Geweld en arrestaties bij Al-Aqsa

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 25 maart 2015

Nieuws van 25 maart 2015

Radicale koers tegenover heiligdom Al-Aqsa lijkt niet veranderd. Netanyahoe formeert. Iran: stilte voor de volgende storm.

Arrestaties bij verlaten Al-Aqsa complex

Blijft kruipende judaïsering het beleid?

De Israëlische politie heeft gisteren vijf Palestijnse vrouwen aangehouden toen zij het Al-Aqsa complex verlieten. Zij werden meegenomen voor ondervraging. Op en rond het complex vonden ook andere incidenten plaats tussen speciale politie eenheden en Palestijnse jongeren. Daarbij werden ‘stun’-granaten willekeurig in een menigte geschoten, waarbij een jongen gewond raakte. Ook werd pepperspray in het gezicht van een arrestant gespoten (Hisham Harhash).

Vandaag krijgt Netanyahoe formatieopdracht

Premier Netanyahoe zal vandaag van president Rivlin de opdracht krijgen om een nieuwe regering te vormen. Zijn partij, Likoed, oefent druk op hem uit om zware ministersposten voor Likoed te reserveren: Buitenlandse Zaken en Defensie.

Facebook verwijdert Hamas-page

Volgens het Palestine Information Center heeft Facebook een ‘Hamaspage’ verwijderd. Het gaat om de nieuwe, zogenaamde Hamas Online page die al enkele duizenden ‘likes’ had. De beweging is actief op Twitter, You Tube en Instagram, vooral om contact met de wereld buiten de omsingelde Gazastrook te behouden. Hamas heeft Facebook beschuldigd van politieke motieven.

Berichten over Israëlische spionage Iran-onderhandelingen

De uit het overheidsapparaat in Washington afkomstige informatie over het bespioneren van de gesprekken tussen Iran en (o.a.) de VS, blijven voor politieke strijd zorgen. Republikeinen ontkennen het of zeggen van niets te weten. De Democraten reageren verdeeld. Enkele weken geleden ontstond er al spanning rond een beschuldiging dat Israël misbruik maakte van vertrouwelijke informatie die het van de Amerikanen kreeg. Daarmee zou het selectief Congresleden bewerken in zijn lobby tegen een akkoord. Er waren al sterke aanwijzingen dat Washington zijn openheid naar de regering Netayahoe voor wat betreft de gesprekken met Iran heeft beperkt.

Israël ontkent de spionagebeschuldiging. President Obama heeft er niet op willen reageren.

VS steunt Iraaks offensief met Iran

Er is nu een bevestiging dat de VS het Iraakse offensief steunt tegen ISIS rond de stad Tikrit. De steun door de VS zou bestaan uit waarneming vanuit de lucht. Deze informatie werd gegeven door een Amerikaanse functionaris: “The coalition began providing ISR (intelligence, surveillance and reconnaissance) support on March 21, 2015 at the request of the government of Iraq, and the US is now providing that support”. De stad is omsingeld. Als Tikrit valt, dan is dat volgens alle waarnemers een majeure terugslag voor de ISIS strijdmacht. De Amerikaans-Iraanse samenwerking is van betekenis in het complexe machtsspel in het Midden-Oosten. In de anti-ISIS coalitie worden de VS officieel gesteund door landen als Saoedie-Arabië die gekant zijn tegen normalisering van de relatie VS-Iran.

Inmiddels laten ook andere tegenstanders van te grote Iraanse invloed in Irak zich horen. De Koerden van Irak tonen zich bezorgd. Ook Iraakse soenniten die met de regering van Irak samenwerken worden ongerust over de aanwezigheid van Iraanse troepen op de grond in hun land. De Amerikaanse regering wordt er door tegenstanders van Iran van verdacht, eventuele samenwerking in de strijd tegen ISIS via een omweg te betrekken bij de nucleaire onderhandelingen. De regering van de VS heeft dat steeds ontkend.

bronnen:

Palestine Information Center, 25/03

The Guardian, 24/03

Middleeasteye, 24/03