Gaza: doden en diplomatie

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 23 juli 2014

Nieuws van 23 juli 2014

Dinsdagavond lag het dodental in de Gazastrook op 600. Tot dan toe waren er 3.700 gewonden. Intussen viel ook de 28e militair. Diplomaten praten.

Drukte voor de operatiekamers, Al Shifa Ziekenhuis.

Op tafel ligt (nog steeds) een voorstel van Egypte. Dit voorstel ligt in lijn met de opvattingen van Saoedie-Arabië en ook in grote lijnen met die in Israël. Gisteren heeft Egypte aangegeven dat er aanpassingen mogelijk zijn. Het zal waarschijnlijk onaanvaardbaar blijven voor Hamas. Een ander voorstel is afkomstig van Qatar en Turkije. Beide landen hebben al jaren betrekkingen met Hamas en bewaren meer afstand tot Israël (Turkije heeft de afgelopen twee weken het optreden van Israël fel veroordeeld). Voor Israël en de Egyptische generaals zijn Qatar en Turkije niet acceptabel. De secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon brengt een belangrijk element in: hij wil een afspraak waarin een verandering van de status van de Gazastrook wordt opgenomen.

Kerry (dinsdagmiddag in Caïro; landde vanmorgen 10.00 uur Ned. tijd in Israël) probeert een compromis te vinden. Uitlatingen van zowel Kerry als president Obama wijzen op irritatie over het grote aantal burgerslachtoffers dat Israël maakt. Dinsdag (22/07) werd door de VN geschat dat onder de doden 146 kinderen zijn beneden de 18 jaar (en 1.100 gewonden), van wie 105 jonger dan 13. Door de WHO wordt gesproken over aanvallen op vier ziekenhuizen en 14 andere gezondheidszorginstellingen. Van het Al-Aqsa Ziekenhuis werd de operatiezaal verwoest.

Shejaiya wijk Gaza, 20 juli.

Met zijn inbreng snijdt Ban Ki-moon een van de twee zaken aan die waarschijnlijk cruciaal zijn voor een oplossing: uitzicht op beeïndiging of op zijn minst verlichting van de blokkade van Gaza. Hamas mikt daarbij op de grensovergang naar Egypte, de Rafah-crossing. Het afsluiten na de militaire staatsgreep in Egypte heeft voor de bevolking in Gaza een acute noodsituatie doen ontstaan.

 

Het andere punt is het opheffen van het blokkeren van de geldstroom naar Gaza, waaruit de salarissen van 43.000 overheidswerknemers (zoals bijvoorbeeld ziekenhuismedewerkers en ambulancepersoneel) worden betaald.

Vooral deze twee kwesties waren voor Hamas de reden om akkoord te gaan met de “eenheidsregering” samen met Fatah. Daarvoor had Hamas zelfs het bestuur van de Gazastrook overgedragen aan de eenheidsregering, hoewel de organisatie zijn legitimatie ontleent aan de gewonnen (en door de EU gemonitoorde) verkiezingen in 2006.

 

bronnen:

http://www.dailystar.com.lb/News/Middle-East/2014/Jul-21/264618-egypt-may-be-flexible-on-its-gaza-proposal-official.ashx#axzz38H3QiRV3 (Libanon)

Aljazeera, 23/07/2014

FAZ, 23/07/2014

artikel van Nathan Thrall, NRC 22/07/2014 (originele engelse tekst gepubliceerd in NYT)