Europa wil internationalisering M.-O. conflict

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 21 juli 2015

Nieuws van 21 juli 2015

Midden-Oostenpolitiek VS tendeert naar grotere lijnen: Europa ziet zich gedwongen ‘in te zoomen’. Gaza zonder stroom.

Europese Raad neemt M.-O. initiatief

Ver van Brussel en New York: meisje in Gaza werkt aan haar toekomst.

De Europese Raad, in dit geval bestaande uit de ministers van Buitenlandse Zaken, willen meer druk uitoefenen in de richting van een vergelijk tussen Israël en de Palestijnen. Zij zijn uit op internationalisering van het overleg, met (kennelijk) een minder centrale positie voor de VS. De EU gaat in september een voorstel aan de Veiligheidsraad (VR) voorleggen voor een ‘support group’ waarin ook Arabische landen vertegenwoordigd zijn. Het plan is gebaseerd op een Franse concept-resolutie, die Parijs aanvankelijk zelf aan de VR hadden willen voorleggen. De Franse resolutie bevatte een deadline (18 maanden) voor overeenstemming. Daarna zou Frankrijk de Palestijnse staat erkennen. De Fransen kregen in Washington een ‘cold shoulder’. De EU opereert iets voorzichtiger.

In de gepubliceerde besluiten van de EU-Raad staat onder meer dat de EU, “calls on Israeli authorities to halt plans for forced transfer of population and demolition of Palestinian housing and infrastructure in the Susya and Abu Nwar communities.” Voorts dat de EU, “reiterates its strong opposition to Israel’s settlement policy and actions taken in this context, such as building the separation barrier beyond the 1967 line, demolitions and confiscation – including of EU funded projects – evictions, forced transfers including of Bedouins, illegal outposts, settler violence and restrictions of movement and access.”

http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4682220,00.html

Woede in Congres over Obama’s ‘Blitzkrieg’

Congresleden van de Republikeinse Partij plus enkele Democraten zijn boos over de resolutie die president Obama heeft voorgelegd aan de VR. Gisteren stemde de VR unaniem voor een Amerikaanse resolutie waarin steun wordt uitgesproken voor de overeenkomst tussen Iran en de E3+3 groep (onder leiding van de VS). Het indienen had in hun visie moeten wachten op de discussie in het Congres. Het feit dat nu is geschapen, bestaat eruit dat de internationale gemeenschap al stappen zet terwijl het Amerikaanse Congres nog niet zijn mening heeft gegeven. In Israël werd dit een “Blitzkrieg” genoemd. De resolutie bepaalt dat sommige sancties tegen Iran worden opgeheven, na een termijn van 90 dagen

NB: In dit conflict komt tot uiting dat het Congres speelt op een binnenlands ‘schaakbord’ terwijl de president ook opereert op het internationale speelveld (met andere procedureregels). De president maakt daar in dit geval gebruik van. In deze categorie zitten ook de stappen die Europese landen inmiddels zetten om de betrekkingen met Iran te normaliseren. (zie ook: http://jaffadok.nl/hamas-praat-met-saoedische-koning/, onder: VS zet Israël voor het blok in VR)

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/198408 – .Va3Z1HjWFyY

Gaza zonder elektriciteit

Inwoners van Gaza City staan voor de enige elektriciteits centrale. 29 juli 2014.

De 1,8 miljoen inwoners van de Gazastrook kwamen gisteravond vrijwel geheel zonder elektriciteit te zitten. De Palestijnse eenheidsregering verklaarde volgens Maan News dat zij de rekeningen zelf niet meer kan betalen nu Gaza (lees: Hamas) al maanden niet meer betaald. Eerder op de dag was de stroomtoevoer al met 25% verminderd door Israël, wegens “technische storingen”. De Palestinian Petroleum Authority in Ramallah heeft volgens aanhoudende berichten chronische financieringsproblemen. Eind vorig jaar heeft Qatar al financieel bijgesprongen. De werkelijke situatie is onduidelijk: a) door de onduidelijke bestuursstructuren in Ramallah en b) door de strijd tussen Hamas en Fatah op de achtergrond. NB: De enige electriciteitscentrale in de Gazastrook is vorig jaar verwoest door de Israëlische luchtmacht. In de ‘normale’ situatie zit de Strook al twaalf uur per dag zonder stroom.

https://www.maannews.com/Content.aspx?id=766559

Meerderheid Israëlische joden voor Gaza-nederzetting

Een opiniepeiling wijst uit dat 51% van de Israëliërs ervoor zijn om in de Gazastrook weer een nederzettingenblok, bewoond door joodse kolonisten te vestigen. In 2005 trok Israël zijn kolonisten daar terug omdat de situatie er militair onhoudbaar was geworden. Sindsdien zijn er speculaties over wat de Israëlische strategen op den duur met de Gazastrook willen. Niet-joodse inwoners van Israël werden niet betrokken in de peiling.

https://www.maannews.com/Content.aspx?id=766563

Israël stopt samenwerking met Al-Qaidagroep

Het Israëlische leger heeft meegedeeld te zijn gestopt met de samenwerking met de in Syrië strijdende (en met Al-Qaida verwante) Al-Nusra groep. De samenwerking had de vorm van het vervoeren en medisch behandelen van gewonde Nusra strijders. Daarover zijn grote problemen onstaan met de in Israël wonende Druzische minderheid. Deze heeft zich tot nu toe altijd pragmatisch had opgesteld naar de joodse staat. Al-Nusra heeft recent Syrische Druzen vermoord. Volgens analisten is er ook een samenwerking op het gebied van inlichtingenwerk; daarover werden geen mededelingen gedaan.

http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/1.666961

achtergrond:

http://jaffadok.nl/gaza-bevolking/