Nieuws van 3 juli 2014
Kranten bepalen zelf of kritiek op de krant in de krant komt. Zo ook TV-zenders. Internet is vrij. Een blik in de wondere wereld van mediakritiek.
De afgelopen weken zijn de media in Nederland voluit gegaan naar aanleiding van de nog niet opgehelderde moord op drie kolonisten in de Westelijke Jordaanoever. De meeste media besteden geen of nauwelijks aandacht aan de context. Namelijk de strijd door Israël tegen de Palestijnse pogingen om een meer representatieve regering te vormen: de poging een eenheidsregering te vormen van de twee grootste partijen, Fatah en Hamas.
Hier en daar leidde dat meegaan door onze media met het officiële Israëlische verhaal de afgelopen dagen tot kritiek. Interessant is de analyse van Cara Legêne van berichtgeving door het Jeugdjournaal (www.sharp5.nl/sites/claarsnotes/?p=16325). Lezenswaard is ook de bespreking door Allard de Rooi van het redactiebeleid van de Volkskrant: www.joop.nl/opinies/detail/artikel/26971_opzet_of_onvermogen_product_placement_in_de_volkskrant/. De Rooi heeft in het verleden het redactiebeleid van de Volkskrant ten aanzien van de Irakoorlog van 2003 scherp geanalyseerd.
Niet op het net toegankelijk is een brief van J. Elshout, publicist over het Midden-Oosten in onder andere De Internationale Spectator, aan Nieuwsuur over een uitzending waarin het gaat om de vermoorde Israëlische tieners (Nieuwsuur 1/7/2014, 21 uur). Hier moet worden afgewacht of er een reactie komt en hoe die dan luidt.
Het dagblad TROUW komt er voor zover ik van reacties kennis heb kunnen nemen, over het algemeen redelijk goed vanaf. Onlangs las ik verder een kritiek op Leonie van Nierop van de NRC, maar ik vind haar zelf in het algemeen een verademing.
Dezer dagen kunnen media de kwaliteit van hun omgang met “nieuws” laten zien aan de hand van een kleine toets. In vervolg op de moord op de 16-jarige Mohamed Abu Khdeir in Oost-Jeruzalem is op de sociale media een merkwaardig bericht razendsnel verspreid: de jongen zou homo zijn geweest en daarom door zijn eigen familie zijn vermoord. Richard Silverstein, een bekende Amerikaanse blogger met goede informanten in of rond het Israëlische veiligheidsapparaat, ontdekte de oorsprong van het bericht: de Israëlische politie. Die had daaraan voorafgaande de vader van de jongen urenlang proberen te ontlokken dat er een strijd gaande is met een andere familie (die dan kennelijk tot de dood van de jongen zou hebben geleid). Nieuws in de komende dagen zou kunnen zijn, de ijver waarmee de politie de werkelijke daders tracht op te sporen.
NB:
Deze rubriek gaat over het nieuws en niet over nieuws-over-het-nieuws. Hopelijk kunnen de bezoekers van deze site billijken dat in de komkommertijd bij uitzondering een keer deze omweg wordt gevolgd.
bron (behalve de bovengenoemde):