Gaza: geen hulp meer voor gewonden

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 21 juli 2014

Nieuws van 21 juni 2014

Voor de bevolking van Gaza was zondag de zwaarste dag tot nu toe. Gewonden liggen op straat en kunnen niet meer worden geholpen.

Resten van een amblulance. Foto: Joe Catron

In de vroege ochtenduren van zondag namen de Israëlische militairen deze keer de wijk Sadschaija (of: Shejaiya) onder vuur. De situatie was dermate extreem (FAZ, 21/07) dat doden en gewonden op straat bleven liggen omdat zij niet meer weggedragen konden worden. Verschillende ambulances werden geraakt en daardoor onbruikbaar. Het Al Shifa Ziekenhuis, het grootste ziekenhuis van Gaza was niet meer in staat de gewonden die daar wel heen waren gebracht te helpen. De Palestijnse regering (PA) noemde het Israëlische optreden in Sadschaija een massaslachting (“massacre”).

Zondagavond noemde de mensenrechtenorganisatie Al Mezan een dodental van 60 als gevolg van deze actie. Al Mezan ging zondag uit van 390 doden in totaal en 2500 gewonden. Onder de doden zijn 86 kinderen.

De methode die het leger toepast is het waarschuwen (via strooifolders) van de inwoners van een wijk dat zijn moeten vluchten omdat de wijk aangevallen wordt. Veel inwoners zijn echter niet in staat om te vluchten (familieleden die te oud of te ziek zijn of gewond zijn en zonder medische hulp). Een steeds groter probleem is ook dat de enorme vluchtelingenstroom in andere wijken (die nog geen bevel hebben gehad) niet meer terecht kan, temeer omdat het einde van dergelijke collectieve vertrekbevelen niet in zicht lijkt.

Dit weekeinde kregen de inwoners van de vluchtelingenkampen Bureisch en Maghazi dergelijke bevelen. Ook uit Gazastad komen berichten van bevel tot vertrek, waarna echter niets gebeurde. Volgens de VN heeft op dit moment de helft van de 1,8 miljoen Gazanen geen of zeer beperkte toegang tot drinkwater. Naar de Amerikaanse en de Europese media maakt Israël veel gebruik van het argument dat inwoners gewaarschuwd worden alvorens hun huizen worden gebombardeerd.

Onder de joodse inwoners van Israël wordt het legeroptreden zeer breed gesteund, evenals dat het geval was bij eerdere strafexercities in Gaza (in 2012 en 2008/2009). Een internationale petitie onder academici die oproept tot het serieus nemen van de voorstellen van Hamas tot een staakt-het-vuren krijgt uit Israël van joodse academici slechts weinig steun.

 

Israëlische soldaat gevangen?

Ynetnews (engelstalige uitgave van de Israëlische krant Yedioth Ahronot) meldt vannacht het volgende:

Hamas’ military wing, the Izz ad-Din al-Qassam Brigades, claimed Sunday evening that the organization had successfully kidnapped an Israeli soldier in the Gaza Strip. The militants did not present any evidence in their announcement and the IDF said that officials are investigating the issue.

Het bericht werd gevierd in Gaza en in Palestijnse wijken in en rond Jeruzalem. Israelnationalnews berichtte vanmorgen dat de Israëlische ambassadeur bij de VN in New York, de gevangenneming ontkende.

 

bronnen:

FAZ, 21/07/2014

Al Mezan

israelnationalnews.com

ynetnews.com

achtergrond: www.jaffadok.nl/gaza-2008-2009-en-2012