Frankrijk wil weer naar veiligheidsraad

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 28 maart 2015

Nieuws van 28 maart 2015

Frankrijk wil nieuwe VR-resolutie. VS nog niet. Frankrijk heeft met Iran minder haast dan VS. Terreurlijst: EU blijft bij standpunt.

Israël geeft PA-gelden terug

Vanochtend in Beit Furik, oost van Nabloes: Israëlische soldaten vallen huizen binnen (PIC, 28/03)

De Israëlische regering heeft gisteren besloten belasting- en douane inkomsten van de Palestijnse Autoriteit (PA) terug te geven die het had ingehouden. Het gaat om een kleine €100 miljoen per maand, vanaf januari dit jaar. De betaling zal vanaf nu kennelijk weer normaal worden voortgezet. Als gevolg van wat de PA piraterij noemde, werden de salarissen van tienduizenden Palestijnen niet volledig uitbetaald. Deze geldstroom loopt via Israëlische instanties op grond van de in 1993 gesloten Oslo Akkoorden. Het achter houden van het geld werd door Israël gemotiveerd met de toetreding door de Palestijnse staat tot het Internationaal Strafhof in Den Haag. Die toetreding vindt formeel plaats op 1 april aanstaande. Het intrekken van deze maatregel door Israël kort na de verkiezingen werd algemeen verwacht. De VS hadden in het openbaar hun ongenoegen daarover kenbaar gemaakt.

Frankrijk wil weer VR-resolutie

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius heeft het initiatief voor een resolutie aangekondigd waarin de Veiligheidsaraad (VR) een raamwerk (‘framework’) zal neerleggen voor hernieuwde vredesbesprekingen. Eind december 2014 haalde een vergelijkbare resolutie het niet. Frankrijk stemde toen vóór, de VS tegen. President Obama heeft inmiddels aangekondigd om het Israël beleid te evalueren. Volgens niet bevestigde berichten in de media komt daarbij ook aan de orde het niet meer op de automatische piloot steunen van Israël in de VR en de VN. De Fransen zullen voor hun ontwerp-resolutie “in de komende dagen” andere VR-leden raadplegen.

De VS zullen met hun definitieve evaluatie wachten totdat in Jeruzalem een regering is gevormd en bekend is welk beleid die op hoofdlijnen zal voeren in het conflict met de Palestijnen. De reactie in Washington op het Franse initiatief was koel: “We’re not going to get ahead of any decisions about what the United States would do with regard to potential action at the UN Security Council,”.

Formatie in Israël

Frankrijks status: atoommacht, permanent lidmaatschap VR. (Frans vliegdekschip bij Irak)

Tussen alle speculaties en onbevestigde berichten over de pogingen van Netanyahoe om een nieuwe regering te formeren, worden twee dingen duidelijk. Het eerste is dat de voorliggende optie nog steeds is om een rechts kabinet te vormen. Er is een goede kans dat daarin Lieberman de minister van Buitenlandse Zaken blijft. Zo’n regering zal in Washington en Brussel negatieve reacties oproepen. De zeer rechtse Naftali Bennett van Joods Huis is buitengewoon ontevreden met de gang van zaken op dit moment. Mede om die reden wordt er in de Israëlische media rekening gehouden met een tweede mogelijkheid: een grote coalitie, hoewel die zeker niet de voorkeur zal hebben van Netanyahoe. Dat samengaan van Likoed en Zionist Union (Isaac Herzog) in één regering lijkt dus nog steeds niet uitgesloten.

Frankrijk en Duitsland: verschillende toonzetting over Iran

Frankrijk blijft de hardliner spelen ten aanzien van een overeenkomst met Iran over de nucleaire kwestie. Parijs gaat niet met Washington mee in de stelling dat 31 maart aanstaande een deadline is voor een tussentijdse overeenkomst. Tussen Obama en Merkel heeft afstemming plaatsgevonden over ‘Iran’. Uit mededelingen van beide kanten blijkt dat men op één lijn zit. NB: In deze kwestie treden Frankrijk en Duitsland niet op als leden van de EU maar als individuele deelnemers aan de P1+5 groep, de zes machten die met Iran onderhandelen.

EU wil Hamas op terreurlijst houden

De Europese Raad (van regeringsleiders) gaat in beroep tegen de uitspraak van het Europese Hof, dat de plaatsing van Hamas op de lijst onvoldoende was gemotiveerd. De EU kreeg enkele maanden de tijd om wel of niet in beroep te gaan. De behandeling van het nu door de Raad ingestelde beroep kan tot anderhalf jaar duren. Dan wordt door het Hof uitspraak gedaan. Tot die tijd blijft Hamas op de lijst staan.

Egypte op punt Hamas van zijn terreurlijst te halen

Egypte zal vandaag naar verwachting Hamas weer van zijn terreurlijst halen. Hamas was daar in februari opgezet. In beide gevallen gaat het formeel om rechterlijke beslissingen, maar vrij algemeen wordt ervan uitgegaan dat daar politieke besluiten achter zitten.

VS steunen Israël in UNHRC

Tegen sommige verwachtingen in hebben de VS gisteren tegen vier moties gestemd in de mensenrechten raad van de VN, die Israël veroordeelden.

bronnen:

Palestine Information Center (PIC), 28/03

Jpost, 28/03

Israelnationalnews, 28/03

New York Times, 27/03

achtergrond:

http://jaffadok.nl/terrorisme/