EU-rapport: ramkoers met Israël

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 26 maart 2015

Nieuws van 26 maart 2015

Iran: Frankrijk, Saoedie-Arabië liggen dwars. Uitbreiding Oost-Jeruzalem (tijdelijk?) gestopt. Amnesty: ook Palestijnse oorlogsmisdaden.

EU-lek: op ramkoers

Frederica Mogherini: het zware werk komt er nog aan.

Ynetnews (Yedioth Ahronot) publiceert uit een vertrouwelijk rapport waarin veertig maatregelen staan waarmee de EU Israël onder druk kan zetten. De discussie over het rapport die nu blijkbaar gaande is moet worden gezien tegen de achtergrond van de uitspraak van Netanyahoe, dat tijdens een nieuwe regeringsperiode onder zijn leiding geen Palestijnse staat tot stand zal komen. Een EU-diplomaat zei dat een aanvaring tussen de EU en Israël waarschijnlijk is: “We are on a collision course. It’s clear to everyone in Brussels that there must be a response to these statements.” Het rapport is nog niet aangenomen door de regeringsleiders, maar de niet met naam genoemde diplomaat zei, “If Israel continues its policy beyond the Green Line, it will affect the relationship between European nations and Israel,”. De aanbevelingen in het rapport zijn conform een recent (uitgelekt) rapport van de vertegenwoordigers van de EU-lidstaten in Jeruzalem, de ‘Heads of Mission’ (zie: http://jaffadok.nl/eu-vertegenwoordigers-jeruzalem-naar-kookpunt/).

‘Iran Nuclear Deal May Be Done by Next Week’

Volgens de New York Times vanmorgen is de kans groot dat begin volgende week een overeenkomst tot stand komt tussen de P5+1 groep (VS, Rusland, China, Frankrijk, Engeland, Duitsland) en Iran. “We very much believe we can get this done by the 31st,” verklaarde een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken gisteren in Washington. John Kerry praat vandaag in Genève verder met zijn Iraanse collega Zarif. De overige ministers van Buitenlandse Zaken van de P5+1 groep worden de komende dagen ingevlogen.

Het grootste probleem op dit moment lijkt te zijn de vrees van Iran, dat de beoogde voorovereenkomst (‘initial agreement’) in het te verwachten politieke gevecht in Washington deels weer onderuit wordt gehaald door de Amerikaanse regering. De reden: president Obama zal naar verwachting zwaar onder vuur komen te liggen van de Republikeinen en Israël. Vooral de hardliners in Iran maken daar een punt van. Er wordt onder druk een vorm gezocht om dit probleem beheersbaar te houden. Frankrijk ligt nog dwars ten aanzien van de Amerikaanse stelling dat er al op 31 maart een voorovereenkomst moet zijn. Ook de Saoedische regering verzet zich tegen een overeenkomst.

Stop op bouw in Oost-Jeruzalem?

Har Homa, de typische vestingbouw van de kolonisatie (foto: blog Abu Pessoptimist, 27/06/2013)

Haaretz brengt vanmorgen een bericht over het stoppen van de voorbereidingen voor de bouw van 1.500 woningen in Oost-Jeruzalem. De bouw is gepland in Har Homa, een zeer controversiële joodse kolonie in het geannexeerde deel van (de agglomeratie) Jeruzalem. De uitbreiding van Har Homa is een van de projecten die een levensvatbare Palestijnse staat steeds minder haalbaar heeft gemaakt. De EU en de VS hebben telkens geprotesteerd tegen dergelijke projecten. Volgens Haaretz heeft het Ministerie van Huisvesting van hogerhand (‘superior levels’) opdracht gekregen de voorbereidingen stop te zetten. De rechtse partijen zijn momenteel onder leiding van formateur Netanyahoe bezig met formatiegesprekken.

AI-rapport: oorlogsmisdaden Palestijnse verzetsorganisaties

In een vandaag uitgebracht rapport zegt Amnesty International (AI) dat tijdens de Israëlische aanval op de Gazastrook en 2014, Palestijnse militante organisaties oorlogsmisdaden hebben begaan. Zij hebben Israëlische en Palestijnse burgers gedood door het afvuren van raketten die niet naar een specifiek doel kunnen worden geleid (‘indiscriminate projectiles’). Eind 2014 had AI twee rapporten uitgebracht waarin Israël van oorlogsmisdaden werd beschuldigd.

Tijdens de Israëlische aanval werden (volgens AI en de VN meer dan 2.100 Palestijnen gedood, in meerderheid burgers. Er vielen zes burgerslachtoffers aan Israëlische zijde. AI stelt dat 13 Palestijnen de dood vonden door een Palestijnse raket die afzwaaide en in een vluchtelingenkamp terecht kwam. De ongeleide projectielen werden volgens het rapport afgevuurd door militante groeperingen waaronder de gewapende tak van Hamas. Ook werd munitie opgeslagen in civiele gebouwen en raketten afgevuurd vanuit locaties, dicht bij de opvang van vluchtelingen. De woordvoerder van AI: “The devastating impact of Israeli attacks on Palestinian civilians during the conflict is undeniable, but violations by one side in a conflict can never justify violations by their opponents,”.

Palestijnen over Palestijnse staat: fifty-fifty

51% van de Palestijnen in de bezette gebieden steunt de tweestatenoplossing. 49% is daartegen. Dit blijkt uit een opiniepeiling door het Palestinian Research Institute waarvan de resultaten worden gepubliceerd in de rechtse krant Israel Hayom (Israel Today). 30% vindt dat geweldloos verzet de beste weg is. 68% steunt het afvuren van raketten door Hamas. 58% is bereid tot een volgende opstand (een ‘derde intifada’). Voor de Israëlische aanval op de Gazastrook afgelopen zomer was dat 41%.

Frans bedrijf trekt zich terug

Het Franse SAFEGE trekt zich terug uit een project van de gemeente Jeruzalem. Het gaat om openbaar vervoer per gondel tussen twee stadsdelen aan beide zijden van de ‘groene lijn’, maar grotendeels aan de Palestijnse kant. De reden die het bedrijf geeft voor zijn besluit is, “to avoid any political interpretations,”. SAFEGE is een dochterbedrijf van Suez Environnement.

Verschillende groeperingen hebben bezwaren tegen het project. Palestijnen keren zich er tegen omdat er land wordt geconfisceerd in (bezet) Oost-Jeruzalem en vanwege de bijdrage van het project aan de judaïsering van de agglomeratie Jeruzalem. De betrokkenheid van de met de kolonistenbeweging verwante organisatie Ir David Foundation bij het project voedt het wantrouwen.

bronnen:

Ynetnews, 25/03

The Guardian, 26/03

New York Times, 26/03

Haaretz, 26/03

Jpost, 25/03