Nieuws van 28 juli 2014

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 28 juli 2014

Gaza-demonstratie in Rotterdam

Gisteravond was sprake van 1060 doden en 6.000 gewonden. In Frankrijk en Duitsland zijn er veel pogingen om demonstranten te criminaliseren.

Er zijn onder de doden in Gaza 200 kinderen, van wie circa 130 onder de 12 jaar oud. De demonstratie in Rotterdam tegen de aanval op Gaza trok zondagmiddag 5.000 tot 10.000 mensen (volgens NOS-verslaggever).

Naar schatting (van enkele aanwezigen) had 70 tot 80 procent van de deelnemers een migratieachtergrond. Een groot aantal organisaties was betrokken bij dit protest, waaronder de Rotterdamse moslimpartij NIDA, Youth for Palestine, het Palestina Komitee Rotterdam, Een Ander Joods Geluid (EAJG) en DocP (onderdeel van de boycotbeweging BDS).

Een van de sprekers, een Rotterdammer van rond de dertig jaar vergeleek het bombardement op Rotterdam in mei 1940 met de huidige bombardementen op Gaza. Bij die luchtaanval 74 jaar geleden kwamen tussen de 650 en 900 mensen om. De meest gehoorde leuze was “Free Palestine”.

De demonstratie verliep vreedzaam. Er waren voorzover bekend geen pogingen tot provocatie. De politie was (naar eigen waarneming) op een beheerste en professionele manier aanwezig. Er werd (NRC.nl) één man gearresteerd wegens opruiende leuzen en een vlag in beslag genomen.

Intussen blijven politici en een deel van de media in Duitsland en Frankrijk een verband leggen tussen het protest tegen de bombardementen op Gaza en (met name bij demonstranten met een moslimachtergrond) antisemitische gevoelens. In Frankrijk leidt dit tot demonstratieverboden en tot escalatie tussen minderheden en de politie. In dat land heeft de rechtse organisatie Ligue de defense juive (LDJ; Ned.: Joodse Defensie Liga, JDL) een rol gespeeld bij provocaties tijdens Gaza-demonstraties.

Er zijn sterke aanwijzingen (door Washington gelekt) van grote irritaties in de VS richting Israël. (morgen meer op Jaffadok)

bron:

volkskrant

nrc.nl

http://www.lemonde.fr/les-decodeurs/article/2014/07/23/au-fait-qu-est-ce-que-la-ligue-de-defense-juive_4461247_4355770.html

http://www.middleeasteye.net/news/p

ressure-grows-israel-agree-gaza-ceasefire-204502493

nog van geen kwaad bewust ...

nog van geen kwaad bewust …

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rotterdam anno 1940

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rotterdam anno 2014

Rotterdam anno 2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

één ballon voor elk omgekomen kind

één ballon voor elk omgekomen kind

sinds lang in Nederland ...

sinds lang in Nederland …

 

 

 

de brug, maar dan anders