EU juridisch gericht; Israël militair

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 25 april 2015

Nieuws van 25 april 2015

EU uit zorgen over Israëlische rechtsstelsel. Israël wordt supermacht op zee: Duitsland baart atoommacht. De ‘brave Arabier’ wekt ergernis.

Europese Unie bezorgd over coalitieplannen

De EU heeft zijn ongerustheid (‘apprehension’) overgebracht aan Israël over wetgevingsplannen die tussen de aanstaande coalitiepartners in Israël circuleren. Het gaat vooral om mogelijke wetgeving die de macht van de regering over het Hooggerechtshof (HCJ, High Court of Justice) te vergroten: “greater power in shaping the character of the Supreme Court”. Het HCJ maakt deel uit van het Supreme Court, de hoogste beroepsinstantie. De EU-woordvoerder: “The Europeans are concerned that any law curbing the power of Israel’s judiciary could undermine the Jewish state’s democratic character, thus imperiling certain initiatives with Brussels.”

Israël wordt maritieme supermacht

Yedioth Ahronot (24/04) geeft een beeld van de ontwikkeling van de Israëlische marine tot een supermacht op zee en onder water (http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4649794,00.html). Enkele maanden geleden werd de vierde onderzeeër geleverd, een door Duitsland gebouwd vaartuig, van de Dolphin klasse. Van deze variant is bekend dat hij geprepareerd is om door Israël omgebouwd te worden tot varende lanceerbasis voor atoomraketten. De vijfde Dolphin komt al over zes maanden in Israël aan. De zesde Dolphin zal geleverd worden in 2019. De kosten van die laatste bedragen naar huidige schatting $500 miljoen (niet bekend zijn de bijkomende kosten van ombouw in Israël).

Uit andere bronnen is bekend dat Israël zijn marine inzet om ook aanwezig te zijn in de Perzische Golf, voor de kust van Iran. In de publicatie van Yedioth Ahronot wordt hoog opgegeven van het vermogen van de nieuwste Dolphins om a) zeer lang en diep, onzichtbaar voor vijandelijke detectieapparatuur, onder water te blijven en b) zeer grote afstanden te kunnen afleggen. Israëlische media is het niet toegestaan om informatie te publiceren waaruit kan worden geconcludeerd dat Israël kernwapens heeft. De enige mogelijkheid is het citeren van buitenlandse media, indien die voorzichtige formuleringen gebruiken. In dit geval wordt Der Spiegel geciteerd: “Armed with nuclear weapons, the submarines are a signal to any enemy that the Jewish state itself would not be totally defenseless in the event of a nuclear attack, but could strike back with the ultimate weapon of retaliation.”

Israël bombardeert in Syrië

De Israëlische luchtmacht heeft gisteren bombardementsvluchten uitgevoerd in het zuiden van Syrië. Aangevallen werden verschillende Syrische militaire bases en Hezbollah strijders. Het bericht is verspreid via Al Jazeera TV. Zoals gebruikelijk, geeft het leger op vragen van Israëlische media “geen commentaar”. Al Jazeera meent te weten dat de reden voor de aanvallen zou zijn dat Iran en Syrië geavanceerde wapens smokkelen naar Hezbollah. Israël bombardeert al sinds begin 2013 regelmatig Syrië, waarbij de bron waarop de media zich beroepen telkens dezelfde reden aangeeft (zie hieronder: achtergrond).

Hezbollah zou start/landingsbaan voor drones hebben gebouwd

Kan Hezbollah effectief drones inzetten? (foto: IHS Jane’s)

Het militaire tijdschrift IHS Jane’s toont beelden vanuit de lucht die zouden aantonen dat de Libanese organisatie Hezbollah een start- en landingsbaan voor onbemande vliegtuigen gebouwd heeft. De infrastructuur ligt in de noordelijke Bekaa vallei in de buurt van de Syrische grens. In de regio is het een vraag van strategisch belang in hoeverre Hezbollah er ondanks Israëlische aanvallen in slaagt om een geavanceerde militaire infrastructuur op te bouwen. Algemeen wordt aangenomen dat de organisatie daar redelijk in slaagt. Iran is daar volgens de meeste analisten bij behulpzaam. Het achterliggende belang van Iran zou zijn om een ‘hefboom’ te hebben, die Israël en de VS ervan weerhouden om Iran militair aan te vallen, omdat die zouden leiden tot aanvallen door Hezbollah op Israël.

De ‘obedient Arab’ III

Op onafhankelijkheidsdag, Palestijnse vlaggen in Galilea, Noord-Israël

Het Israëlisch-Arabische Knessethlid (namens de partij Balad die deelneemt in de Joint Arab List) Basel Ghattas, heeft kritiek geuit op de Israelisch-Arabische journaliste Lucy Aharish. Deze had een prominente rol gespeeld tijdens een symbolische fakkel ceremonie die door Israël werd georganiseerd ter viering van de oprichting van de joodse staat. Zie http://jaffadok.nl/zuid-afrikaanse-minister-boos-op-israel/ (onder ‘Obedient Arab II’). Zij gaat zelfs zover dat zij de bezetter bewondert, zei Ghattas: “While Israel is trying to sell to the world a false impression of coexistence and equality by the lighting of a torch on Independence Day by individuals who have accepted the defeat – up to an admiration of the oppressor,”.

Ghattas deed zijn uitspraken tijdens een alternatieve herdenking (zie hierboven) van de oprichting van de staat Israël waaraan enkele duizenden Israëlische Palestijnen deelnamen. De voorzitter van de partij Ta’al (eveneens Joint List) Ahmad Tibi daagde bij die bijeenkomst de staat uit om de bewoners en nazaten van verjaagde Palestijnen hun verwoeste dorpen weer te laten opbouwen: “The land exists, the citizens are here – so why not rebuild the communities, and the owners will build their homes again?”

bronnen:

Jerusalem Post, 25/04 en 23/04

Middle East Eye, 24/04

Haaretz, 24/04

Al Jazeera, 24/04

IHS Jane’s, 23/04

achtergrond:

http://www.aljazeera.com/Search/?q=israel attack syria (historisch overzicht Israëlische aanvallen op Syrië)