Provocaties op Al-Aqsa complex strak gecoördineerd

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 6 maart 2015

Situatie escaleert onder rook van verkiezingen en het Washington-theater

Nieuws van 6 maart 2015

PLO besluit veiligheidssamenwerking met Israël te verbreken

Leger (voorgrond) en ‘settlers’ (achtergrond) op het Al-Aqsa complex

De Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) heeft gisteren aan het einde van een tweedaagse vergadering besloten om de veiligheidssamenwerking en de bestuurlijke (civiele) samenwerking met Israël te verbreken. Het Centrale Comité van de PLO (PCC) nam de beslissing ‘tegen de achtergrond van de toenemende spanning met Israël’. Het achterhouden van Palestijns belastinggeld door Israël speelt een rol. Mustapha Barghouti van de PLO verklaarde dat het besluit bindend is voor de Palestijnse Autoriteit (PA). Vanmorgen melden Israëlische media dat Mahmoud Abbas nog geen uitvoering had gegeven aan het besluit. Eerder vannacht had Al Jazeera gemeld dat er twijfels waren of het besluit wel of niet bindend is voor de PA. Israël heeft de veiligheidssamenwerking vooral nodig om Hamas onder controle te houden, met name op de Westoever.

NB: Het meningsverschil over de kwestie wel/niet bindend gaat ook over een fundamentele zaak. Formeel is de PA namelijk ingesteld op grond van de overeenkomst van Oslo (1993). Daarbij waren Israël en de PLO partij. Velen binnen de PLO zijn op grond daarvan van mening dat de PA vrij is te handelen, zolang de PLO van mening is dat zij zich als contractpartij bij ‘Oslo’ moet houden aan deze Akkoorden. De praktijk van de laatste jaren, vooral sinds het einde van de tweede Palestijnse volksopstand (2005), is dat de PA in de westerse wereld als vertegenwoordiger ‘van de Palestijnen’ wordt gezien en de PLO heeft gemarginaliseerd. Nu een levensvatbare Palestijnse staat uit beeld dreigt te verdwijnen, komt de PLO geleidelijk meer in beeld.

Incidenten rond Ramallah

Ramallah, donderdag.

Onder de vele geweldsincidenten in de bezette Palestijnse gebieden valt op dit moment vooral de regio rond het Palestijnse bestuurscentrum op. In de directe omgeving van Ramallah werden in verschillende dorpen door gisteravond door kolonisten auto’s in brand gestoken en gebouwen beklad (‘dood aan de Arabieren’). Een van de slachtoffers in het dorp Al-Mugheer zei dat het afgelopen jaar meer dan 70 klachten zijn ingediend bij de Israëlische autoriteiten, maar dat dat nimmer tot een arrestatie had geleid. Bij een van de incidenten was de plaatselijke moskee in brand gestoken.

In het dorp Deir Netham bij Ramallah werden gisteravond door legervoertuigen willekeurig kinderen opgepakt. Vijf kinderen werden volgens het plaatselijke hoofd van het Land Defense Committee meegenomen: ‘the kidnapped teens were not taken prisoner during clashes or confrontation with the military, but while playing, and running around in their families’ farmlands‘.

De dorpen waar het om gaat vallen onder zogenaamd C-gebied (Area-A), 60% van het bezette gebied. In C-gebied bewaart het Israëlische leger de orde met de politie als verlengde arm. Het leger onderzoekt formeel ook incidenten en fungeert zelfs als rechter als het Palestijnen betreft. De algemene indruk is dat leger en religieuze terroristen samenwerken. Rabbi Zakaria al-Sidda van de progressieve organisatie “Rabbis for Human Rights,” verklaarde (WAFA News Agency) dat, ‘the Israeli police and the army “must act decisively against those vandals, who carry frequent hatred-filled terrorist attacks‘.

Leger en religieuze fanatici op het Al-Aqsa complex

Gisteren hebben groepen religieuze vandalen provocatieve ronden gemaakt op het Al-Aqsa complex, de voor moslims heilige plaats in de oude stad van Jeruzalem. Dit gebeurde ter gelegenheid van het joodse poerimfeest. Het leger hield tegelijkertijd Palestijnse moskeebezoekers tegen. Evenals bij voorgaande gelegenheden maakte een en ander de indruk strak te zijn gecoördineerd. De actie was dagen tevoren al aangekondigd door extremistische groepen en leiders van politieke partijen. In de maand februari alleeen al hebben 650 ‘settlers’ het Al-Aqsa complex bestormd.

Etnische zuivering in Jordaanvallei

IMEMC brengt het bericht dat Isrëlische troepen vannacht in het noorden van de Jordaanvallei noodwoningen hebben verwoest. Deze waren gebouwd na eerdere verwoestingen door het leger. De acties in de vruchtbare Jordaanvallei lopen al enkele decenia en hebben tot doel dit gebied te ‘zuiveren’ van niet-joden. Deze operatie is vrijwel voltooid en heeft tot gevolg dat de oorspronkelijke Palestijnse (en Bedoeïnen -) bevolking is geconcentreerd in Jericho en concentratiegebieden elders. De Jordaanvallei is een van de struikelblokken voor de totstandkoming van een Palestijnse staat.

Incidenten in Hebron, Bethlehem en de Gazastrook

In en rond Hebron en Bethlehem hebben zich vergelijkbare incidenten voorgedaan als bij Ramallah. Aan de rand van de Gazastrook worden aanvallen op burgers gemeld.

400.000 kolonisten (exclusief Oost-Jeruzalem)

Drie presidenten

Tijdens de ambtstermijnen van de presidenten Clinton, Bush II en Obama waren er ups en downs in de relatie met Israël. Een constante factor was de voortgaande kolonisatie van de Westelijke Jordaanoever. Al Jazeera brengt dit in beeld.

Frequenter martelen

Volgens een bericht in Haaretz is er sinds vorige zomer een scherpe stijging van het aantal Palestijnen dat wordt gemarteld door de binnenlandse veiligheidsdienst (Shin Beth). Het gaat hier om de door slachtoffers of familieleden gemelde gevallen.

bronnen:

International Middle East Media Center (IMEMC), 05/03

Al Jazeera, 06/03

Times of Israel, 06/03

Ynetnews, 05/03