Gaza: wel/geen bestand

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 27 juli 2014

Nieuws van 27 juli 2014

Vannacht liep het bestand in Gaza af. Hamas weigerde te verlengen. Israël ging tijdens het bestand door met het zoeken naar tunnels.

Kerry en de Franse minister van Buitenlandse Zaken Fabius

Er zijn volgens berichten vanmorgen in de media tot nu toe tenminste 1050 Palestijnen omgekomen en 45 Israëlische militairen. Het Israëlische leger ging tijdens het bestand door met het zoeken naar en het vernietigen van “terroristentunnels”. De Palestijnen hadden echter geeist dat Israël zijn grondtroepen zou terugtrekken (om te voorkomen dat onderhandeld moet worden terwijl de tanks in de straten staan).

Een woordvoerder van Hamas zei gisteravond: “Geen enkel humanitair bestand is geldig zonder terugtrekking van de Israëlische tanks uit de Gazastrook en zonder dat de inwoners kunnen terugkeren naar hun huizen en de ziekenwagens die de lichamen vervoeren vrij in Gaza kunnen rondrijden”. Tijdens het bestand zochten bewoners van Gaza naar resten van hun verwanten naast en vlakbij Israëlische tanks

John Kerry, de Amerikaamse minister van Buitenlandse Zaken was tot gisteravond in Parijs met het kennelijke doel om een bestand van een week te bewerkstelligen. Uit kringen van de verzetsorganisaties in Gaza komen geluiden die bestigen dat verder onderhandeld wordt.

bron:

volkskrant.nl

france24.com

IOLnews

Palestijnse kinderen met portret van Netanyahu en kaarsen die het aantal doden weergeven