Egypte terug van weggeweest in Palestijnse zaak

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 24 mei 2015

Nieuws van 24 mei 2015

Massale terdoodveroordelingen in Egypte treffen ook Palestijnen. Palestijnen in Israël de straat op tegen doodvonnis Morsi. Gaza twee dagen ‘open’.

Doodvonnissen voor Palestijnen

Maan News bericht vandaag dat tientallen Palestijnen behoren tot de recent terdoodveroordeelden in Egypte. De rechters, die algemeen worden beschouwd als verlengde arm van het generaalsbewind, hebben grote aantallen Egyptenaren, vooral verdacht van contacten met de moslimbroeders, terdoodveroordeeld. De Palestijnen zouden tussen 2005 en 2013 hebben gespionneerd voor de broederschap (Hamas heeft de beschuldigingen ontkend). Het bewind in Caïro voert een harde lijn tegen de moslimbroederschap en Hamas. Hamas heeft historische en ideologische banden met de broederschap. De strijd tegen de broederschap wordt dus sowieso afgekeurd door Hamas. In Israël en de bezette Westelijke Jordaanoever wordt het Egyptische optreden onder Palestijnen vrij algemeen met lede ogen aangezien, zeker onder de traditioneel gelovigen (zie ook hieronder). De Israëlische regering ziet het generaalsbewind als een veelbelovende bondgenoot.

Egypte opent Gaza twee dagen

Egypte zal dinsdag en woensdag de Rafah-doorgang, praktisch de enige doorgang van de Gazastrook met de buiten wereld, openen. Dat geldt alleen voor Palestijnen die van Egypte terug willen naar de Gazastrook. De afgelopen twee jaar hebben de Egyptische autoriteiten ‘Rafah’ praktisch gesloten gehouden. Het argument was de dreiging van terreur vanuit de Hamas-gelederen.

http://www.maannews.com/Content.aspx?id=765594

Israëlische Palestijnen protesteren tegen doodvonnis Morsi

Islamic Movement, bevordert islam onder Palestijnen. Niet populair in Israël.

Haaretz en Maan News berichten over duizenden Palestijnen in Israël, die in het noorden van Israël demonstreerden tegen het doodvonnis dat in Egypte is uitgesproken tegen de door de generaals afgezette president Morsi. De gekozen president werd in juli 2013 afgezet tijdens een legercoup. De demonstratie in Israël werd georganiseerd door de noordelijke afdeling van de ‘Islamic Movement’, die er door Israël van wordt verdacht banden te hebben met Hamas. De politisering van (een deel van) de Israëlische Palestijnen door middel van demonstraties rond dit thema is een betrekkelijk nieuw fenomeen. Internationaal hebben zowel de VS als Turkije kritiek geuit op het doodvonnis. In Duitsland is een discussie ontbrand naar aanleiding van de weigering van de voorzitter van de Bondsdag om al-Sisi te ontvangen als hij binnenkort op staatsbezoek komt.

bronnen:

Maan News

Haaretz