Geen stedenband Amsterdam – Tel Aviv

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 19 juni 2015

Nieuws van 19 juni 2015

Bestuurselite ziet plan Tel Aviv sneuvelen. Ramadan: tijdelijk licht in de Gazastrook. Israël woedend op Ban Ki-moon.

Opvallende beweging in Amsterdamse gemeenteraad

De burgemeester: nu ook ‘onrust in Amsterdam’

Een klein, bijna ondergeschoven puntje op de volle agenda van een Amsterdamse raadscommissie trok gisteravond onverwacht zo’n 150 tot 200 pro-Palestijnse belangstellenden naar de ‘Stopera’. Een orkest zette wat muzikale accenten bij de overigens rustig verlopende demonstratie. B&W van Amsterdam stelden voor om een stedenband met de Israëlische stad Tel Aviv aan te gaan. Dit was volgens vele demonstranten een vorm van ‘normalisatie’ van een ontwikkeling in Israël in de richting van een vorm van apartheid. Het idee is al van vorig jaar maar werd toen niet opportuun geacht vanwege ‘onrust in Israël’. Daarmee werd de aanval op de Gazastrook door het Israëlische leger bedoeld, waarbij 2.100 doden vielen. Laat op de avond, de meeste demonstranten waren al naar de trein, werd bekend dat de zaak voorlopig was afgeblazen.

http://www.telegraaf.nl/binnenland/24175799/__Band_Tel_Aviv_getorpedeerd__.html

Ramadan in de Gazastrook

Gaza, 18 juni 2015

De komst van de voor moslims heilige maand ramadan was voor Palestine Information Center (PIC aanleiding) om in Gaza te gaan kijken hoe de kinderen zich daarop voorbereiden. Het resultaat is een kleine fotoreportage, die hier voor een deel wordt overgenomen. Een van de grote problemen in de Gazastrook is de zeer slechte elektriciteitsvoorziening. Die is volledig afhankelijk van Israël. Het beleid lijkt ook wat betreft deze levensbehoefte te zijn om de 1,8 miljoen inwoners op het absolute minimum te zetten. De kinderen zijn dus gewend aan het op allerlei manieren ‘bijlichten’ in de duisternis.

Het oorspronkelijke PIC-bericht: http://english.palinfo.com/site/pages/details.aspx?itemid=72225

Netanyahoe over VN-kritiek: zwarte dag voor VN

“Er is geen grens aan de schijnheiligheid van de Verenigde Naties”. Dit was de reactie van de Israëlische premier op de uitspraken van Secretaris-Generaal (SG-VN) Ban Ki-moon over het lot van de kinderen van de Gazastrook. De SG-VN had in een openbare vergadering van de Veiligheidsraad deze week een beroep gedaan op Israël, ‘to halt its violence against children in Gaza’.

idem

De SG-VN voegde er aan toe: “I urge Israel to take concrete and immediate steps, including by reviewing existing policies and practices, to protect and prevent the killing and maiming of children and to respect the special protections afforded to schools and hospitals (…)” Zijn uitspraken zijn een klap voor de Israëlische PR rond de massaslachting vorig jaar in de Gazastrook. De reacties zijn ook vanuit andere partijen in Israël fel.

http://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/Netanyahu-slams-hypocritical-UN-for-criticism-of-IDF-actions-in-Gaza-406544