Gissen naar standpunt EU, annexatie settlementblocs

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 26 mei 2015

Nieuws van 26/27 mei 2015

(nieuws tot 9 juni niet dagelijks ivm andere bezigheden)

Netanyahoe stelt ‘non-starter’ voor: annexatie grote nederzettingen blokken. Voorzitter parlement naar gevangenis.

Dweik, voorzitter gekozen parlement: veroordeeld tot twaalf maanden (foto: Maan)

Politieke vervolging

Het lid van de Palestinian Legislative Council (PLC) Samira al-Halayqa heeft de parlementen elders in de wereld opgeroepen om te protesteren tegen de vervolging en gevangenhouding van gekozen leden van het Palestijnse parlement. In het bijzonder wijst zij op de vervolging die op dit moment gaande is tegen Dr. Aziz Dweik, voorzitter van het parlement.

http://english.palinfo.com/site/pages/details.aspx?itemid=71844

Raketten op Israël

Raket op Israël (foto: Israëlische afweer. AFP, Maan News)

Vanavond (26/05) zijn mogelijk twee raketten afgevuurd op het zuiden van Israël (Haaretz: tenminste een; Jpost: tenminste twee). Israël heeft gezegd dat Hamas verantwoordelijk is. Een maand geleden werd voor het laatst een raket afgevuurd, na vier maanden van rust op Israëlisch gebied. De Gazastrook zelf werd in de afgelopen maanden vaak onder vuur genomen door Israël. Dat gebeurde zowel vanaf het land, als door de marine en de luchtmacht. De afgelopen weken werd er onder meer vanuit VN-kringen (UNESCO) gewaarschuwd voor escalatie als gevolg door het geweld door Israël in combinatie met de wanhopige situatie waarin de bevolking verkeert.

Israëlische chefstaf waarschuwt Hezbollah

De chefstaf van het Israëlische leger Gantz, heeft het Israëlische publiek en langs die weg Hezbollah gewaarschuwd voor nieuwe vijandelijkheden: “Still, there is high sensitivity in the north. War can still occur because of local conditions. I know that the IDF is ready for any potential developments.” De waarschuwing past in een reeks van dergelijke uitlatingen van Israëlische generaals die de mogelijkheid van een nieuwe strijd tussen Israël en Hezbollah ‘op de agenda’ houden. Algemeen wordt aangenomen dat Hezbollah momenteel militair onder druk staat door zijn deelname aan de strijd in Syrië en de ontwikkelingen daar.

Netanyahoe probeert EU tegemoet te komen

Premier Netanyahoe lijkt de EU tegemoet te willen komen op het punt van het niet buiten de grote nederzettingen bouwen. Hij heeft aangekondigd met de Palestijnse president te willen praten over het afbakenen van het gebied waarbinnen wel voor joodse kolonisten zou mogen worden gebouwd. Tot nu toe maken de EU en de VS geen onderscheid tussen bouwen binnen of buiten de grote ‘settlementsblocs’. Beide is illegaal volgens internationaal recht. De buitenland coördinator van de EU Mogherini, zou vorige week op een dergelijke nieuwe lijn hebben gehint. Een EU-diplomaat reageerde sceptisch op de stap van de Israëlische premier. Hij deed niettemin een uitspraak die lijkt te bevestigen dat binnen de EU deze noodsprong niet op voorhand wordt afgewezen als Israël erin zou slagen op basis daarvan opnieuw gesprekken met de Palestijnen te beginnen: “Up until now, Netanyahu has refused to put any maps on the table, so in that respect it was quite substantial. He was talking about borders in one way or another, even if it was based around the acceptance of existing settlement blocs”.

Zowel vanuit de Palestijnse Autoriteit (onderhandelaar Erekat) als vanuit de regeringspartij Joods Huis werd direct negatief gereageerd. PLO kopstuk Hanan Ashrawi veroordeelde elk voornemen om te praten over annexatie van de grote settlementblocs als, “disingenuous and manipulative”. De Palestijnse weigering om alvast over dit ene onderwerp te gaan praten, wordt weerspiegeld in de uitspraak van een andere ‘Westerse’ diplomaat: “Netanyahu was trying to show that he is committed to peace and ready for negotiations, but he knows the Palestinians would never agree to begin on this basis,”

http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4661510,00.html

bronnen:

Yedioth Ahronot

Palestine Information Center

Maan News

Haaretz

Jerusalem Post