Hamas – Israël, dansen met bemiddeling

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 18 juli 2015

Nieuws van 18 juli 2015

Hamas: niet tweemaal onderhandelen over dezelfde gevangenen. Buitenlandbeleid Israël in handen van één man. Wat gaat Iran doen?

Hamas: eerst opnieuw gearresteerde gevangenen vrij

De tweede man van Hamas Ismail Haniyeh, heeft gisteren in een toespraak herhaald dat er geen onderhandelingen met Israël komen als niet eerst bepaalde politieke gevangenen vrij worden gelaten. Het gaat om tenminste 54 Palestijnen die door Israël werden vrijgelaten in het kader van de laatste gevangenenruil. Kort daarna werden zij echter weer gearresteerd. Impliciet bevestigt Hamas hiermee voor de tweede maal in een week dat er via bemiddelaars wordt geprobeerd onderhandelingen op gang te brengen.

https://www.maannews.com/Content.aspx?id=766527

Oppositie tegen solistische Irankoers premier

De premier, afgelopen maandag: aanvoerder in Israël, maar de internationale caravaan is vertrokken.

Grotendeels achter de schermen vallen oppositieleiders Herzog, Livni en Lapid premier Netanyahoe aan op zijn anti-Amerikaanse Irankoers van de laatste jaren. In officiële verklaringen houden zij zich aan de algemene lijn van de regering: de overeenkomst is slecht voor Israël en voor de wereld. Onvrede heerst over de solistische koers die Netanyahoe voert. Aangezien de Israëlisch-joodse publieke opinie (met de premier) vindt dat de wereld en president Obama Israël in de steek laat, concentreert de kritiek zich op een ander aspect: Netanyahoe heeft de relatie met de Amerikaanse regering verknoeid. Yair Lapid, die een aantal jaren in het kabinet zat: “Bibi (Netanyahoe) insisted on dealing with the Iranian issue on his own. In the two years I spent in the government, there were no cabinet meetings on this topic. We asked him – Lieberman, Bennett and I – why there were no strategic discussions about Iran. He promised to hold a meeting, and never did”.

http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4681142,00.html

Bijna helft Israëliërs steunt aanval op Iran

Een opinie onderzoek van Maariv wijst uit dat 47% van de Israëliërs een militaire aanval op Iran zou steunen, ook als Israël die zonder steun van de VS zou uitvoeren. 35% is tegen, 18% heeft geen mening. 71% zegt “ja” op de vraag, “In your view, does the agreement that was signed bring Iran closer to obtaining a nuclear weapons capability?”

https://www.maannews.com/Content.aspx?id=766530

Charme offensief Iran naar soennitische landen

De Perzische Golf komt meer centraal te liggen.

Iran heeft een diplomatiek offensief gestart om de betrekkingen te verbeteren met soennitische landen. Als eerste komen nu een aantal kleine Golfstaten en Turkije aan de beurt. Het hoofdonderwerp zal zijn de vraag, of Iran zijn economie, die nu waarschijnlijk zal groeien, zal inzetten voor binnenlandse welvaart of voor een groeiende militaire macht.

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/198298 – .Van41njWFyY

“Pollard vrij op 21 november”

Goed geïnformeerde bronnen zeggen volgens Haaretz dat de joods-Aamerikaanse spion Jonathan Pollard, die een levenslange straf uitzit wegens hoogverraad, op 21 november vrij komt. Er zou geen verband zijn met de Irandeal. Pollard staat in Amerikaanse veiligheidskringen symbool voor de wrijvingen tussen de VS en Israël, binnen de strategische veiligheidssamenwerking.

http://www.haaretz.com/blogs/west-of-eden/.premium-1.666604

JStreet lobbyt voor Irandeal

De joods-Amerikaanse organisatie JStreet voert via een mediacampagne voor de overeenkomst met Iran. JStreet is de kleine, meer liberale ‘broer’ van de grote, conservatieve lobby organisaties AIPAC. Die laatste heeft besloten bij het Congres te lobbyen voor een stem tegen de Iran overeenkomst.

https://www.youtube.com/watch?v=bRfM2Oy0tbo&feature=youtu.be