Gaza flotilla III op zee

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 26 juni 2015

Nieuws van 26 juni 2015

Komkommertijd, maar toch weinig aandacht voor ‘Gaza geuzen’ op flotilla. Netanyahoe dreigt Iran. Clusterbommen Libanon loeren op mensen.

Gaza flotilla III: schip gesaboteerd, rest vaart door

Gaza: welkomstcomite staat (symbolisch) klaar (foto: MEE)

Een van de schepen die zou meevaren in het symbolische derde ‘flotilla’ is in Griekenland gesaboteerd en vaart niet mee. De Zweedse (van oorsprong Israëlische) activist Dror Feiler zei dat professionals aan het werk zijn geweest. De andere schepen van de kleine vloot varen door en zullen dit weekend bij de kust van Gaza aankomen. In Israël zorgt deelname aan de vloot door het Israëlisch-Palestijnse parlementslid Bassel Ghattas voor veel opschudding. Ook een voormalige president van Tunesië en enkele Europese parlementsleden varen mee.

De vloot brengt zonnepanelen, medische hulpmiddelen en humanitaire goederen mee naar Gaza. De plaatsvervangend (en feitelijk als zodanig fungerende) minister van Buitenlandse Zalken Hotolevy is “working around the clock through all possible diplomatic channels”, om de vloot tegen te houden. Hamas leider Haniya verklaarde, “We welcome those international solidarity members on Freedom Flotilla III”.

https://www.maannews.com/Content.aspx?id=766154

en:

http://www.middleeasteye.net/news/gazans-say-upcoming-flotilla-should-be-start-safe-seaboard-774376851 – sthash.1cT5d2Uf.dpuf

Deadline Iran met enkele dagen overschreden

Bronnen in Washington gaven gisteren voor het eerst aan dat de deadline van 30 juni voor een alloord met Iran niet zal worden gehaald: “We may not make June 30, but we will be close”. Na de 30e heeft de regering Obama nog ongeveer een week respijt. Daarna krijgt het Congres met op de achtergrond de Israëllobby meer greep op de zaak.

http://www.dailystar.com.lb/News/Middle-East/2015/Jun-26/303841-iran-talks-may-miss-june-30-deadline-us.ashx

Netanyahoe: aanval op Iran mogelijk, ongeacht deal

Libanon 2006: clusterbommen. Iran ?: tactisch-nucleaire bommen?

Premier Netanyahoe heeft er gisteren op gehint dat voor Israël een militaire aanval op Iran een optie blijft, ook al komt er een akkoord tussen dat land en ‘de zes’ (VS, Engeland, Duitsland, Frankrijk, Rusland en China): “Israel will always defend itself, and its air force will play a major role”. Deze uitspraak heeft waarschijnlijk vooral voor toekomstige Amerikaanse regeringen implicaties. Indien de relatie tussen de VS en Iran op basis van het akkoord zich in de komende jaren geleidelijk zou gaan normaliseren, dan blijft de mogelijkheid van een oorlog boven de markt hangen. In zo’n crisis is een van de twee partijen (Israël) een atoommacht. De Amerikaanse (en wellicht ook Duitse) regering zal dan mogelijk een probleem krijgen met het strategische uitgangspunt dat, ook al willen zij zo’n oorlog niet, “Israëls veiligheid boven alles gaat”.

http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/.premium-1.663060

Het West Bank museum eind dit jaar gereed

Eind van dit jaar zal de bouw van het West Bank Museum gereed zijn. Het ligt op het terrein van de Birzeit Universiteit. Voorjaar 2016 wordt het geopend voor bezoekers. Het initiatief voor dit museum van de particuliere Welfare Association dateert al uit de jaren ’90. Rana Anani, verantwoordelijk voor communicatie en media: “the events of 1948 were central to Palestinian history but do not tell Palestine’s story in its entirety.” Dat leidt onder andere toe dat het project The Timeline, “will narrate the main events that defined the last 200 years of Palestinian history. The main idea of the museum is to connect Palestinians in Palestine and those in the diaspora.” Zij voegt er in Al Jazeera aan toe: “For too long the discourse on ‘Palestine’ and the ‘Palestinians’ has been confined to the West Bank and Gaza. Excluding them from the Palestinian community and narrative leads us down a dangerous path of fragmentation and historical denial. That’s why any projects or works by historians and scholars looking at the Palestinian people has to include the wider Palestinian community for it to be legitimate”. Daarmee staat de doelstelling van het Museum haaks op de politiek die de staat Israël altijd heeft gevolgd ten aanzien van de Palestijnse natie.

http://www.aljazeera.com/news/2015/06/west-bank-museum-palestine-memory-alive-150615080927917.html

Weer dode door clusterbom in Zuid-Libanon

Clusterbommen Libanon, 2006-2011: 400 doden, van wie 100 kinderen (EI)

In Zuid-Libanon is een oud probleem weer aan de oppervlakte gekomen door de dood van een 9-jarig jongetje. Khaled Barakat overleed en zijn vader en twee jongere broertjes raakten gewond door een ontploffende clusterbom uit de Libanonoorlog van 2006. Een clusterbom verspreidt bij de explosie kleine projectielen die tot doel hebben mensen de doden of te verminken. De oorlog vond plaats in juli en augustus 2006. Israël heeft toen volgens de Verenigde Naties vier miljoen clusterbommen afgeworpen boven Zuid-Libanon, vooral in de laatste 48 uur van de oorlog, die toen feitelijk al naar zijn einde liep.

http://www.aljazeera.com/news/2015/06/west-bank-museum-palestine-memory-alive-150615080927917.html

achtergrond:

http://jaffadok.nl/libanon-2006/

https://electronicintifada.net/content/israels-cluster-bombs-continue-kill-and-maim-lebanon/10376