Eerste schip flotilla III opgebracht

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 29 juni 2015

Nieuws van 29 juni 2015

De kleine Marianne uit Gothenborg in handen Israëlische marine. Iran: stilte voor de storm. PA: dood water.

Schip Freedom Flotilla III opgebracht

Israëlische marine in aantocht (facebook pagina Basem Ghattas)

De Israëlische marine heeft vanmorgen vroeg een eerste schip van de ‘Gaza flotilla III’, de Marianne av Göthenborg geënterd en opgebracht naar een Israëlische haven (MEE): ‘In accordance with international law, the Israeli Navy advised the vessel several times to change course. Following their refusal the Navy visited and searched the vessel in international waters in order to prevent their intended breach of the maritime blockade of the Gaza Strip’. De ‘flotilla’ heeft tot doel de blokkade van de Gazastrook met zijn 1,8 miljoen niet-joodse inwoners te doorbreken. Het schip zal later vandaag of morgen aankomen in Ashdod. Er zijn nog drie schepen van de flotilla op zee. Op het schip bevinden zich twintig activisten, onder wie Basel Ghattas, Knessethlid voor de Joint Arab List en de voormalige Tunisische president Moncef Marzouki.

http://www.middleeasteye.net/news/israel-navy-seizes-pro-gaza-vessel-international-waters-2022279076 – sthash.Ns5v5H9T.dpuf

en:

http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/IDF-intercepts-Gaza-bound-flotilla-without-incident-redirects-vessel-towards-Ashdod-407450

en:

http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/.premium-1.663423

Minister Bennett: Palestijnse staat “sunk to the depths”

Opvarenden van de Marianne av Gothenborg

In een commentaar op de entering van het schip de Marianne, verklaarde de Israëlische Minister van Onderwijs dat de Palestijnen zich geen illusies moeten maken over een eigen staat (Jpost): “Bennett said that, along with the flotilla, the chance for the Palestinians to achieve statehood has “also sunk to the depths”. Bennett neemt een sleutelpositie in in de Israëlische regering, als gevolg van de zeer krappe parlementaire meerderheid waarop deze steunt: 61 van de 120 zetels. Dit beperkt de mogelijkheden van premier Netanyahoe (ook geen voorstander van een levensvatbare Palestijnse staat) om de bezetting voort te zetten met op de voorgrond een ‘vredesoverleg’.

Iran-overleg enkele dagen verlengd

Het overleg over het vermeende nucleaire programma van Iran zal enkele dagen over de deadline van 30 juni heengetilt worden, “in an attempt to bridge the remaining gaps, a senior member of the U.S. delegation to the talks said on Sunday” (Haaretz). De uitkomst van de onderhandelingen wordt cruciaal voor de vraag welke ruimte de Amerikaanse president in zijn buitenlandse politiek heeft, ten opzichte van de Israël lobby.

Ynetnews (Yedioth Ahronot) komt met een opmerkelijk commentaar op de spectaculaire successen in de afgelopen week van president Obama (o.a. ziektekosten, homo-huwelijk). De conclusie van het commentaar is: “Last week, Obama basically regained control and began setting the tone for anything taking place in Washington. Now that his octaves are high, we can only hope that Tehran will listen to him too.” Yedioth Ahronot is niet de favoriete krant van de Israëlische premier. Maar waarschijnlijk zal ook in regeringskringen de opvatting hebben postgevat dat het wegzetten van deze “anti-Israëlische” president als een ‘lame duck’ te vroeg kwam. Interessant, met het oog op het laatste jaar van de president, is in dat verband ook de stelling in het commentaar: “Hillary Clinton will get to reap the fruits of his labor too: The same-sex marriage is expected to become a main issue in the presidential election, and Clinton is on the winning side, where most American voters are located”. Een sterke laatste fase van Obama, indien goed afgestemd met de kandidaat van de Democraten (vrijwel zeker Hillary Clinton), betekent dat de Israël lobby zich niet uitsluitend op de Republikeinen kan gaan richten.

http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4673687,00.html

PFLP: voorlopig geen eenheidsregering

Een lid van het partijbureau van het Popular Front for the Liberation of Palestine (PFLP) heeft gezegd voorlopig geen Palestijnse eenheidsregering (‘consensus government’) te verwachten. PFLP is een kleinere partij naast Fatah. Deze laatste is naar het schijnt bezig om Hamas te verwijderen uit de regering, waarbinnen de samenwerking al langer tot bijna nul was gereduceerd.

Er is officieel een formatie gaande onder de paraplu van de PLO, waartoe Fatah en PFLP behoren. Fatah heeft de macht binnen de PLO en heeft een zeer gespannen verhouding met Hamas. PFLP neemt een tussenpositie in. Israël probeert al jaren Fatah en Hamas uit elkaar te houden en heeft daarbij vooral steun van de stroming binnen de PA (de Palestijnse Autoriteit, met Fatah als bepalende factor) die op veiligheidsgebied samenwerkt met Israël.

https://www.maannews.com/Content.aspx?id=766208

achtergrond:

http://jaffadok.nl/plo-pnc/