Demonstraties in Israël van nabij

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 30 april 2015

Nieuws van 30 april 2015

Trees Kosterman vanuit Israël. Arrestaties van kinderen in Oost-Jeruzalem. Carter niet naar Gaza. Iran: “Israël goeroe van non-proliferatie?”

DEMONSTRATIES in Israël

Vier vragen aan Trees Kosterman in Israël

(zie het nieuws van 29/04: http://jaffadok.nl/grote-demonstratie-israelische-palestijnen/)

1 Vraag. Er waren deze week demonstraties, vooral in Tel Aviv. Kan je iets zeggen over de omvang daarvan?

Antwoord. Het Rabin plein, wat een heel groot plein is, stond helemaal vol. Ik schat dat er zo’n vijf en een half duizend mensen waren uit het hele land.

2 V. Waren er ook buiten Tel Aviv bijeenkomsten en acties?

Demonstratie in Tel Aviv: circa 5.000 deelnemers

A. Eigenlijk zijn er constant demonstraties tegen house demolitions (huisverwoestingen, JS). Bijvoorbeeld in de Negev staan de mensen van Araqib  – 85 keer platgegooid – iedere zondag op een kruispunt te demonstreren. Bij ons in de buurt hebben de Bedouïnen van Rumya al jarenlang protest gevoerd. Rumya is een Bedoeïnen gemeenschap in het hartje van het moderne Karmi’el. En men wil de Bedoeïnen daar weg hebben. De laatste twee jaar hebben ze iedere week acties gevoerd, die varieerden van films laten zien en andere culturele acties, tot wekelijks op het kruispunt en bij winkelcentra van Karmi’el picket lines houden. De laatste weken hebben de mensen van Damash, waar afgelopen week die drie huizen zijn vernietigd, dagelijks demonstraties gehouden. Ook in Kafr Kanna, waar een huis is vernietigd afgelopen week, zijn er dagelijks demo’s geweest. Het speciale van gisteren is dat men nu naar Tel Aviv ging, om dit probleem onder ogen te brengen van het Israëlische en internationale publiek.

Gisteren was er een kleine counter demonstratie van drie idioten die met de Israëlische vlag stonden te zwaaien en de politie schoot een traangasbommetje af op een groepje Palestijnse jongeren die heel rustig wat liedjes stonden te zingen, maar verder waren er geen problemen.

3 V. In sommige Israëlische kranten krijg ik de indruk dat dit iets uitzonderlijks is. Klopt dat?

A. De Israëlische kranten hebben geen idee wat er allemaal gebeurt. Ja, het uitzonderlijke was dat het in Tel Aviv was en daarom heeft men er een beetje over geschreven. Maar bijvoorbeeld Ynet heeft het over 2000 demonstranten. Dit moet je sowieso verdubbelen, en dan nog een beetje meer. Vóór de demo hebben ze er niets over geschreven en over al die andere demo’s waar ik het hierboven over heb, schrijft men ook nooit wat. Ze zijn er gewoon niet in geïnteresseerd. De commentaren die ik lees onder sommige artikelen van Israëli’s zijn meestal: “De outposts op de Westbank worden ook vernietigd, dus die Arabieren kunnen ook niet bouwen zonder vergunning”. Israeli’s beseffen niet wat het eigenlijke probleem is.

4 V. Heeft de ‘Joint List’ (de lijstverbinding van Arabische partijen in de Knesseth, JS) een belangrijke rol gespeeld in het protest?

A. Niet echt, het was een oproep van het ‘monitoring comittee’, wat een comité is van Arabische burgemeesters van Arabische dorpen. Er waren gisteren weinig Arabische Knesseth leden. Haneen Zoabi was er niet, ik heb er twee gezien, Aida Touma en Mazen Ghanayam. Ook Ayman Odeh was er. Maar de Joint List had er verder niet veel mee te maken.

Trees Kosterman woont sinds vele jaren in Sakhnin, in het noorden van Israël. Zie: http://galileetoday.com en https://www.facebook.com/GalileeToday?ref=ts&fref=ts

 

OVERIG NIEUWS

Jimmy Carter c.s. blazen bezoek Gazastrook af

Oud-president Carter heeft zijn bezoek aan de Gazastrook afgelast. Dit gebeurt zonder opgaaf van reden volgens The Times of Israel die dit bericht vandaag brengt. Carter reist als lid van de groep ‘The Elders’. Zie ook: http://theelders.org/article/why-elders-are-returning-israel-and-palestine. Een woordvoerder van de groep deelde mee: “[The Elders] remain concerned at the slow pace of reconstruction and the continued closure of Gaza, and will work with the international community to improve conditions for its people,”. Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Israël verklaarde dat de afgelasting niet het initiatief van Israël was.

In Jeruzalem 6-jarige gearresteerd

Twee jongens van zes en twaalf jaar zijn gisteren in Oost-Jeruzalem gearresteerd en voor ondervraging meegenomen. Zij werden verdacht van het gooien van stenen naar een bus. De ouders van de zes-jarige mochten geen contact met hem hebben. Na acht uur werd hij vrijgelaten. De Israëlische wet – die in de niet-bezette gebieden ook op Palestijnen van toepassing is – verbiedt het arresteren en gevangen houden van kinderen jonger dan twaalf jaar. Twee neefjes van de kinderen, 13 en 15 jaar oud waren maandag al gearresteerd. Ma’an News: “Israel detained 1,266 Palestinian children below the age of 15 in occupied East Jerusalem and the West Bank in 2014, according to a PLO report, and over 10,000 Palestinian children have been detained by Israeli forces since 2000”.

Zarif bekritiseert Israëls atoompolitiek

Minister van Buitenlandse Zaken van Iran heeft het verzet van premier Netanyahoe tegen een nucleaire overeenkomst met zijn land belachelijk gemaakt. Israël zegt te vrezen dat de aanstaande deal met Iran zorgt voor verspreiding (proliferatie) van kernwapens naar Israëls aartsvijand. Zarif in New York: “Netanyahu has become everyone’s non-proliferation guru. He is sitting on 400 nuclear warheads,”

Vanunu vastgehouden

Mordechai Vanunu is tijdens Onafhankelijkheidsdag door de politie meegenomen op beschuldiging van contact met “foreigners”. Vanunu onthulde in de jaren ’80 dat Israël een atoommacht was. Hij werd later ontvoerd en naar Israël gebracht. Hij bracht vele jaren door in eenzame opsluiting en heeft sinds jaren huisarrest met permanente bewaking door politie en inlichtingendiensten.

bronnen:

The Times of Israel, 30/04

Ma’an News, 30/04

Haaretz, 30/04

Yedioth Ahronot, 30/04

achtergrond:

http://jaffadok.nl/israelische-palestijnen-2/