Hollywood financiert Clinton dynastie

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 11 april 2015

Nieuws van 11 april 2015

Israëlisch leger schiet op begrafenisgangers. Financiering Clinton door pro-Israël ‘moguls’ begint goed.

De Clintonrace begint

Jeffrey Katzenberg, David Geffen and Steven Spielberg doen hun democratische plicht.

Naar alle waarschijnlijkheid begint dit weekend officieel de campagne van Hillary Clinton voor het presidentschap van de VS. De verkiezingen vinden in november volgend jaar plaats. Formeel zal zij eerst de Democratische kandidatuur moeten winnen. Algemeen wordt aangenomen dat haar dat lukt. Hillary Clinton wordt evenals haar man Bill Clinton, die president was van 1993 tot 2001, gezien als een uitgesproken verdedigster van de speciale relatie tussen de VS en Israël. Voor zover de huidige spanningen met de Israëlische regering een persoonlijke component hebben (Netanyahoe versus Obama) zal zij zeker in staat zijn die glad te strijken. Voorzover die spanningen een structurele component hebben (het niet meer geheel parallel lopen van de belangen van VS en Israël), zal zij die moeten ‘managen’.

De Jerusalem Post bericht dat de race om financiële steun van schatrijke Amerikanen voor Clinton goed begonnen is: “Unlike in 2008, Hollywood Jewish heavyweights poised (klaar voor) to unite behind Clinton”. Hollywood ‘big shots’ Jeffrey Katzenberg, David Geffen and Steven Spielberg hebben zich uitgesproken voor Clinton II en zullen haar financieel steunen. Voor ‘media mogul’ Haim Saban geldt dat ook maar die is al vele jaren een steunpilaar van de Clinton dynastie. De steun van ‘de miljardairs’ is steeds meer een beslissende factor in de strijd om het presidentschap. Invloed op de media en de amusementsindustrie is daarbij een extra voordeel. “There is a lot of entertainment money coming in there,” zei de fundraiser van Clinton.

Clinton II tot 2025?

Indien Hillary Clinton de nieuwe president zou worden en er zoals gebruikelijk in slaagt om een tweede termijn te winnen, dan heeft de VS tussen 1989 en 2025 afgezien van acht jaar Obama, presidenten uit twee families. Mogelijke tegenkandidaat wordt de Republikein Jeb Bush (‘broer van’) die onlangs Obama fel heeft bekritiseerd vanwege diens kritiek op Israël.

 

Duitsland gaat volgende onderzeeër leveren

Het Duitse kabinet is akkoord gegaan met de levering van nog een onderzeeër van de Dolphin klasse aan Israël. De levering van deze duikboten is omstreden omdat zij uitgerust kunnen worden met lanceerinstallaties voor atoomraketten. Algemeen wordt aangenomen dat Israël dat ook doet. Op deze wijze heeft Israël niet alleen als enige land in het Midden-Oosten een atoomwapen, maar beschikt het ook over de zogenaamde ‘second strike capability’: het vermogen om na een atoomaanval op het land vanuit een onbekende plaats op zee atoomraketten af te vuren (dan wel direct vanuit zee aan te vallen).

Leger beschiet deelnemers aan begrafenisplechtigheid bij Hebron

Gisteravond zijn gevechten uitgebroken in het dorp Beit Ummar, bij al-Khalil in de regio Hebron op de bezette Westelijke Jordaanoever. Het leger had postgevat op daken en bij de ingang van het dorp. Soldaten doodden een familielid van een overleden ex-gevangene die zojuist was begraven. Dat was Jafar Awad, die drie maanden geleden zwaar ziek uit een Israëlische gevangenis kwam en mede als gevolg van zijn medische verwaarlozing overleed. In het Aroub-vluchtelingenkamp vielen gewonden. In totaal werden zes mensen gewond. Volgens artsen van het Palestijnse Rode Kruis werd met scherp geschoten en werden ambulances gehinderd.

Israëlische media: kritiek op Netanyahoe

In enkele Israëlische kranten wordt premier Netanyahoe aangevallen op zijn beleid met betrekking tot de overeenkomst tussen de VS en Iran. De kritiek is dat, nu de deal er ligt, er geen Israëlische belang gediend is met deze aanval op de Amerikaanse president. Anders dan het persoonlijk politiek belang van Netanyahoe zelf. In Yedioth Ahronot schrijft een bekende commentator: “[deze aanval] has led to an open and toxic conflict with the United States that does not serve a single Israeli interest.” Ook de Engelstalige Jerusalem Post en Haaretz zitten op deze lijn. Deze kritiek neemt niet weg dat met het spelen van de ‘veiligheidskaart’ in Israël verkiezingen kunnen worden gewonnen.

Strijd rond Irandeal in nieuwe fase

Vooral onder de druk van Israëllobby gaat de laatste fase van de onderhandelingen tussen de VS en Iran gepaard met mediagevechten. ‘Hot news’ is nu het bericht dat de VS inmiddels beschikken over een nieuwe versie van de ‘bunker buster’, een bom die installaties diep onder de grond kan vernielen. Het gaat daarbij om de nucleaire installatie Fordow in Iran. Met andere woorden: schrijven en speculeren over een militaire aanval op Iran, waarvoor de Israëlische regering al jarenlang pleit, is in de Amerikaanse media en politiek volop aan de orde. Daarbij worden ook andere kwesties die voor 1 juli moeten zijn uitonderhandeld nu onderwerp van ‘parallelle onderhandelingen’ in het Amerikaanse Congres, onder intensieve bemoeienis van de Lobby. Getuige bijvoorbeeld een artikel van Abraham Foxman, Amerikaan en invloedrijk lobbyist, in Haaretz waarin hij lijnen uitzet voor beïnvloeding van de Amerikaanse regering in de laatste fase van onderhandelingen.

bronnen:

Yedioth Ahronot, 11/04

Palestine Information center, 10/04

Haaretz, 10/04

Jerusalem Post, 10/04

achtergrond:

http://jaffadok.nl/columns/de-onverbrekelijke-band-tussen-de-vs-en-israel/