh werkt voor het Chinese persbureau Xinhua.

11/06 https://www.maannews.com/Content.aspx?id=765901