De Israëlische regering escaleert verder

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 30 juni 2014

Nieuws van 29/06/2014

In de strijd met het Palestijnse eenheidsbestuur van de partijen Fatah (overheersend in de Westelijke Jordaanoever) en Hamas (idem in Gaza) wordt de militaire druk op de Palestijnse bevolking opgevoerd.

Gaza, dit weekend. bron: Aljazeera/Reuters.

Hamas heeft van meet af aan ontkend betrokken te zijn bij de kennelijke ontvoering van drie jonge kolonisten. Als het Israël lukt om betrokkenheid aan te tonen dan wel om “bewijs” daarvoor te construeren, dan komt de Palestijnse president Mahmoud Abbas (Fatah) zwaar onder druk te staan. Israël zal hem, maar ook de regeringen van de VS en in Europa eraan herinneren dat Hamas immers door hen tot een terroristische organisatie verklaard is.

Verschillende waarnemers in Israël spreken er hun verbazing over uit dat dat bewijs nog steeds niet op tafel ligt. Dit gelet op het feit dat de Israëlische veiligheidsdienst de Palestijnse maatschappij tot in het extreme in kaart heeft en tot dit weekend zeker 400 arrestaties heeft verricht. De verdere escalatie, zowel in de Gazastrook (bombardementen en liquidaties met drones) als in het noorden van de Westelijke Jordaanoever als in de Palestijnse regeringsstad Ramallah, staat in geen enkele verhouding meer met de ontvoering.

De drie ontvoerde jeugdige kolonisten.

Ramallah ligt in het A-gebied, het gebied waar volgens de Oslo Akkoorden de Palestijnen voor de veiligheid zorgen (ook tijdens de tweede Palestijnse volksopstand kwam het leger A-gebied binnen). Er viel in het centrum een dode. Het signaal aan de Palestijnse bevolking is dat ook in dat gebied het leger ten alle tijden binnen kan vallen en geweld kan gebruiken. Dat signaal moet ook de Palestijnse politieke en zakelijke elite te denken geven: de prijs voor een Palestijnse eenheidsregering kan wel eens zeer hoog zijn.

Alles wijst erop dat politieke samenwerking tussen de belangrijkste Palestijnse partijen door de Israëlische regering als een strategische gevaar wordt beschouwd.

 

bron:

http://www.aljazeera.com/news/middleeast/2014/06/israeli-airstrikes-attack-targets-gaza-201462984832208983.html

Junge Welt 30/06/2014