Heeft Hamas Israëlische gevangenen?

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 21 april 2015

Nieuws van 21 april 2015

Hamas: “Netanyahoe vertel de waarheid”. UEFA pal voor Israël. Rusland gooit steen in vijver Midden-Oosten. Peres draait goed.

Suggestieve uitspraken van Hamas

Palestijnse meisjes begroeten hun moeder, vrijgelaten in een gevangenenruil; okt. 2011 (foto: Nasser Ishtayeh/AP)

Verschillende Hamas functionarissen hebben uitspraken gedaan die suggereren dat de organisatie Israëlische soldaten gevangen houdt. Israël gaat daar officieel niet vanuit. Het beschuldigt Hamas er van het stoffelijk overschot van de militair Goldin achter te houden. Aanvankelijk werd ervan uitgegaan dat Goldin in de zomer van 2014 gevangen was genomen tijdens de aanval door het leger op een Palestijnse woonwijk. Kort daarna werd officieel verklaard dat de man omgekomen was. Een soortgelijk verhaal geldt voor de soldaat Oron Shaul, die op 20 juli in Gaza City (volgens de Kassam Brigades, toen) gevangen werd genomen. Hamas heeft steeds geweigerd op deze zaken commentaar te geven. Hamas zegt nu dat premier Netanyahoe de families van vermiste militairen misleidt: “Netanyahu should closely check his soldiers. He should stop misleading the family’s of missing soldiers.”

De zaak is van groot belang omdat, indien de suggesties op waarheid berusten en geen bluf zijn, er een nieuwe gevangenenruil zou kunnen gaan plaatsvinden. Een andere Hamas woordvoerder: “We will not give any information on the matter. (…) in the Kassam Brigades (Hamas’ militaire vleugel) they have the ability to free all of the [Palestinian] prisoners.”

UEFA steunt Israël

De voorzitter van de Europese voetbalorganisatie (UEFA) Michel Platini, heeft de Israëlische voetbalbond (IFA) steun toegezegd tegen de Palestijnse voorstel om de IFA te schorsen wegens racisme in de Israëlische voetbalwereld. De zaak komt maandag in Zwitserland aan de orde op het congres van de wereld voetbalorganisatie FIFA. Meer: http://www.jpost.com/Israel-News/Sports/UEFA-boss-Platini-comes-out-in-support-of-Israel-over-Palestinians-398762

‘Arab Joint List’ wil nog niet naar Arabische Liga

Het samenwerkingsverband van Palestijnse partijen in Israël, de ‘Arab Joint List’, heeft een uitnodiging afgeslagen van de Arabische Liga om zijn bijeenkomst in Caïro bij te wonen. De Liga had de uitnodiging gedaan via de president van de Palestijnse Autoriteit Mahmoud Abbas. De ‘Joint List’ gaf als reden dat hij zijn kiezers niet de indruk wil geven dat meer urgente problemen uit beeld raken: (Haaretz:) “they would rather focus on issues directly related to the Israeli Arab public.” De Palestijnen in Israël zijn tot nu toe een blinde vlek in ‘het conflict in het Midden-Oosten’.

VS – Iran: mogelijk toenadering in kwestie Syrië

Een opinie bijdrage van de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammed Zarif in de New York Times van gisteren heeft een discussie op regeringsniveau losgemaakt over mogelijke samenwerking ten aanzien van Syrië. Al sinds 2012 duiken berichten op over zo’n samenwerking tussen Iran en de VS. Beide zeggen dat zij open staan en stonden voor afspraken. Iran houdt tot nu toe vast aan het aanblijven van de Syrische leider Assad. De VS wil in elk geval voorkomen dat twee zaken door elkaar gaan lopen: de kwestie Syrië en de nucleaire kwestie. Israël en de Israëllobby in de VS willen vooral dat de band tussen Hezbollah en het Syrische regiem wordt doorgeknipt. Zie voor Zarif: http://www.nytimes.com/2015/04/20/opinion/mohammad-javad-zarif-a-message-from-iran.html?_r=0

Russische raketten voor Iran leggen verhoudingen bloot

De Israëlische regeringsleider heeft zijn grote teleurstelling uitgesproken over de levering van de S-300 luchtverdedigingsraketten door Rusland aan Iran. Rusland heeft Israël gewaarschuwd om niet als ‘vergelding’ wapens te gaan leveren aan de Oekraïne. Israël heeft zich tot nu toe zeer terughoudend opgesteld in het Oekraïnse conflict. President Obama spande zich in om de levering van de S-300 raketten geen grote zaak te laten worden: “(Jpost) he (Obama) was surprised the Russian ban on the S-300 had lasted this long, particularly since the systems were not banned by the sanctions that were imposed on Iran. The sanctions regime was effective because it had international support. If it is perceived that we walked away from a fair deal that gives us assurances Iran doesn’t get a nuclear weapon, then those international sanctions will fray (afbrokkelen)”. Hiermee geeft Obama een waarschuwing af aan diegenen in het Amerikaanse Congres die denken dat bij een afwijzing van de deal VS-Iran het sanctieregiem gewoon kan worden voortgezet.

Peres in dienst van Bank Hapoalim

Peres vergooit zijn ‘legacy’ in Israël.

Oud-president Peres ligt in Israël onder vuur wegens een contract dat hij heeft gesloten met de Israëlische bank Hapoalim. Voor $30.000 per maand zal hij ‘advieswerk’ voor de bank verrichten. De bank Hapoalim is internationaal doelwit van boycotacties in verband met de bezetting van Palestijnse gebieden en andere schendingen van mensenrechten en de medewerking van de bank daaraan. De kritiek komt van links (Meretz), centrum en rechts.

bronnen:

Jerusalem Post, 21/04

Haaretz, 20/04

Israelnationalnews, 21/04

New York Times, 20/04

achtergrond:

http://jaffadok.nl/basisinformatie/ (boycot)