‘Independence Day; Israël overtuigt zichzelf

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 23 april 2015

Nieuws van 23 april 2015

Onafhankelijkheidsdag aanleiding tot uitbundige bevestiging van Israëls rol voor alle joden. Ook rol voor ‘obedient Arab’. Dagelijks geweld in bezet gebied.

Israël viert 67e Onafhankelijkheidsdag

Onafhankelijkheidsdag in Tel Aviv.

De Israëlische media besteden vrijwel alle ruimte vandaag aan de viering van de 67e Onafhankelijkheidsdag. In 1948 werd de onafhankelijke, joodse staat Israël uitgeroepen. In de speech van premier Netanyahoe lag de nadruk op de successen van Israël en op zijn betekenis voor alle joden in de wereld. Hij claimt dat Israël in vrij vergaande mate voor ‘de joodse natie’ spreekt en niet alleen voor Israëlische staatsburgers. Hij zei dat joden op deze dag ‘de wedergeboorte van hun nationale vrijheid’ vieren. En: “we are no longer are stateless and powerless”. Hiermee zegt Netanyahoe dat tegen de achtergrond van het volgens hem toenemende antisemitisme, Israël de enige bescherming voor joden is, waar ook ter wereld.

Hetzelfde met andere woorden kwam terug bij president Rivlin: “The Jewish people have the right to define themselves as a nation and not just a religion,”. Bij het jodendom gaat het dus niet alleen om cultuur/religie maar de staat Israël maakt daar onverbrekelijk deel van uit. Ook Rivlin hamerde op “the growing epidemic of anti-Semitism in Europe”. Volgens sommigen, aldus Rivlin, is antisemitisme een gevolg van de Israëlische politiek, maar, “he believes hatred of Israel stems from hatred of Jews, and not the other way around”. In een uitgebreid persgesprek zei Rivlin herhaaldelijk dat er geen licht zit tussen een joodse staat en democratie. Hij erkende dat dat soms moeilijk ligt bij Israëlische Palestijnen (“Arabs”): “acknowledged that it is difficult to explain this to certain sectors of the population. Many Arabs are unwilling to accept Israel as a Jewish state.” Over de Gazastrook was de president ook duidelijk: “We did not declare war on them. They declared war on us.”

Rivlin prees de paus voor het benoemen van de moord op de Armeniërs, als ‘genocide’. Hij had dat zelf ook gedaan voor de VN-vergadering in januari j.l. Nb: In het verleden heeft de Knesseth en ook de pro-Israëllobby daarin een ander standpunt ingenomen, maar dat was in de tijd dat de Israëlisch-Turkse betrekkingen nog goed waren.

Vissers voor kust Gaza onder vuur

De Israëlische marine blijft vissers uit de Gazastrook voor de kust onder vuur nemen. Gisteren werden verschillende kleine schepen beschoten. Er vielen geen gewonden.

Dagelijks geweld

Al-Tour, Jeruzalem, bij het uitgaan van de school.

Geweld van leger en politie tegen Israëlische Palestijnen is in bezet Oost-Jeruzalem bijna dagelijkse routine. Gisteren kwam het tot gewelddadigheden bij het uitgaan van een school in de Palestijnse wijk al-Tour in bezet Oost-Jeruzalem. Volgens ooggetuigen, geciteerd door PIC, vuurden zwaar bewapende Special Forces (leger) en politie lukraak schokgranaten en rubber kogels af op de scholieren en op Palestijnse voorbijgangers. PIC: “Such clashes erupt every day at the time when Jerusalemite students go out of their schools”.

De ‘obidient Arab’

Een opvallende verschijning bij de viering van Onafhankelijkheidsdag was de tv-‘celebrity’ Lucy Aharish. Zij was een van de mensen die een toorts mochten aansteken bij een belangrijke ceremonie. Aharish is afkomstig uit een Palestijns gezin, maar is opgegroeid in een joodse omgeving, spreekt accentloos Hebreeuws en is gemaakt tot symbool van het vreedzaam samenleven van burgers met verschillende etnische achtergrond in Israël. Vanuit Israëlisch Palestijnse en links-joodse kringen wordt zij ervan beschuldigd, “of playing the obedient Arab (de brave Arabier), salving Jewish consciences”. Haar uitspraken wijzen in elk geval op grote distantie van de problematiek van niet-joden in de joodse staat: “she says she has never defined herself as Palestinian. I have a country. I have a passport. When I am abroad, I say I am Israeli.” “She also doesn’t identify with the Palestinian struggle, which she describes as important but not central to the region’s current problems.” “She says she understands and accepts the Nakba but doesn’t exactly see it as her story. Her family did not lose relatives or property in 1948, and she first learned about the Nakba as a student at Hebrew University.”

Obama: Geen ontvangst Netanyahoe voor Iran-deal rond is

In een gesprek met journalisten antwoordde president Obama op de vraag of hij de Israëlische premier spoedig zou uitnodigen: “Not Yet.” Een gesprek op het Witte Huis zou volgens hem uitmonden in een publieke aanval door Netanyahoe op zijn Iran beleid. Voorlopig, aldus de president, “he would speak with the prime minister over the telephone, and an Oval Office invitation would wait until after the June 30 deadline for negotiating the details of the Iran deal.” Nb: Op 30 juni moet duidelijk zijn of de president van het Congres de ruimte krijgt om een definitieve overeenkomst inzake de nucleaire kwestie met Iran aan te gaan.

Intussen doet de Amerikaanse regering er alles aan om zijn verbondenheid met Israël te demonstreren. Zo zal vice-president Joseph Biden vandaag spreken op een bijeenkomst in Washington ter viering van de Israëlische Onafhankelijkheidsdag.

bronnen:

Ynet, 23/04

Jpost, 23/04

Palestine Information Center (PIC), 22/04

Haaretz, 22/04

New York Times, 22/04