Grondoffensief Israël. VS aan de zijlijn.

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 18 juli 2014

Nieuws van 18 juli 2014

Gaza de afgelopen dagen.

Het grondoffensief dat Israël gisteren begon door het noorden van de Gazastrook binnen te trekken had vanmorgen 20 doden aan Palestijnse kant gekost en één aan de kant van het Israëlische leger. De eerste berichten vanaf de grond (israelnationalnews/18 juli/13.00 uur) duiden op een beperkt aantal militairen die nog niet ver de Gazastrook binnen zijn gegaan.

De regering Netanyahu besloot pas na zware interne druk binnen het kabinet om het bevel voor de opmars te geven. De publieke opinie (betreft: joods Israël) riep onder de regen van (primitief gestuurde) raketten vanuit Gaza in toenemende mate om wraak en actie.

De aarzeling bij de regering schijnt vooral te zijn ingegeven door de risico’s voor het leger: de kans op gesneuvelde soldaten en met name de kans op gevangenneming van soldaten. Andere risico’s bevinden zich op internationaal vlak. Aangezien de Gazastrook extreem dicht bevolkt is, kunnen sommige delen van de strook voor het zwaar gemechaniseerde leger alleen gecontroleerd worden met zware verliezen onder de bevolking. Dat is een politiek risico en een imagorisico voor de joodse staat omdat het dan voor de VS en de Europese regeringen steeds moeilijker wordt om Israël te blijven steunen. President Obama legde in zijn verklaring na de start van het grondoffensief de nadruk op het gevaar van veel slachtoffers.

Leger ontdekt tunnel. bron: israelnationalnews, foto: IDF.

Israëlische verklaringen over het doel en de duur van de operatie zijn niet heel duidelijk. Het doel lijkt beperkt: vooral het vernietigen van de tunnels die naar Israël voeren en gebruikt kunnen worden voor infiltraties. Ook het “verzwakken” van Hamas wordt genoemd; niet het vernietigen van Hamas of het verdrijven van Hamas uit het bestuur van Gaza. De duur van de operatie wordt in het midden gelaten, maar met een langere periode moet rekening worden gehouden. Deskundigen vragen zich af of de uitgebreide ondergrondse infrastructuur van Hamas vernietigd kan worden zonder de dichtbevolkte wijken in te trekken. Vooral rechtse politici speculeren over een langere operatie.

De verwachting is dat het leger pas na twee of drie dagen kan beginnen met wat kennelijk het belangrijkste doel is: het verwoesten van de tunnels richting Israël.

Het aantal doden en gewonden aan Palestijnse kant stond vanmorgen op 260 respectievelijk 2000 (Gaza Health Ministry).

 

bronnen:

Huffington Post

CNN

BBC

israelnationalnews