Deed Bush iets dat hij liever vergat?

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 8 juli 2015

Nieuws van 8 juli 2015

Tote, die man zu tief begräbt kommen als Gespenster wieder.” (Doden die men te diep begraaft komen als spoken terug)

‘Afspraak’ Bush II – Sharon duikt weer op

Abbas, Bush, Sharon, Abdullah (2003); wie legde het meeste gewicht in de schaal?

Heeft George W. Bush in 2004 een bindende afspraak gemaakt met toenmalige premier Sharon? De Amerikaanse president zou een aantal ‘feiten op de grond’ hebben geaccepteerd. Met name zou hij grote nederzettingenblokken hebben ‘gewit’, zonder dat dat ooit duidelijk naar buiten toe is gecommuniceerd. Amerikaanse bronnen zijn na het aantreden van Obama dit verhaal gaan ontkennen. Hillary Clinton die minister van Buitenlandse Zaken werd in 2009, mailde op 7 juni 2009 op gezag van ex-topadviseur van Bush, Condolezza Rice aan medewerkers: “Condi Rice called to tell me I was on strong ground, saying what I did about there being no agreement [over de nederzettingenblokken; JS] between the Bush admin[istration] and Israel.” Clinton zei tien dagen later op een persconferentie met minister BZ van Israël Liberman dat, “in looking at the history of the Bush administration, there were no informal or oral enforceable agreements”. 2009 was het jaar waarin onder druk van Obama een bouwstop werd afgekondigd in bezet gebied. De email van Clinton werd onlangs gevonden in een privé-bestand van haar.

De zaak is van belang omdat het voor de hand lag dat Israël, bij het aantreden van de opvolger voor Obama, op deze ‘afspraak’ zou terugkomen. Israëls standpunt is dat een brief van Bush van 14 april 2004 aan Sharon, en een antwoordbrief van Dov Weissglas aan Rice namens Sharon, de officiële bevestiging is van een, “formal understanding in which the United States accepted continuing Israeli building within the ‘construction line’ of settlements.” De hamvraag in de Amerikaans-Israëlische verhoudingen is momenteel in hoeverre Clinton eventueel als president de harde kanten van het beleid van Obama zal afslijpen. Wat dit betreft dus niet.

http://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/Released-Clinton-e-mail-reignites-question-whether-Obama-reneged-on-Bush-settlement-commitments-408281

Minister rakelt ‘wie is jood’-vraagstuk op

De voor een joodse staat essentiële vraag “wie is jood” is door de minister voor Religieuze Zaken op ruwe wijze op tafel gelegd. Minister David Azoulay van de Shas partij had op de radio gezegd dat, “any Jew who observes the Torah and commandments is for us a Jew… A Reform Jew, once he does not follow the religion of Israel – then let us say, there is a problem. I cannot allow myself to say that he is Jewish.” De meer liberale stromingen van reformjoden en ook ‘conservatieve’ joden zijn in Israël vrij marginaal (geworden). In het VS-jodendom zijn zij ‘mainstream’. De uitspraken zijn onmiddellijk tegen gesproken door premier Netanyahoe en de nationaal-religieuze partijleider en minister Naftali Bennett. Het is niet voor het eerst dat Azoulay deze zenuw aanraakt.

De ultra-orthodoxe joden hebben in het kabinet een sleutelpositie. De uitspraak van de Shas minister kwam nadat zij een wijziging hadden getorpedeerd van de wetgeving rond bekering tot het jodendom. (Ultra-) orthodoxe rabbijnen hebben daarop het monopolie. Door het machtswoord van Shas en United Thora Judaïsm blijft die situatie ongewijzigd. De andere ministers hadden zich daarbij neergelegd. In Amerikaans-joodse kringen, onder andere door de Anti-Defamation League (ADL) is boos gereageerd.

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/197845 – .VZzk1XjWFyY

en:

http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4677358,00.html

en:

http://www.jpost.com/Israel-News/Netanyahu-rejects-ministers-claims-that-Reform-Jews-are-not-Jews-408249

JNF opent boeken

Het Joods Nationaal Fonds heeft onder druk voor het eerst zijn boeken geopend. Het heeft naar eigen zeggen voor $2 miljard aan land in Israël in bezit. Het JNF is een semi-staatsinstelling die als hoofddoel heeft land in bezit van joden te brengen en te houden.

http://www.haaretz.com/business/.premium-1.664922

‘Oorlogsmisdadiger’ maakt promotie

Ofer Winter: rolmodel voor jonge rekruten

De commandant van de legereenheid, die na de aanval op de Gazastrook vorig jaar door de VN Mensenrechten Raad (UNHCR) van oorlogsmisdaden werd beschuldigd, zal binnenkort worden gepromoveerd tot brigade-generaal. Ofer Winter leidde een aanval op een wijk in Rafah waarbij het zogenaamde Hannibal Protocol werd toegepast. In de mediaberichtgeving in Israël over de promotie van Winter is overigens niet de ethische kant aan de orde, maar uitsluitend de vraag omtrent het effect binnen de UNHCR en het ICC.

http://www.jpost.com/Israel-News/Analysis-Colonels-promotion-signals-all-clear-on-controversial-Hannibal-Protocol-incident-408313

Griekse minister BZ breidt ‘oude volk’-verhaal uit

De Griekse minister van Buitenlandse zaken Kotzias op bezoek in Israël, zei daar dat, “both Greece and Israel are ancient peoples, living in close proximity (…) The whole western world is based on our cultures and traditions, but sometimes they forget it.” Belangrijk onderwerp tijdens deze ontmoeting van oude volkeren is de gaswinning in de Middellandse Zee. Aangenomen mag worden dat ook de sterk verbeterde militaire samenwerking aan de orde is. Griekenland is binnen de EU een land met exorbitant hoge uitgaven voor defensie. (ook: http://jaffadok.nl/israels-nieuwe-vriend-griekenland/)

http://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/Democracy-and-geography-as-common-denominators-408316