in het nieuws op 23 december 2013

Samer Tariq Issawi

Belangrijke Palestijnse gevangene vrijgelaten

Maandag 23 december is de Palestijnse gevangene Samer Issawi vrijgelaten. Hij heeft meer dan zeventien maanden in de Israëlische Shatta Gevangenis gezeten in zogenaamde administratieve hechtenis. Samer Issawi is het icoon geworden van de strategie van hongerstakingen van Palestijnse gevangenen. Hij heeft zijn hongerstaking 277 dagen volgehouden. In april 2013 heeft hij deze beëindigd, nadat hij een deal had geaccepteerd om nog acht maanden in de gevangenis te zitten wegens van het schenden van de voorwaarden op grond waarvan hij eerder op borgtocht werd vrijgelaten. De hongerstaking van de gevangenen was gericht tegen slechte medische verzorging, de mishandelingen en de administratieve hechtenis.

In 2002 was Issawi veroordeeld tot een gevangenisstraf van bijna dertig jaar wegens de betrokkenheid bij verzetsactiviteiten tegen Israël. In oktober 2011 kwam Issawi vrij bij een gevangenenruil met de Israëlische autoriteiten die bedoeld was om de Israëlische soldaat Gilad Shalit vrij te krijgen.
Het juridische middel van de zogenaamde administratieve hechtenis dateert uit de tijd van het Engelse kolonialisme. Een militaire commandant van het Israëlische leger in bezet gebied kan een Palestijn om “veiligheidsredenen” laten aanhouden. Veel gevangenen en hun advocaten weten niet wat de reden is van arrestatie en gevangenhouding en het wel of niet verlengen van de detentie. In juli 2012 werd Issawi weer gearresteerd omdat hij zich niet zou hebben gehouden aan de voorwaarden van de eerdere vrijlating. Israël als bezettende macht zou op deze manier zijn straf kunnen verlengen tot 2029. De autoriteiten realiseerden zich kennelijk dat Issawi een verzetssymbool zou worden als hij in de gevangenis zou sterven. Samer Issawi had vooraf aangegeven dat hij besloten had om te sterven als “martelaar”, als voorbeeld voor het Palestijnse verzet.

De Israëlische bezettingsautoriteiten zijn bijzonder publiciteitsgevoelig. Dat bleek de maandagochtend vóór Issawi werd vrijgelaten. Soldaten deden een inval in de woning van de familie en maakten duidelijk dat het “verboden was om feest te vieren”. Ook een mars ter ere van de vrijgelatene zou niet worden getolereerd. Een dag eerder hadden officieren van de inlichtingendienst de vader van Samer Issawi en zijn broer opgeroepen voor een ondervraging.

 

 

zie verder voor achtergrond:

jaffadok.nl/gevangenschap

Jaffadok, 23 december 2013
(met dank aan de KhamakarPress en diefreiheitsliebe.de)