Hamas praat met Saoedische koning

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 17 juli 2015

Nieuws van 17 juli 2015

Hamas: If you can make it in Riyadh, you can make it everywhere. Israël maandag klem in VR. Flotilla 2010 toch in ICC.

Saoedie-Arabië praat met Hamas

Khaled Meshaal (foto: MEE)

De topman van Hamas Khaled Meshaal heeft met een delegatie van leiders van de organisatie een ontmoeting gehad met de Saoedische koning Salman. Een soortgelijke ontmoeting heeft in vele jaren niet plaatsgevonden. Tegen Reuters zei een Hamas woordvoerder: “The delegation discussed Palestinian unity and the political situation in the region. This meeting will hopefully develop relations between Hamas and Saudi Arabia.”

Nb: De nieuwe koning Salman voert een politiek die minder afhankelijk is van de VS. Er is de laatste maanden ook meer afstand genomen tot het Egypte van generaal Al-Sisi. De Egypte politiek van de Saoedi’s lijkt zich nu te beperken tot het voorkomen dat het Egyptische regiem bezwijkt onder de economische problemen. De vijandigheid tegenover de Egyptische moslimbroederschap is minder geworden en nu dus min of meer in het verlengde daarvan de vijandigheid tegenover Hamas. Het lijkt erop dat, nu aartsvijand Iran weer toegang gaat krijgen tot de internationale arena, Saoedie-Arabië hogere prioriteit toekent aan het oplossen van het “Palestijnse probleem”.

http://www.jpost.com/Breaking-News/Hamas-chief-meets-Saudi-king-in-first-top-level-meeting-for-years-409317

ICC pakt geweld flotilla 2010 op

Mavi Marmara.

In Israël is verrast en geschokt gereageerd op het besluit van het Internationaal Strafhof (ICC) om alsnog een onderzoek te doen instellen naar het geweld op de Marmara. Dit schip maakte deel uit van de ‘Gaza flotilla’ in 2010. Een aantal opvarenden vond toen de dood tijdens de entering van het schip door de Israëlische marine. In wat veel weg heeft van een correctie op haar beleid heeft het ICC de

Het ‘bewijs’ dat opvarenden van de Marmara Israëlische militairen aanvielen.

hoofdaanklager Fatou Bensouda opgedragen, “to consider opening a full criminal investigation into war crimes allegations against IDF personnel relating to the 2010 Mavi Marmara flotilla.” Bensouda had het dossier al zeven maanden geleden gesloten. Jerusalem Post: “The decision puts the ICC the closest it has ever been to intervening directly in the Israeli-Arab conflict and places the court in the position of potentially being harsher on Israel than Bensouda, who herself has been criticized by Israel for recognizing a State of Palestine.”

http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/ICC-orders-its-prosecutor-to-consider-Mavi-Marmara-war-crimes-allegations-against-IDF-409265

VS zet Israël voor het blok in VR

Tot verrassing van de internationale gemeenschap vindt maandag een stemming plaats in de Veiligheidsraad over de ‘Joint Comprehensive Plan of Action’ (JCPA, de overeenkomst tussen Iran en de P5+1-groep). Het voorstel om het JCPA te ondersteunen is ingebracht ‘under silence’. Dit laatste betekent dat het automatisch wordt aangenomen tenzij een van de leden van de VN tegen is. Dat plaatst Israël in een lastige positie. Israël heeft al gezegd (tot nu toe formeel correct) dat het niet gebonden is aan de overeenkomst. Zou Israël nu tegen goedkeuring door de VR bezwaar aantekenen, dan wordt het een ‘dwarsligger’, met onder andere de VS en Europa aan de andere zijde. Vervolgens is het waarschijnlijk dat de stemming in de VR, die dan door de Israëlische obstructie nodig is, eindigt in een 15 tegen nul vóór het JCPA. Zou Israël afzien van het aantekenen van bezwaar, dan zou dat uitgelegd moeten worden als stilzwijgende instemming.

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/198273 – .Vai3TXjWFyY

Iran overeenkomst draagt bij aan isolement Israël

Premier Netanyahoe en de Britse conservatieve minister van Buitenlandse Zaken Hammond hebben voor de camera’s een woordgevecht geleverd over de overeenkomst met Iran. Netanyahoe haalde tijdens een bezoek van de Brit aan Israël zijn gram over een uitspraak van Hammond in het Engelse parlement de dag daarvoor. Israël zou volgens hem er de voorkeur geven om aan de zijlijn te blijven staan. De Israëlische premier gaat door met het doen van radicale uitspraken over de afspraken die door de P5+1-groep en de EU met Iran zijn gemaakt. Nadat Walter Steinmeier twee dagen gelden namens de traditioneel Israël-vriendelijke Duitse regering daar afstand van had genomen, doet nu ook de conservatief Hammond dat.

Israël heeft nog de steun van de meerderheid de Amerikaanse congresleden. Maar die meerderheid zal waarschijnlijk niet bestand zijn tegen het veto van de president in september/oktober. Er zijn veel aanwijzingen dat de Europese landen al aan de slag gaan met het herstellen van de zakelijke en diplomatieke banden met Iran. Engeland wil zijn ambassade weer openen. In reactie verlegt Israël zijn kritiek naar andere aspecten van de politiek van Iran: de wens “de joodse staat Israël van de kaart te vegen” en daarmee het “antisemitisme” van Iran. Ook “de steun van Iran voor terrorisme in de regio” (bedoeld wordt vooral Hezbollah) komt nu meer naar voren in de Israëlische uitlatingen. Netanyahoe’s retoriek weerspiegelt de publieke opinie in Israël maar vindt weinig weerklank in het Westen.

Haaretz citeert een hoge functionaris van het ministerie van Defensie: “European firms ‘standing in line’ to resume trade with Iran. The Iranian economy can expect to be bolstered by tens of billions of dollars, which will help terrorists (…).” ‘Senior Israeli defense officials’ worden aangehaald, “expressing greater concern over the boost in the Islamic Republic’s standing in the Middle East than the implications for its nuclear plans.

http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/.premium-1.666380

zie ook de analyse van het optreden van Netanyahoe:

http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/1.665821

of, nog meer in alarmstemming:

http://www.israelnationalnews.com/Articles/Article.aspx/17235 – .Vai4P3jWFyY