Frankrijk: Gaza-protest in de knel

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 22 juli 2014

Nieuws van 22 juli 2014

Grote demonstraties tegen de bombardementen op Gaza leiden tot demonstratieverbod. De gemoederen in de Franse voorsteden raken verhit.

Jewish Defence League in actie.

Protestmarsen tegen de Israëlische aanvallen op Gaza hebben ook in Frankrijk tot een grotere opkomst geleid dan verwacht. Bovendien was ook in Parijs en elders de deelname van mensen met een moslimachtergrond aanzienlijk. Er hebben zich incidenten voorgedaan die volgens de mainstream media uitsluitend aan de demonstranten te wijten waren. Er zijn ook media die andere informatie geven (Aljazeera engels). Een niet goedgekeurde demonstratie in Parijs afgelopen zaterdag zou uit de hand zijn gelopen door het gebruik van tasers en traangas door de politie.

De Franse politiek reageert hard: demonstraties worden verboden en de politie zal hard ingrijpen. Afgelopen weekend hebben meer niet goedgekeurde demonstraties plaatsgevonden. Voor aanstaande woensdag (23/07) en zaterdag (26/07) zijn vervolgdemonstraties aangekondigd, volgens sommige organisatoren ongeacht of daar vergunning voor komt.

De zaken dreigen te escaleren om verschillende redenen.

  1. Het Front National dat vooral scoort met islam- en Arabierenhaat keert zich tegen de demonstranten en maakt er een politieke kwestie van (“kan de politie niet eens meer een demonstratieverbod handhaven?”).
  2. De overkoepelende joodse organisatie in Frankrijk associeert het protest met antisemitisme en suggereert dat met name de deelnemers met moslimachtergrond door antisemitisme gemotiveerd worden.
  3. De verhouding tussen de bevolking in de buitenwijken van de grote steden en de politie is chronisch vijandig. Deze emoties vermengen zich nu met “Gaza”.
  4. Er is op straat een fanatieke joodse organisatie werkzaam die uit lijkt te zijn op provocaties. Deze Jewish Defence League is in de VS en andere landen verboden en aangemerkt als terroritische organisatie. In Frankrijk is de organisatie toegestaan. (zie hieronder, video)

President Hollande en zijn premier kiezen voor de lijn van de overkoepelende joodse organisatie.

 

bronnen:

http://america.aljazeera.com/articles/2014/7/21/france-gaza-intifada.html

http://www.liberation.fr/societe/2014/07/21/cazeneuve-se-rend-a-sarcelles-apres-les-violences_1067514?xtor=EPR-450206&utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=quot

http://www.france24.com/en/20140721-france-paris-anti-semitic-violence-pro-palestinian-gaza/

Video: http://www.loonwatch.com/