Grote demonstratie Israëlische Palestijnen

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 29 april 2015

Nieuws van 29 april 2015

PLO vlaggen in centrum van Tel Aviv. Hamas op kruispunt: militair of politiek. Jimmy Carter (90) in Gaza.

Israëlische Palestijnen demonstreren

Tel Aviv, 28 april 2015

Vandaag demonstreren op verschillende plaatsen in Israël Israëlisch-Palestijnse staatsburgers (en “leftists”) tegen de discriminatie waarvan zij slachtoffer zijn. Met name de toepassing van de wetgeving tegen illegale bouw is onderwerp van het protest. De leuzen bij de demonstratieve bijeenkomsten zijn bijvoorbeeld: “No More Demolition of Arab Citizens’ Homes!” en “Stop the Netanyahu Government’s Racist Policy.” Vanmiddag is een grote demonstratie gepland in Tel Aviv. Gisteren waren tot verbijstering van (joodse) inwoners van Tel Aviv PLO vlaggen te zien. Israel National News bericht: “At least one Jewish commenter said that the situation was “very frightening” and that the Arabs were chanting “With blood and fire we will redeem Palestine.”” Er is ook een algemene staking uitgeroepen.

De PLO vlag was tot 1993 (Oslo Akkoord) verboden. Ook nu nog is de PLO omstreden bij joods Israël. Yair Lapid, binnen de Israëlische verhoudingen een centrumpoliticus, noemt de PLO “een voormalige terreurgroep”. In de Israëlische pers worden als bedreigende genoemd: 1 Dat men in het centrum van de tweede stad van Israël bijeenkomt. 2 Dat meer Israëlische Palestijnen dan voorheen durven te demonstreren. 3 Dat de ‘Arabische’ partijen in de Knesseth als één beweging optreden (de ‘Joint List’).

Ayman Odeh, Joint List.

De voorzitter van de Joint List zei volgens 972mag.com: “Take for example that in 2014 the Israel Land Administration issued tenders for 38,261 housing units in Jewish municipalities compared to only 1,844 units in Arab cities (…) Only 41 out of 139 Arab municipalities have updated master plans (…) 700 Jewish towns have been built since 1948 and in the Center and the North not one Arab city. There are 50,000 Arab homes under the threat of demolition as a result of this policy that forces people to build without permits,”.

Hamas strijd over strategie

Volgens berichten in verschillende Israëlische media heeft de politieke leider van Hamas Khalid Meshaal, een veto uitgesproken tegen een aanval op Israëlisch grondgebied. Het zou de bedoeling geweest zijn om gijzelaars mee te nemen. Doel was die te ruilen tegen Hamas gevangenen. Het zou zich hebben afgespeeld enkele dagen nadat het Israëlische leger was begonnen met zware bombardementen op de Gazastrook vorig jaar zomer. Volgens de Israëlische legerradio die met het bericht komt, wilde de militaire tak van Hamas ook, “slaughter a number of civilians”.

Niet duidelijk is waarom de Israëlische inlichtingendiensten (die de bron zijn van Army Radio) nu met het bericht komen. Terloops wordt gemeld dat Meshaal de banden met Saoedie-Arabië wil aanhalen terwijl de militaire tak met Mohammed Deif met Iran in gesprek is.

Mohammed Deif

Mohammed Deif, aquarel naar foto (Jaffadok)

De vrij mysterieuze militaire commandant van Hamas Mohammed Deif, is volgens mediaberichten (dus) nog in leven. Van hem zijn sinds de jaren ’90 van de vorige eeuw geen foto’s bekend en al jaren circuleren speculaties dat hij ofwel gesneuveld is ofwel meer of minder ernstig gehandicapped als gevolg van Israëlische moordaanslagen (http://jaffadok.nl/hamas/). Deif zou volgens de aangehaalde berichten actief zijn in het verkrijgen van wapens en financiële steun van Iran. Zijn pogingen zouden de politieke lijn van Meshaal kunnen frustreren (zie hierboven).

Jimmy Carter spreekt met Hamas

Turkse en Chinese persbureaus melden dat oud-president Jimmy Cater Gaza morgen zal bezoeken: “Carter will arrive in Gaza on Thursday through the Erez border crossing to meet with leading Hamas officials,”. Doel van het bezoek van de 90-jarige oud-president zou zijn te bemiddelen in het conflict tussen Hamas en Fatah en daarmee in feite de Palestijnse Autoriteit. Israël National News citeert het Turkse Anadolu News Agency: “Carter has lately met with prominent Saudi officials and urged their intervention to achieve reconciliation between Palestinian factions, which was welcomed by Riyadh (…) the Saudi government has begun preparations for mediation between the two movements to reach a ‘Mecca II’ agreement.”

Carter zal de komende drie dagen verschillende plaatsen op de Westelijke Jordaanoever bezoeken. De Israëlische premier en president weigeren om Carter te ontmoeten.

EU wil Iran-deal en Iraanse bijdrage in Syrië

De EU buitenland coördinator Mogherini heeft gisteren in New York gezegd dat het “cruciaal” is dat de overeenkomst met Iran inzake de nucleaire kwestie tot stand komt. Zij voegde eraan toe dat zij/de EU hoopt dat Iran daarna een positieve rol kan spelen bij het beëindigen van de oorlog in Syrië. Haar uitspraken geven aan dat de EU er om meer dan een reden aan hecht aan de overeenkomst tot stand komt en niet sneuvelt in de Amerikaanse binnenlandse politiek (inclusief de Israëlische lobby). Mogherini heeft gisteravond een ontmoeting gehad met de minister van Buitenlandse Zaken van Iran.

Argentijnse minister van BZ zegt lidmaatschap joodse organisatie op

De Argentijnse minister van Buitenlandse Zaken is met een Argentijns-Israëlische organisatie in conflict geraakt. Hector Timerman heeft de leiding van de Argentine-Israeli Mutual Association ervan beschuldigd de uitvoering van een overeenkomst met Iran te saboteren. De overeenkomst – die al enkele jaren geleden werd gesloten tussen de Argentijnse en de Iraanse regeringen – heeft tot doel het onderzoek af te ronden naar de bomaanslag die in 1994 werd gepleegd op het gebouw van de vereniging. Op grond van de overeenkomst kan Argentinië Iraniërs ondervragen die door sommige regeringen ervan worden verdacht daders of medeplichtigen te zijn. In 2013 waren er al spanningen tussen Argentinië en Israël hierover naar buiten gekomen. Timerman heeft uit protest zijn lidmaatschap van de vereniging opgezegd.

bronnen:

972mag.com, 28/04

Haaretz, 29/04 en 28/04

Jerusalem Post, 29/04

Yedioth Ahronot, 29/04

Israel National News, 29/04

achtergrond:

http://jaffadok.nl/israelische-palestijnen-2/