Etnische zuivering in Negev, Oost-Jeruzalem

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 7 mei 2015

Nieuws van 7 mei 2015

Zeer rechtse regering is rond. Onder Israëls Arabieren woede over Negev-uitspraak. Overval in Silwan. Griekenland vriend; Soedan vijand.

Rechts radicale regering rond

Bennett: “Judaism will win, the ‘primitive fools’ and ‘mezuzah kissers’ are going to win.”

Vannacht, vlak voor de deadline is een regering met een minimale meerderheid gevormd: 61 van de 120 zetels in de Knesseth. Israëlische media zijn van mening dat Netanyahoe grote concessies heeft moeten doen aan de religieus-nationalistische partij Joods Huis (Habayit Hayehudi). Zie ook http://jaffadok.nl/israel-instabiele-uiterst-rechtse-regering/. Algemeen gaat men ervan uit dat een regering met de steun van zo’n kleine kleine meerderheid in het parlement, geen lang leven beschoren kan zijn.

http://www.haaretz.com/news/israel/.premium-1.655247

‘Dag van de Woede’ over etnische zuivering in Negev

Israëlische Arabieren (Palestijnen en Bedoeïnen) bereiden een ‘Dag van de Woede’ voor in verband met de etnische zuivering in de Negev woestijn. Aanleiding is de uitspraak van het Hooggerechtshof dat het stadje Umm-al-Hiran (ook ‘Atir’ genoemd) verwoest mag worden om er een joodse stad te bouwen. Gisteren gaf het Hof daarmee ook toestemming om de Arabische inwoners (Bedoeïnen) te verjagen. Tegen beslissingen van het Hof (Israeli Supreme Court) is geen beroep meer mogelijk. De juridische strijd heeft dertien jaar geduurd. Daarbij heeft Adalah (The Legal Center for Arab Minority Rights in 1948 Occupied Palestine) een belangrijke rol gespeeld. Adalah: “The people of the village were moved into it by Israel in 1956 by an official order after they were displaced in 1948”.

http://www.haaretz.com/news/israel/.premium-1.655295

Israël waarschijnlijk achter Soedan bombardement

Gelet op berichten in Israëlische en andere media zit de Israëlische luchtmacht achter de aanval met drones op Soedan. Jerusalem Post: “These are not the first reports of alleged Israeli military strikes against Iranian missile plants in Sudan. In October 2012, reports surfaced of alleged strikes on a missile factory in southern Khartoum.” Soedan is er geregeld van beschuldigd wapens vanuit Iran door te leveren aan Hamas. Analisten wijzen erop dat Soedan behalve met Iran ook relaties aanknoopt met Saoedie-Arabië en zich zelfs heeft aangesloten bij de coalitie die Jemen aanvalt. Saoedie-Arabië heeft sinds kort contact met Hamas. Vast staat dat Israël zich het recht voorbehoud om ver buiten zijn grenzen landen te bombarderen en daar militair ook de mogelijkheden voor heeft geschapen (met name luchtmacht en onderzeeërs).

http://www.jpost.com/Middle-East/Does-reported-strike-on-Khartoum-reveal-its-secret-Iran-dealings-402341

Overval op Palestijns huis in Oost-Jeruzalem

Overval op bezit familie Abu Nab in Oost-Jeruzalem, woensdag voor dag en dauw.

In Silwan, een zeer omstreden Palestijnse wijk in Oost-Jeruzalem, hebben radicale joden een Palestijns huis overvallen en in bezit genomen. De kolonistenorganisatie Ateret Cohanim heeft volgens Ma’an News het gebouw met drie appartementen woensdagochtend open gebroken. Zij deden dat in samenwerking met ‘special Israeli forces’ nadat de drie gezinnen Abu Nab dinsdag waren vertrokken naar noord-Israël voor een familiebijeenkomst. De drie hoofdbewoners die door buren werden gealarmeerd, keerden onmiddellijk terug, maar werden door politie gearresteerd: “(…) and interrogated by an Israeli police patrol “before contact with them was lost.” Deze gang van zaken – en het feit dat het in de Israëlische politiek een non-issue is – illustreert dat de etnische zuivering en diefstal van onroerend goed, voor overheidsinstanties routine is geworden.

http://www.maannews.com/Content.aspx?id=765259

Legeroefening Israël, VS, Griekenland

In de Middellandse Zee is een grote oefening gaande van de marines van Israël, de Verenigde Staten en Griekenland. Raketverdediging maakt deel uit van de gezamenlijke oefening die de grootste is in zijn soort tot nu toe. Er wordt ook deelgenomen door Israëlische onderzeeërs van de Dolphinklasse. Deze boten worden geleverd door Duitsland en worden door Israël uitgerust met kernraketten. De relaties tussen Israël en Griekenland zijn aanzienlijk verbeterd sinds Turkije enkele jaren terug kritischer werd ten aanzien van de Israëlische politiek, met name in Gaza. Gezamenlijke militaire oefeningen met Turkije hebben al enige tijd niet meer plaatsgevonden. Nb: Bij de druk die sinds enkele jaren op Griekenland wordt uitgeoefend om te bezuinigen, zijn de militaire uitgaven tot nu toe een onontgonnen gebied.

http://www.jpost.com/Israel-News/Israel-holds-naval-drill-with-US-Greece-402343

bronnen:

Haaretz

Palestine Information Center

Jerusalem Post

Middleeasteye

Yedioth Ahronot