FIFA buigt voor Israëllobby

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 20 mei 2015

Nieuws van 20 mei 2015

Blatter wil nu ook ‘vredesoverleg’. Likoed beheerst buitenland beleid. Apartheid in busvervoer wordt ingevoerd.

Sepp Blatter dankt Netanyahoe

FIFA Israël: Blatter, ‘Bibi’

De voorzitter van de wereldvoetbalbond Sepp Blatter, heeft gisteren tijdens een bezoek aan premier Netanyahoe volgens Israëlische mediaberichten overeenstemming bereikt over de aanpak van de jongste FIFA-crisis. De Palestijnse voetbalbond heeft voor de jaarvergadering op 29 mei aanstaande een voorstel ingediend om de Israëlische bond te schorsen wegens racisme en het saboteren van Palestijns voetbal. Blatter dankte Netanyahoe voor zijn steun om de FIFA niet te politiseren en verklaarde: “we should go into a peace situation and not into a fighting situation, and football shall connect people and not divide people.” Netanyahoe: “You politicize it once with Israel, then you politicize it for everyone, and it will cause the deterioration of a great institution.”

Vandaag praat Blatter met de Palestijnse president Abbas. De Palestijnse voetbalbond zei bij monde van zijn voorzitter Jibril Rajoub (die ook voorzitter is van het Palestijns Olympisch Comité): “We will never, ever accept any compromise, any agreement or deal outside the Congress, (Israëliërs) think they can keep leading the world by the nose because of the Holocaust”. In de Jerusalem Post van vandaag wordt Rajoub “a convicted terrorist” (een veroordeelde terrorist) genoemd.

Israëls buitenland beleid in handen van Likoed

Premier Netanyahoe zou gisteren in “vertrouwelijke gesprekken” (closed conversations) hebben gezegd het vredesproces met de Palestijnen te willen hervatten. Minister Shalom moet dat doen. De taak van de minister van Buitenlandse Zaken in de Israëlische regering is verdeeld over zes Likoed ministers en staatssecretarissen. Premier Netanyahoe had al eerder besloten de post nog niet in te vullen, maar die taak zelf waar te nemen. Volgens de meeste Israëlische media, om de mogelijkheid open te houden om oppositieleider Herzog alsnog in het kabinet te halen. De Likoed hardliner en vice-premier Silvan Shalom is nu aangewezen als verantwoordelijke voor het vredesproces. Ook andere hardliners hebben deeltaken die gewoonlijk op het bord van de minister van Buitenlandse Zaken liggen. Isaac Herzog heeft daar felle kritiek op: “There may be a peace process between Netanyahu and Silvan Shalom. Spreading out the Foreign Ministry’s functions shows they don’t take what government is about seriously. ”

http://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/Herzog-mocks-Netanyahus-chances-of-reigniting-peace-process-403600

Apartheid in openbaar vervoer wordt officieel

Palestijnse arbeiders wachten op vervoer naar werk in joodse bedrijven

Israëls minister van Defensie lanceerde gisteren een plan (Haaretz, 20/05) om Joden en Palestijnen te scheiden in het openbaar vervoer in de Westelijke Jordaanoever en naar Israël. Dit zal ook grote praktische gevolgen hebben voor Palestijnse arbeiders die dagelijks naar Israël of naar de joodse nederzettingen moeten voor werk. Zij zullen dan ook terug moeten via hetzelfde checkpoint, wat soms tot urenlang extra reizen leidt. Het plan is een ‘pilot’ waarbij vier checkpoints betrokken zijn. Volgens de mensenrechten organisatie Yesh Din gaat het plan sluipend ingevoerd worden omdat het militair bestuur vreest dat het moeilijk te verkopen is als ‘veiligheidsmaatregel’ in plaats van als etnische scheiding van joden en niet-joden. Yesh Din: “this is a shameful and racist measure that causes Israel to deteriorate to a low moral point. We will fight this step with all legal means available.”

http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/1.657260

Israëlische minister beledigd Obama

De start van Obama op twitter is door minister van Landbouw Uri Ariel gebruikt om de Amerikaanse president in Israëlische stijl te benaderen: “Welcome! Happy Jerusalem Day! in case u didn׳t hear PM Netanyahu: “Jerusalem won’t be divided again, we build all over the city.” Premier Netanyahoe had tijdens de jaarlijkse viering van de verovering van Jeruzalem die uitspraak gedaan; een uitspraak die zowel voor de Palestijnen als de Amerikaanse regering een klap in het gezocht was. Ariel behoort tot pro-kolonisten partij Bayit Yehudi (Joods Huis).

https://twitter.com/saruriariel

bronnen:

Haaretz

Jerusalem Post

Yedioth Ahronot