EU ongeduldig. Palestijnse politiek onrustig

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 7 september 2015

Nieuws van 7 september 2015

Mogherini wil doorstart Kwartet en uitbreiding. Abbas aftreden zal niet geruisloos gaan.

Uitbreiding Kwartet: ijzige reactie Israël op EU-voorstel

EU-diplomaat Mogherini heeft een variant op een eerder Frans idee gelanceerd: betrek Jordanië, Saoedie-Arabië en Egypte bij het aloude “Kwartet” (EU, VS, Rusland, VN). Mogherini heeft blijkbaar afgelopen vrijdag het fiat van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken gekregen om dit voorstel mee te nemen naar de VN die in de tweede helft van september bijeen komt. Israël reageert ijzig. Het zou de Israëlische lijn doorbreken die consequent uitgaat van bilaterale gesprekken: Israël met de Palestijnse Autoriteit (PA). Het voorstel vanuit de EU is weer een signaal van de toenemende ongerustheid van de EU met de windstilte rond het “vredesproces” en het ongeduld met de Israëlische politiek. Het past ook in de trend van een geleidelijk groeiende rol van de EU ten aanzien van Israël-Palestina en de ruimte die daarvoor door de VS kennelijk wordt gegeven.

http://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/Israel-unmoved-by-EU-proposal-to-expand-Arab-role-in-peace-talks-415454

Abbas dreigt met aftreden; tactiek?

Abbas, kwam nimmer uit de schaduw van Arafat. Zijn mandaat eindigde op 9 januari 2009.

Abbas speelt openlijk met de gedachte om twee van zijn drie functies op te geven: voorzitter van de PLO en leider van de partij Fatah. Hij is daarnaast president van de PA. Zijn terugtreden wordt vrij algemeen gezien als een eerste stap naar het aftreden als president. Eerdere “dreigingen” van Abbas in die laatste richting zijn onder druk van Israël, de VS en de EU niet uitgevoerd. Abbas wordt door met name Israël gezien als een garant voor het voortduren van de status quo. Abbas’ positie wordt echter steeds meer onhoudbaar als hij geen zichtbare concessies los krijgt van de VS. Bovendien wordt door zijn leeftijd een daadwerkelijk aftreden steeds waarschijnlijker. Een hoge Fatah functionaris: “Abbas can no longer be Israel’s gatekeeper without getting anything in return. The whole Oslo perception of security cooperation is based on an umbrella of negotiations, and without these he has nothing to do here.” De grootste vrees van Israël is: “He’ll put up an ultimatum that without a diplomatic horizon he’ll dismantle the PNA or leave without a known replacement. Then we’ll see Israel and the world deal with the consequences.” De PA is economisch van groot belang voor zijn 180.000 ambtenaren plus 40.000 leden van zijn veiligheidsdiensten.

http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4697651,00.html

Abbas wil dat VS Palestijnse staat erkend

Abbas wil in september de Algemene Vergadering van de VN toespreken als president van de Palestijnse staat. Voorbehoud is dat hij voor die tijd nog niet heeft besloten om terug te treden als voorzitter van de PLO (Executive Committee). Voorwaarde lijkt ook te zijn dat de Amerikaanse president in zijn toespraak de Palestijnse staat erkend: “Obama should recognize Palestinian state in his UN speech.”

http://www.jpost.com/Breaking-News/PA-official-Obama-should-recognize-Palestinian-state-in-his-UN-speech-415451

Distantieert PA zich van Oslo Akkoorden?

Jerusalem Post haalt vandaag een rapport aan dat zou circuleren binnen de PLO en dat erop neerkomt dat de PA overweegt te stoppen om te fungeren als (gedeeltelijke) uitvoerder van de bezetting: “Abbas spokesman: If new Israeli government won’t recognize 2-state solution [then] Oslo accords are dead. The Palestinian Authority is planning to declare the Oslo Accords null and void, a move that could mean effectively ceding day-to-day control of West Bank towns to the Israeli military, according to a report by the Palestinian Ma’an news agency.”

Een dergelijke dreiging is eerder naar buiten gekomen maar moet nu gezien worden in een klimaat van oplopende spanning rond de positie van Abbas (zie hierboven).

http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Report-Palestinians-set-to-nullify-Oslo-Accords-415438

Groot-Israël schermt zijn grenzen af

Israël is begonnen met het bouwen van een grensafscheiding met buurland Jordanië. De plannen bestonden al, maar zijn naar voren gehaald. De oostgrens was de laatste waar Israël zich nog niet had afgeschermd tegen de buitenwereld. Deze grens omvat de bezette maar niet geannexeerde Westelijke Jordaanoever en kan ook worden beschouwd als de grens van “Groot-Israël”. Als argument voor de bouw wordt gegeven het risico van toestroom van vluchtelingen die nu een onderkomen hebben gevonden in Jordanië.

http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/1.674830

De onthulling, Sunday Times, 5 oktober 1986

Mordechai Vanunu geeft interview van 15 minuten

Mordechai Vanunu heeft een interview gegeven aan het Israëlische Kanaal 2. Het interview bevat enkele opvallende uitspraken.

http://www.jpost.com/Israel-News/Vanunu-tells-Channel-2-Israels-nuclear-program-a-danger-to-the-world-415275

achtergrond:

http://jaffadok.nl/plo-pnc/