Gaza: 807 dodelijke slachtoffers

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 25 juli 2014

Nieuws van 25 juli 2014

Vanmorgen (25/07) was het dodental in de Gazastrook opgelopen tot 807. Inmiddels zijn ook 32 militairen omgekomen tijdens hun actie.

Washington oefent druk uit op Israël en Hamas om tot een staakt-het-vuren van een week te komen. In die week zou dan een duurzamer bestand uitonderhandeld moeten worden. Vandaag zou het Israëlische kabinet bijeen komen om het voorstel van minister van Buitenlandse Zaken van de VS, Kerry te bespreken.

Parijs, deze week

Palestijnen zowel in Israël (zij zijn Israëlisch staatsburger) als in de Westelijke Jordaanoever blijven protesteren tegen het Israëlische geweld in de Gazastrook. Israëlisch beleid is altijd geweest deze groepen gescheiden te houden, zowel fysiek-geografisch als in politiek opzicht. Israël is met name gevoelig voor politisering onder de Israëlische Palestijnen (“vijfde colonne”). Het protest in de bezette Westelijke Jordaanoever blijft in aantallen bescheiden, vanwege de aanzienlijke bewegingsbeperkingen (checkpoints, etc.) en vanwege de Palestijnse veiligheidsdiensten die in dit soort gevallen min of meer als verlengde arm van de Israëlische diensten fungeren.) In confrontaties met het Israëlische leger en polititie vielen twee doden en 150 gewonden.

Het incident van donderdag (24/07) waarbij vijftien mensen omkwamen en 200 gewonden vielen die in een VN-gebouw waren gevlucht voor bombardementen elders, heeft in de internationale media veel schade toegebracht aan de Israëlische versie van de aanval op Gaza. De secretaris-generaal van de VN was “ontsteld” en de Amerikaanse regering was “deeply saddened and concerned about the tragic incident” maar gaf Israël niet expliciet de schuld.

Dagelijkse protesten in de Westelijke Jordaan oever

Volgens berichten uit de omgeving van Mahmoud Abbas (Palestijns president) zouden de strijdende partijen in de week van het (humanitair gemotiveerde) staakt-het-vuren in Caïro samenkomen om (indirect) met elkaar te overleggen. John Kerry heeft tegemoetkomende gebaren gemaakt naar Turkije en Qatar, de twee landen die vinden dat meer rekening moet worden gehouden met de eisen van Hamas. Hamas’ politieke leider Meshaal heeft gezegd dat een wapenstilstand alleen kans heeft als de blokkade van de Gazastrook wordt opgeheven.

 

bronnen:

dailystar.com.lb (Libanon), 25/07

NRC, Leonie van Nierop, 24/07

http://www.bbc.com/news/world-middle-east-28472311 (24/07, interview met Meshaal)

http://www.bbc.com/news/world-middle-east-28478510 (24/07 ernstige ongeregeldheden in de Westbank)