Een verschil tussen een surplace in de wielrennerij en het Israëlisch-Palestijnse vredesproces is dat baanwielrenners de eindstreep willen halen.
Geen publiek meer
De twee politieke renners in het vredesproces – Europa en Amerika – hebben officieel de zogenaamde ‘tweestatenoplossing’ als einddoel maar zij staan anno 2023 al dertig jaar surplace. Hun probleem is tweeledig. a. Er is in die dertig jaar zoveel rotzooi op de baan gegooid (lees: feiten op de grond) dat de eindstreep onbereikbaar is. b. Het publiek is weggelopen, onder Joden en Palestijnen is er namelijk geen belangstelling meer. Wat doen twee wereldmachten in zo’n situatie? Fiets pakken en weglopen levert enorm gezichtsverlies op. De oplossing is even geniaal als banaal: beide renners, Europa en Amerika creëerden in betrekkelijke stilte een “overlegvorm”.
Kwartetten voor de vrede
Washington startte het Negev Forum. De PR rond dit overleg is zeer bescheiden, dat het bestond bleek enige tijd geleden toen dit overleg bijeen kwam in de Negevwoestijn, een van de meest verlaten plekken op Aarde. De Nieuwsbrief van het CDA Ledenberaad Midden-Oosten (06-2023, nr. 85) omschreef het als volgt: “Het “Negev Forum” is een topbijeenkomst van diplomaten van Israël, de VS en een aantal Arabische landen, genoemd naar de eerste locatie waar ze bijeenkwamen.” Behalve de naam is er weinig nieuws over het Forum afgezien van twee berichten. 1. Na de eerste bijeenkomst maakte de Israëlische regering een paar besluiten bekend over nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever die haaks stonden op de binnen het Forum gemaakte afspraken. 2. De tweede bijeenkomst werd 23 juni j.l. afgeblazen door Marokko, het land dat deze zomer deze ‘top’ zou organiseren. De Nieuwsbrief: “Marokko heeft (de bijeenkomst) nu geannuleerd wegens “onprettige diplomatieke relaties”, waarmee verwezen wordt naar het toenemende geweld op de Westoever.”
Het United States Institute of Peace meldde al drie jaar geleden de start van de München Groep, een overleg waarin de ministers van Buitenlandse Zaken van Frankrijk, Duitsland, Egypte en Jordanië bijeenkomen (“Good news for Israeli-Palestinian peacemaking”). Heeft deze groep sindsdien de krantenkoppen gehaald? Hoe dan ook, in mei j.l. was het raak: De München Group spreekt zijn krachtige steun uit voor de pogingen door Egypte, Jordanië en de VS om, resuming a wide political process leading to a just and lasting peace on the basis of the two-state solution. In het Engels klinkt het nog een beetje, als je het vertaalt blijft er weinig over.
Oudere kwartetten
Dit artikel zou niet compleet zijn zonder de twee al langer bestaande kwartetten te noemen. Het oudste is het in 2002 opgerichte Midden-Oosten Kwartet met de VS, de EU, Rusland (…) en de VN. In 2007 kwam daar het Arabisch Kwartet bij: Egypte, Jordanië, Saoedie-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten.
Wij houden de vinger aan de pols.