In Syrië verliest VS terrein

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 4 november 2015

Nieuws van 4 november 2015

Wordt slangenmens Assad (tot 2011 gesprekspartner van het westen, daarna duivelse dictator) weer gesprekspartner?

Syrië: enige verschuiving van invloed van VS naar Rusland

De ‘Greater Middle-East’: het strijdtoneel is groter dan Israël

Twee berichten uit de media vandaag. 1 De presidenten Poetin en Erdogan van respectievelijke Rusland en Turkije, hebben telefonisch overleg gevoerd over de situatie in Syrië. 2 Het Syrische regeringsleger heeft goede vorderingen gemaakt in de strijd rond de cruciale miljoenenstad Aleppo (met niet ver daarvandaan een Russische marinebasis). Tenslotte: In de afgelopen dagen waren er berichten over een Israëlische luchtaanval op Syrisch grondgebied; de eerste sinds het Russische leger actief werd in Syrië.

Het eerste bericht duidt erop dat de Turkse AK-regering, die na de gewonnen verkiezingen nu stevig in het zadel zit, zijn Syriëpolitiek heroverweegt en rekening houdt met Rusland. Het tweede bericht is een aanwijzing dat het Assadregiem het militair zou kunnen gaan redden en dat bondgenoot Iran niet zo snel uit Syrië verdreven zal zijn. De hervatte Israëlische luchtaanvallen wijzen erop dat Israël de hoogste prioriteit geeft aan het Libanees-Syrische front. Het Libanese front omdat daar de mogelijk volgende oorlog met Hezbollah om de macht in Libanon zal worden uitgevochten. Het Syrische deel van dat front, omdat de internationale gemeenschap moet weten dat het bezette deel van de Golan nooit zal worden teruggegeven en vanwege de wapentransporten die daar (volgens Israël) van Iran naar Libanon lopen.

http://www.jpost.com/Breaking-News/Syrian-army-reportedly-regains-control-of-Aleppo-supply-route-432004

Syrië: Engels parlement blokkeert bombardementen in Syrië

De Guardian (3 nov.) en de Frankfurter Allgemeine Zeitung (4 nov.) berichten over het verzet dat de Engelse premier Cameron in het parlement ontmoet, tegen uitbreiding van de luchtmachtoperaties (van Irak) naar Syrië. Cameron heeft inmiddels besloten een dergelijk plan (dan maar) niet voor te leggen aan het parlement. In augustus van 2013 gebeurde hetzelfde, waardoor nu gesproken kan worden een blijvende ommekeer in de Engelse buitenlandse politiek. Voor de VS betekent dit dat de steun van zijn de meest trouwe Europese bondgenoot in dit belangrijke deel van het Midden-Oosten op het spel staat. De Fransen, die nog steeds willen bombarderen, komen meer alleen te staan.

http://www.theguardian.com/world/2015/nov/02/cameron-drops-plans-commons-vote-airstrikes-isis-syria

Zie ook de aanval op de Russische politiek van de Franse ‘Israël-verdediger’ Bernard Henri-Levy:

http://www.jpost.com/Opinion/Russias-European-game-in-Syria-431832

Mahmoud Abbas gaat naar Egypte en Saoedie-Arabië

Problemen van Abbas: geen gezag, geen macht en voortdurend aftredend

De Palestijnse president voert dit weekend overleg met de Egyptische leider, generaal Al-Sisi. Daarna reist hij door naar Saoedie-Arabië. Het doel van het overleg in Caïro wordt vaag omschreven als: ‘to consult [Al-Sisi] on the ongoing situation in Palestine.’ Zowel Abbas als Al-Sisi hebben belang bij het stoppen van de gewelddadigheden in Israël/Palestina, het herstellen van de status quo en (dus) het geven van een herstart ‘aan het vredesoverleg’: ‘(…) that the meeting would focus on efforts to push forward the Middle East peace process in light of the ongoing Israeli “aggression” against the Palestinian people.’

Eventueel moet het Midden-Oosten Kwartet weer actief worden: ‘International leaders have proposed kickstarting peace negotiations between Palestinian leadership and Israel again amid the escalation, and the Middle East Quartet is expected to visit the area in the coming weeks.’

http://www.maannews.com/Content.aspx?id=768644

Steun democraten voor pro-Israël/antisemitisme resoluties

De Democraat Steny Hoyer heeft verklaard dat zijn partij alle resoluties, ook van de Republikeinen, zal steunen die ‘geweld tegen Israël’ en antisemitisme in Europa zullen veroordelen: “Terror against Israelis and anti-Semitic attacks around the world must not be met with silence from the international community, and the two resolutions the House passed this week reflect the need to speak out and make clear where our nation stands.” In Israël en de VS is een beweging op gang gekomen om bepaalde acties tegen de Israëlische politiek (zoals een boycot) te koppelen aan antisemitisme. De actie in het Congres richt zich speciaal op Europa.

http://www.jpost.com/Breaking-News/US-House-minority-whip-backs-pro-Israel-anti-Semitism-resolutions-431968

achtergrond:

http://jaffadok.nl/syrie/

http://jaffadok.nl/columns/syrie-en-machteloosheid/

http://jaffadok.nl/columns/de-terroristen-staan-voor-bagdad/