Egypte: onderdrukking leidt niet tot rust

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 2 juli 2015

Nieuws van 2 juli 2015

De rust van het kerkhof is ook rust; economische groei en rust waren beloofd. 26% meer Palestijnse gevangenen.

Sinaï wordt oorlogsgebied

Gevechten in de Sinaï (02/07, Arab Social Media)

Sinds gisterochtend hebben in de Sinaï woestijn zware gevechten gewoed tussen opstandelingen en het Egyptische leger. Er zijn 50 tot 100 doden gevallen aan de kant van het leger en mogelijk een gelijk aantal aan de andere zijden. De aanval op 15 leger-/politieposten tegelijkertijd was zeer goed gecoördineerd en was de grootste in vele tientallen jaren. Het brengt de Egyptische veiligheidsdiensten in grote verlegenheid en ondermijnt de geloofwaardigheid van de beloftes van het generaals regiem: veiligheid, groei van het toerisme en economische groei. In Israëlische media wordt verbazing uitgesproken over het falen van het veiligheidsapparaat. De aanvallers behoren tot de organisatie Ansar Beit al-Makdis, die vorig jaar zijn verbondenheid met de Islamitische Staat heeft verkondigd.

De Sinaïwoestijn die grenst aan de Gazastrook is decennialang verwaarloosd door de regering in Caïro. Geografisch is het gebied bijna ideaal voor (wapen-) smokkel en andere illegale activiteiten. Cultureel staat de oorspronkelijke bevolking zeer ver af van het stedelijke Egypte. Een aantal Bedoeïnen leiders werkt al jaren samen met islamistische groepen, waarschijnlijk om opportunistische redenen. De voortgaande verharding van de Sisi-dictatuur, waaronder massale moorden en arrestaties ook onder gematigde leden van de Moslimbroederschap, zorgt voor radicalisering van het al lang bestaande verzet tegen ‘Caïro’. Daarop wordt nu het etiket “islamitische jihad” geplakt.

http://www.timesofisrael.com/at-least-70-killed-in-islamic-state-offensive-in-egypts-sinai/

Geweld resoneert in mainstream Egypte

Het Egyptische bewind heeft hardere maatregelen aangekondigd om het verzet in geheel Egypte de kop in te drukken. Die repressie richt zich ook op de Moslimbroederschap die in het land brede steun geniet. De broederschap is enige tijd geleden bestempeld tot ‘terroristische organisatie’. Direct na de aanval in de Sinaï werden gisteren negen leden van de broederschap in een flat in Caïro vermoord door ‘special forces’. Onder hen een voormalig parlementslid. Enkele dagen geleden werd de hoofdaanklager, die voor het regiem een belangrijke rol speelde bij de massale arrestaties, vermoord. Het bewind lijkt er veel aan gelegen om de broederschap op één hoop te gooien met de gewelddadige strijd van de islamisten. Times of Israel van vanmorgen, die zich baseert op AFP: “Authorities and pro-government media have blamed Egypt’s recent violence on the Brotherhood, which has been branded a terrorist group, as well as other supporters of ousted President Mohammed Morsi. The Brotherhood denies involvement.”

http://www.timesofisrael.com/muslim-brotherhood-calls-for-rebellion-against-sissi/

Relatie Egypte, Israël, Hamas het westen

Israël steunt het regiem van generaal al-Sisi. De moslimbroederschap, die in 2011 via verkiezingen aan de regering kwam, zou de buitenlandse politiek in een richting hebben gestuurd die op zeer brede steun van de bevolking (ook onder tegenstanders van de broederschap) kan rekenen: anti-Israël en een oplossing zoekend voor de bevolking van de Gazastrook. Volgens het Egyptisch-Israëlische vredesverdrag van 1979 mag het Egyptische leger maar in beperkte mate aanwezig zijn in de Sinaï woestijn. Israël heeft het Sisi-bewind toegestaan over de grenzen van dat akkoord heen te gaan. Israël heeft belang bij de harde lijn van Sisi ten opzichte van Gaza. Die lijn leek de laatste weken iets te verzachten. Haaretz vandaag: “As extremists strike in Sinai, it’s time to [naar de logica te vragen van] Egypt’s truce with Hamas. Cairo knows that Hamas needs the Sinai Islamic groups because they control the area containing arsenals and the few smuggling routes left”. In hoeverre Hamas werkelijk afhankelijk is van de milities in de Sinaï, is niet bekend. Haaretz suggereert dat, “If ISIS nears Gaza, Sissi may ‘invite’ IDF to act against it”.

http://www.haaretz.com/news/middle-east/.premium-1.664012

Jerusalem Post maakt vandaag kritische opmerkingen over het feit dat de EU en de VS afstand bewaren tot het regiem in Caïro: “Yet, the Egyptian president is not getting any help from the United States or Europe, both still calling him a military dictator who forcibly ejected a democratically elected president. (…) US President Barack Obama, who has not severed (verbroken) his links with the Brotherhood, is apparently not giving enough weight to the decisive role played by Egypt in the fight against radical Islam.” De Israëlische lijn is dat hetzelfde etiket wordt geplakt op IS, locale jihadisten, de Moslimbroederschap en Hamas: ‘terrorisme’.

http://www.jpost.com/Middle-East/Analysis-Egypt-still-trying-to-find-a-fitting-answer-to-a-complex-situation-407753

Aantal Palestijnse gevangenen stijgt

Het aantal Palestijnse gevangenen in Israëlische hechtenis is sinds 2011 met 26% gestegen. Dit cijfer werd door Israëlische regeringsbronnen aan de Knesseth verstrekt in een discussie over de vraag of ‘veiligheidsgevangenen’ (secutity detainees) verboden moest worden om met hun families te bellen. De regering steunt het initiatief om dat te verbieden.

http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/.premium-1.663994

Bezoek Palestijnen aan Jeruzalem beperkt

Bewegingsvrijheid: checkpoint 300, van Bethlehem naar Jeruzalem

Israëlische militaire autoriteiten (COGAT) hebben de versoepelingen in het vergunningenbeleid voor Palestijnen die naar de heilige plaatsen Jeruzalem wilden tijdens de ramadan, weer teruggedraaid. Daardoor ging het bezoek aan de stad voor vele honderden mensen niet door. Maan News: “The new restrictions now require a permit for women aged between 16 and 30 to enter Jerusalem on Fridays. The same applies for men aged 30-50, while those under the age of 12 and over 50 can enter without a permit”.

https://www.maannews.com/Content.aspx?id=766252

achtergrond:

http://jaffadok.nl/egypte/

http://jaffadok.nl/camp-david-i-1978/