Hebron’s extremisten in Israëls politieke centrum

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 25 januari 2016

Nieuws van 25 januari 2016

Confisqueren van Palestijns bezit: juridische ‘verpakking’ wordt steeds dunner. Frankrijks liberté: BDS is misdrijf

Ruzie in Israël over extremisten in Hebron

Hebron: The Lords of the Land

In het Israëlische parlement en in de regering zijn spanningen ontstaan over de inname van enkele Palestijnse huizen door de extreme joodse kolonisten in Hebron. Het leger had de bezetters weer verwijderd. Premier Netanyahoe heeft na een kabinetszitting gisteren formeel de legeractie verdedigd: de juridische procedure rond de huizen was nog niet afgesloten. Anderzijds kondigde hij aan: ‘As soon as the procedures regarding the purchase are approved, we will allow the two homes in Hebron to be populated, as indeed occurred in similar instances in the past.’

Hoewel het in deze zaak om slechts twee huizen gaat is de kwestie van belang als indicatie van de politieke machtsverhoudingen in joods Israël. De zeer radicale kolonistenbeweging in Hebron ziet kans om binnen enkele dagen leger, regering en (vermoedelijk nu ook) de rechterlijke macht naar zijn hand te zetten. Maan News meldt: ‘Netanyahu said the procedure to determine the ownership of the buildings started on Sunday and would occur “as quickly as possible,” likely within a week.’ Hebron is de grootste Palestijnse stad in de bezette Westoever. De spanningen zijn er de laatste maanden zeer hoog opgelopen nu de bijna 170.000 Palestijnse inwoners in een ghetto-situatie leven en enkele honderden radicale joden vrij spel hebben.

http://www.maannews.com/Content.aspx?id=769955

Israël bewerkt kleine EU-landen

Vandaag ontmoet premier Netanyahoe de minister van Buitenlandse Zaken van Estland. Belangrijk punt van gesprek is de EU-politiek rond het duidelijk op etiketten aangeven of producten uit de bezette gebieden komen. De Israëlische media melden: ‘Netanyahu expressed Israel’s protest against the double standards against Israel exhibited by the European Commission. Netanyahu added that the bilateral relations between Israel and most European countries are positive and that it is up to those countries to pressure the European Commission to change its stance against Israel.’

Dit bevestigt de trend dat Israël kleine lidstaten in de EU, die gelegen zijn aan de zuid-oost rand van Europa, probeert los te weken uit de politieke EU-machinerie. Tot op zekere hoogte slaagde Israël er al in om Griekenland, Cyprus, Roemenië, Hongarije en Tsjechië dwars te laten liggen bij besluitvorming rond kwesties die Israëls belangen raken. Veel van zulke zaken moeten in de EU met algemene stemmen worden besloten.

http://www.israelnationalnews.com/News/Flash.aspx/349628

Protest tegen criminaliseren Israëlkritiek in Frankrijk

Door de Franse BDS-organisatie is een petitie georganiseerd tegen een uitspraak van het Franse Hof van Cassatie, die een pleidooi voor een boycot van Israël verbiedt. Zo’n boycotoproep is nu zelfs geen overtreding, maar een misdrijf geworden. Hiermee is Frankrijk het enige land ter wereld, ‘(…) alongside Israel, to penalize civic appeals not to buy Israeli goods‘.

Meer informatie is te vinden op: http://boycottproduitsisraeliens.wesign.it/en, waar ook getekend kan worden.