De Boycot van Israël

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 9 juni 2014

klik HIER om direct te gaan naar het overzicht met bedrijven en producten
klik HIER om direct te gaan naar bronnen, literatuur en sites

 

I Inleiding

De boycot richt zich meestal tegen particuliere bedrijven. Soms zijn die voor een deel eigendom van de overheid. Of zelfs voor 100%, zoals waterbedrijf Mekorot. Via het bezit van aandelen in het bedrijf kunnen de eigenaars in verschillende landen zetelen. Toch is de macht vaak in handen van één of een paar grote aandeelhouders, waaronder in veel gevallen een investeringsmaatschappij. Soms richt een actie zich tegen een dochterbedrijf van een grote multinational. De actie kan zich tegen de “moeder” gaan richten als blijkt dat daar alle beslissingen worden genomen, bijvoorbeeld over wel of niet in de bezette gebieden blijven werken.

Jumbo Nunspeet laat zich niet gek maken.

In sommige gevallen zoals in de landbouwsector, gaat het in de BDS-campagne vooral om een type product in plaats van een individueel bedrijf dat het verkoopt. Bijvoorbeeld dadels, wijn, enzovoort. De boycot kan zich richten tegen zowel fysieke producten (dadels, wegenaanleg) als tegen diensten (bankzaken voor nederzettingen). Bij fysieke producten is het soms moeilijk (gemaakt) om de herkomst na te gaan: dat is het etiketteringsprobleem. Soms is een product in eerste instantie in bezet gebied voortgebracht, maar heeft het in Israël een bewerking ondergaan. In het overzicht hieronder worden dit soort verschillen zoveel mogelijk duidelijk gemaakt. Cultuur en sport krijgen apart aandacht in het overzicht.

Velen zijn van mening dat het feitelijk niet (meer) mogelijk is onderscheid te maken tussen bedrijfsactiviteiten in Israël (binnen de “groene lijn”) en in de bezette gebieden. Daarom stelt bijvoorbeeld de Nederlandse boycotorganisatie DocP dat, gelet op de manier waarop Israël bedrijven in bezet gebied legitimeert en de samenwerking van die bedrijven met partners in Israël, de boycot zich niet moet beperken tot de bezette gebieden maar zich moet richten op Israël als geheel. Net als indertijd Zuid-Afrika.

In Israël is er inmiddels een anti-boycot wetgeving van kracht. Israëliërs die voor de boycot pleiten lopen daardoor financiële risico’s. Ieder die meent schade door de boycot te hebben geleden (bijvoorbeeld een kolonist) kan nu namelijk in Israël bij de rechter een financiële claim indienen tegen de persoon of de actiegroep die voor de boycot heeft gepleit. Israël oefent ook druk uit op Europese regeringen om zich tegen de boycot uit te spreken. Zie voor dit soort aspecten van de boycot Jaffadok PUBLIEKE-DEBAT-BDS BOYCOT POLITIEK.

 

II Elders in Jaffadok

Zie voor:

Basisinformatie over BDS: www.jaffadok.nl/basisinformatie

Juridische aspecten: volgt 08/2014 onder PUBLIEKE-DEBAT-BDS BOYCOT RECHT

Economische aspecten: volgt 07/2014 onder PUBLIEKE-DEBAT-BDS BOYCOT ECONOMIE

Politieke aspecten: volgt 08/2014 onder PUBLIEKE-DEBAT-BDS BOYCOT POLITIEK

Academische boycot: volgt 06/2014 onder PUBL.-DEBAT-BDS BOYCOT ACADEMIE

Delegitimatie, antisemitisme: www.jaffadok.nl/delegitimatie-2

Wapenhandel: volgt 09/2014 onder ISRAEL MILITAIR WAPENHANDEL

 

III Bedrijven en sectoren die een rol spelen/recent hebben gespeeld bij boycotacties

III.1. NEDERLANDSE BEDRIJVEN

ABP

Algemeen Burgelijk Pensioenfonds. Zie PZW.

Connexion

In de vervoerssector heeft Connexion een band met de Israëlische bezettingspolitiek, via de Veoliagroep. Connexxion is grotendeels eigendom van het internationale bedrijf Veolia en verdeelt samen met Veolia de markt. Tot de groep behoort de Israëlische maatschappij Egged (Nederlandse naam: EBS).

Zie verder onder III.3 Veolia.

DHV

Royal Haskoning DHV (vroeger: Dwars, Heederik en Verheij) is een internationaal opererend Nederlands ingenieursbureau dat veel adviseert in de sfeer van infrastruktuur. DHV zag in september 2013 af van een opdracht in Israël in het kader van een project voor afvalwaterzuivering in Oost-Jeruzalem.

EBS

Zie hierboven. Zie verder onder III.3 Veolia.

PZW (Pensioenfonds Zorg en Welzijn, voorheen: PGGM)

Het Pensioenfonds Zorg en Welzijn maakte in januari 2014 bekend dat het tientallen miljoenen euro’s aan investeringen in een vijftal Israëlische banken had teruggetrokken. Het PZW beschouwde de activiteiten van deze banken in de bezette gebieden als zijnde in strijd met ethisch investeringsbeleid, vanwege het illegale karakter van het bezettingsbeleid en de kolonisatie door Israël. Het PZW had gedurende enkele jaren overleg gevoerd met de Bank Hapoalim, de Bank Leumi, de First International Bank of Israel, de Israel Discount Bank en de Mizrahi Tefahot Bank.

(zie o.a.: http://www.bdsmovement.net/2014/dutch-pension-giant-divests-from-5-israeli-banks-11594)

Het Algemeen Burgelijk Pensioenfonds (ABP) maakte in 2014 bekend niet te desinvesteren in een drietal Israëlische banken die het in zijn beleggingsportefeuille heeft de Bank Hapoalim, de Bank Leumi en de Bank Mizrahi-Tefahot. Het ABP heeft een jaar overleg gevoerd met deze banken en is van mening dat zij het internationaal recht niet schenden.

Siebel

Vanaf 2014 worden acties gevoerd tegen deze winkelketen voor sieraden. De acties richten zich tegen de nieuwe eigenaar van Siebel (de Israëlische miljardair Lev Leviev) van wie bekend is dat hij betrokken is bij de bouw van illegale nederzettingen op bezet Palestijns gebied. Hij zou ook betrokken zijn bij de handel in “bloeddiamanten”.

Supermarkten, ketens en andere detailhandel, in het algemeen

Winkelen met DocP

In Nederland wordt geregeld actie gevoerd tegen supermarkten die (met name) voedselproducten uit de bezette gebieden verkopen. Acties in Engeland en Scandinavië begonnen reeds eerder. De boycotacties in Nederland richten zich in eerste instantie op Albert Heijn omdat die als marktleider een voorbeeld voor moreel verantwoordelijk zakendoen zou moeten stellen. Het gaat om boycot van concrete producten uit de nederzettingen, zoals groente, fruit, wijn, olijfolie, vis en cosmetica, dadels en cosmetische producten, maar ook om het geven van informatie over de herkomst via het etiket op het product.

De meest actuele bron voor informatie over producten waarop zich in Nederland boycotacties richten is: http://www.docp.nl/welke-producten-boycotten/.

Zie ook: http://www.bdsmovement.net/2014/jordan-valley-settlements-hit-by-boycott-campaign-11583 – sthash.mSbZM2QS.dpuf)

Supermarkten, ketens: concrete bedrijven

Aldi eist van zijn leveranciers dat ze niets meer aanbieden uit de nederzettingen. Aldi verklaarde in 2013 niet te willen dat zijn producten “op enigerlei wijze ter discussie komen te staan”. Jumbo vraagt zijn leveranciers sinds 2013 om een formele bevestiging dat producten met het etiket “Israël” niet uit de bezette gebieden komen.

Terwijl Aldi, Hoogvliet en Jumbo het voortouw nemen, wachten andere af. Marktleider Albert Heijn wacht bijvoorbeeld (2014) op een advies van de branchevereniging voor supermarkten, het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel. Het CBL wacht op een advies van de ministers Kamp (economische zaken) en Timmermans (buitenlandse zaken). Zij wachten op een standpuntbepaling van de Europese Unie.

(zie bijvoorbeeld: http://www.trouw.nl/tr/nl/4492/Nederland/article/detail/3479465/2013/07/22/Supermarkten-boycotten-producten-uit-bezette-gebieden.dhtml)

Water: Joods Nationaal Fonds Nederland

In april 2013 ontstond discussie over een waterproject waar Koning Willem Alexander zijn naam aan heeft verbonden. Het is een project dat wordt gerealiseerd met steun van de Nederlandse dochterorganisatie van het JNF (Jewish National Fund). Het “Koning Willem-Alexander Waterproject” in de Israëlische Negev-woestijn (de aanleg van een waterreservoir, een druppelirrigatiesysteem en een klein bos) heeft niet met de illegale nederzettingen te maken. Het Joods Nationaal Fonds Nederland, dat particuliere giften voor dit project inzamelt, valt echter onder het JNF Israel, dat via een dochteronderneming actief is in bezet gebied. JNF Israël, een organisatie die nauw gelieerd is aan de staat Israël, voert het waterproject uit en werkt actief mee aan de ontheemding van niet-joodse inwoners van de Negevwoestijn.

 

III.2. Israëlische bedrijven/producten

Aerostar/Aeronautics Defense Systems

Dit Israëlische defensiebedrijf leverde drones aan het Nederlandse leger: de Sperwer en de opvolger daarvan de Aerostar. Deze laatste werd ingezet in Uruzgan/Afghanistan. Het besluit tot koop werd genomen in januari 2009, tijdens de bombardementen op Gaza waar de Aerostar werd ingezet. Dit “combat proven” (getest in actie) was voor Nederland een aanbeveling bij de aankoop, volgens de Israëlische leverancier.

(zie o.a.: http://www.stopwapenhandel.org/publicaties/2009/uav.html)

Africa Israel Investments Ltd.

Via Africa Israel, en de dochter daarvan Danya Cebus, is de Russische miljardair Lev Leviev betrokken bij diverse bouwprojecten in de nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Africa Israel en Danya Cebus zijn daarom namen die geregeld naar voren komen als bedrijven waaruit investeringen worden teruggetrokken bij de recente desinvesteringsbeslissingen van pensioenfondsen en banken (o.a. Pension Funs Global, Danske Bank en Blackrock).

(zie o.a.: A. Nieuwhof, http://www.bdsmovement.net/2013/israeli-firm-lying-norway-longer-builds-settlements-palestinian-land-11312 – sthash.AH0FUpsr.dpuf)

Agrexco

Agrexco was een export bedrijf dat een breed productenpalet van de agro-industrie van de Westelijke Jordaanoever in de markt zet. Het was voor een groot deel eigendom van de staat Israël. In 2011 kwam het bedrijf in financiële problemen. Mede als gevolg van boycotacties in veel Europese landen sprongen geen investeerders bij. Het bedrijf ging eind 2011 failliet.

Tenminste houdbaar tot …
Barcode 729 wordt gebruikt voor Israëlische producten.

Ahava

Het cosmeticabedrijf Ahava kwam de laatste jaren onder vuur van de BDS-beweging, vooral in Engeland en Noorwegen. Ook in landen als Japan, Canada en Nederland werd Ahava geboycot. De grootste vestiging, in Londen, werd gesloten.Ahava Dead Sea Laboratories produceert cosmeticaproducten op basis van mineralen en modder uit de Dode Zee.

(zie : http://www.csmonitor.com/World/2014/0130/10-brands-you-ll-have-to-give-up-if-you-re-boycotting-Israel/Pampers

en: http://codepinkalert.org/article.php?id=5192)

Applied CleanTech

ACT is een Israëlisch waterzuiveringsbedrijf. Het brengt een hergebruiksysteem voor afvalwater (Sewage Recycling System of: SRS) op de markt dat wordt aangeprezen voor gebruik op decentraal, gemeentelijk niveau. In november 2013 werd een samenwerkingsovereenkomst getekend, gericht op installeren en verder onderzoek van het systeem bij een afvalwaterverwerkingsbedrijf en een papierfabriek in Nederland. Aan Nederlandse kant waren daarbij betrokken: Agentschap NL, Smurfit Kappa Roermond Papier, Waterschap Aa en Maas, KCPK (Kenniscentrum Papier en Karton), Stowa (Stichting Toegapast Onderzoek Waterbeheer) en TNO. Aan Israëlische kant is betrokken: Israel Innovations. Twee pilots vinden plaats in de eerste helft van 2014.

(informatiebronnen: aaenmaas.nl en jewishpress.com, 06/11/2013)

Banken

Het Nederlandse pensioenfonds PZW desinvesteerde begin 2014 in vijf Israëlische banken, omdat zij ook zaken doen met nederzettingen in bezet gebied: Bank Hapoalim, Bank Leumi, de First International Bank of Israel, de Israel Discount Bank and Mizrahi Tefahot Bank. Zie verder: PWZ.

Beigel & Beigel

Unilever had/heeft een aandelenbelang in Beigel & Beigel (snacks), een bedrijf dat gevestigd is bij de nederzetting Ariel op de Westelijke Jordaanoever. Begin 2013 heeft Unilever meegedeeld dat belang te zullen verkopen. Unilever deelde in februari 2013 aan het Nederlandse United Civilians for Peace (UCP) mee dat het niet langer twee productiefaciliteiten heeft: de productie van/voor Unilever vindt niet meer plaats in Barkan (Ariel) en is verplaatst naar de andere locatie, in Safed in Israël-binnen-de-groene-lijn.

Danya Cebus

Dit bedrijf is actief in de bouw van nederzettingen. In 2014 maakte de Noorse overheid bekend dat is besloten het belang in Danya Cebus (en in Africa Israel Investments) dat het door de Noorse overheid gecontroleerde Pension Fund Global bezit, te zullen afbouwen, vanwege die betrokkenheid bij nederzettingenbouw. De Deense Danske Bank had dat al eerder gedaan.

Dadels

Zowel internationaal als in Nederland wordt al jaren actie gevoerd tegen de import van Israëlische dadels uit de bezette gebieden. In 2010 riep het netwerk “Samenwerken voor Palestina” waarin dertig organisaties verenigd zijn, samen met Nederlandse moslimorganisaties op om geen Israëlische dadels te kopen tijdens de Ramadan. Een zeer groot deel van de dadels uit de Westelijke Jordaanoever worden verhandeld via de coöperatie Hadiklaim. Supermarkten verkopen die vaak onder eigen merknamen. Bekende (Israëlische) merken zijn King Salomon en Jordan River.

Delta Galil Industries

De grootste Israëlische, internationaal producerende textiel/kleding producent (met name ondergoed) die internationaal geboycot wordt. In Nederland verkoopt de Hema producten van dit bedrijf. Sara Lee is mede aandeelhouder. Levert onder andere aan: Calvin Klein, Nike, Hugo Boss, Tommy Hilfiger, JC Penny, Target, Wal-Mart en Victoria’s Secret. Oprichter en voormalig bestuursvoorzitter Dov Lautman werd bekend vanwege zijn strategie om de verkoopinspanningen te internationaliseren en de productie deels naar lage lonen landen te brengen, waaronder Egypte en Jordanië.

Dorot food products

De “Dorot Garlic and Herbs” werd opgericht in de kibboetz Dorot in 1992. Het is Israëls grootste leverancier van seizoensproducten en levert aan groothandel, hotels en restaurants. “Dorot” is al enkele jaren vooral in de Angelsaksische wereld object van boycots.

Egged

In de vervoerssector zijn verschillende bedrijven betrokken bij de Israëlische schendingen van de 4e Geneefse Conventie, in de bezette gebieden: de Veoliagroep, Connexxion (omdat dat grotendeels eigendom is van Veolia en samen met Veolia de Nederlandse markt verdeelt) en de Israëlische maatschappij Egged (in Nederland EBS geheten).

Zie verder onder Veolia.

Elbit Systems

Dit bedrijf is gericht op ontwikkeling en productie voor de militaire- en veiligheidssector. Het Noorse Pension Fund Global en twaalf andere Europese financiële instellingen hebben in 2010 Elbit verwijderd uit hun beleggingsportefeuille. Elbit Systems werkt nauw samen met het Italiaanse Finmeccanica in het EU-programma SICMA (Simulation of Crisis Management Activities). Sinds Israël deel uitmaakt van de “European Research Area” heeft Elbit veel samenwerkingscontracten in Europees verband kunnen afsluiten. Cronin (zie literatuur) vermeldt drones die volgens de officiële informatie onder meer van belang zouden zijn bij medische spoedhulp; die toepassing zou echter als “cover up” zou kunnen dienen voor militaire toepassingen. Elbit zit in EU-programma ESRP en heeft veel Nederlandse opdrachten (zie literatuur, rapport Bureau Jansen). Elbit trok zich terug uit de grote internationale lucht- en ruimtevaart conventie in Toulouse in 2012 na een campagne geleid door de BDS-beweging.

(Bronnen:stopthewall/divest/elbit en Adri Nieuwhof/electronicintifada/19-02-2010)

G4S (Group 4 Securicor) Israel

G4S is in vele landen onderwerp van boycot. In juli 2004 fuseerden de Britse onderneming Securicor (Engels) en Group 4 Falck (oorspronkelijk Deens) tot Group 4 Securicor. De nieuwe onderneming (merknaam: G4S) bekleedt de toppositie op de wereldmarkt voor beveiligingsdiensten. In Nederland zijn in de loop der jaren onder andere de volgende ondernemingen opgegaan in het uiteindelijke G4S: Randstad Beveiliging en Geldtransport Nederland (wordt: Geldnet, wordt: G4S Cash Services, wordt G4S Nederland). In Nederland is G4S een van de twee grootste beveiligingsbedrijven. De Israëlische dochter is G4S Israël (de Hashmira Group). Dit dochterbedrijf is ook werkzaam in de bezette gebieden en leverde onder meer technische faciliteiten voor gevangenissen, ondervraging van arrestanten, checkpoints en “de Muur”. In Nederland was G4S speerpunt in de acties van DocP, onder andere vanwege het contract met de TU Delft. Werknemersorganisatie Abvakabo zegde zijn contract met G4S op vanwege de relatie met de Israëlische politiek in de bezette gebieden.

De charitatieve stichting van Bill Gates heeft zijn investering in G4S in juni 2014 afgebouwd.

(Bronnen: DocP en Adri Nieuwhof/electronicintifada/16-12-2013)

Dat compenseert weer een beetje.

GoIsrael

(Israëlisch Nationaal Bureau voor Toerisme)De Reclame Code Commissie stelde twee activisten die een aanklacht hadden ingediend tegen GoIsrael wegens misleidende reclame in het gelijk. GoIsrael’s reclame is “misleidend en daardoor oneerlijk”. GoIsrael maakt intensief reclame met kaarten waarop in 1967 bezet Palestijns en Syrisch gebied wordt afgebeeld als deel van Israël. De Commissie beschouwde de reclame-uitingen niet als kwetsend voor in Nederland wonende Palestijnen en Syriërs of in strijd met de waarheid. Door de uitspraak van de Commissie mag GoIsrael nu geen reizen meer naar bezet Palestijns gebied promoten alsof het reizen naar Israël zouden zijn.

Israel Aerospace Industry (IAI)

IAI is een staatsbedrijf dat onder andere onbemande vliegtuigen levert en bewakingsapparatuur die wordt ingezet bij de “Muur”. De IAI-drones werden boven Gaza ingezet en gelden daardoor op de wapenmarkt als goed uitgeteste technologie. IAI werkt in EU-verband samen met Europese bedrijven aan CAPECON, een UAV-project. Het bedrijf participeert in het overkoepelende EU-programma ESRP en heeft daarmee toegang tot de Europese technologie en innovatiesector. Sinds IAI deel uitmaakte van de “European research area” heeft de Europese Commissie verschillende research contracten afgesloten met het bedrijf. (belangrijke bron: Cronin, blz. 96, noot 27) In Ierland wordt in universiteiten actie gevoerd tegen samenwerking tussen universiteiten en IAI (academicsforpalestine; 2014). Ook in België en Frankrijk werd actie gevoerd tegen IAI. Het bedrijf trok zich terug uit de grote internationale internationale lucht- en ruimtevaart conventie in Toulouse in 2012 na een campagne geleid door de BDS-beweging. (bronnen o.a.: rapport “Precisely Wrong”, Human Rights Watch; blog http://www.militair-embargo-israel.be, 2013/02/25)

Joods Nationaal Fonds

Het JNF (Jewish National Fund; hebreeuws: Keren Kayemet LeIsrael, KKL) is al sinds zeer lange tijd een steunpilaar en “fundraiser” van het Israëlische systeem. Het heeft in tientallen landen de status van liefdadigheidsinstelling. De Palestijnse BDS-campagne en Israëlische groepen behoorden in 2010 tot de initiatiefnemers van de “Stop de JNF Campagne” (Stop the JNF Campaign). De actie werd in maart 2011 officieel gestart.

Mehadrin

Bekend van dadels, Medjoul bijvoorbeeld, afkomstig uit nederzettingen. In Nederland werd bijvoorbeeld in 2012 actie gevoerd in Barendrecht onder het motto “Apartheidsfruit de winkel uit” door het Netwerk Samenwerken voor Palestina. Het Israëlische bedrijf Mehadrin en de grootste Nederlandse afnemer en distributeur Olympic Fruit zijn doelwit van acties.

Mekorot National Water Company

Mekorot is het nationale Israëlische waterbedrijf. Het is werkzaam in Israël zelf en in de bezette gebieden, waaronder de Gazastrook. Het bedrijf ligt onder vuur omdat het in Gaza meewerkt aan de blokkadepolitiek en in de Westelijke Jordaanoever aan het beleid van ontvolking van de C-gebieden en de feitelijke rantsoenering van de Palestijnen wat betreft hun watervoorziening. In Nederland besloot het Overijsselse waterbedrijf Vitens eind 2013 om de samenwerking met Mekorot (dat ook internationaal werkzaam is) stop te zetten (dit besluit werd in mei 2014 bevestigd). Internationaal werd begin 2014 opgeroepen tot een boycot van Mekorot (door PENGON/Friends of the Earth Palestine, het Palestinian BDS National Committee en de Land Defense Coalition). (Bronnen: stopmekorot.org en btselem gaza water)

Merkavim

Volvo wordt vanuit de BDS-beweging bekritiseerd omdat het bedrijf bulldozers levert waarmee door het Israëlische leger huizen van Palestijnen worden vernietigd en “joodse” wegen worden aangelegd door Palestijnse dorpen (zoals Beit Safafa). Volvo Buses levert bussen aan Mayer’s Cars and Trucks (waarmee Volvo nauw verbonden is), die worden omgebouwd tot beveiligde bussen die worden ingezet voor bijvoorbeeld vervoer van Palestijnse gevangenen. Volvo en Mayer’s zijn beide aandeelhouder in Merkavim, dat bussen levert voor vervoer van joden van en naar de nederzettingen.

(bronnen: electronicintifada, Adri Nieuwhof, 07/10/2009 en Richard Falk Volvo)

Premier Dead Sea Cosmetics/Dead Sea Laboratories

Zie Ahava.

informatie over de volgende bedrijven wordt in juni 2014 op de site gezet:

Rafael

Riwal Holding Group

Sabra

Sodastream

Verint Systems

 

III.3. Buitenlandse en/of multinationale bedrijven

Alstom

Caterpillar

Cemex

CRH (Cement Roadstone Holdings Plc)

Co-Operative Group

Danske (bank)

Denemarken

Deutsche Bahn

EADS

Dexia bank

Estee Lauder

General Electric

G4S (Group 4 Securicor)

HeidelbergCement en Cemex

Hewlett-Packard

H&M (Hennes & Mauritz)

Hyundai

IBM

IKEA

Intel

L’Oreal

McDonald’s

Moscow Jewelry Factory

Motorola

Noorwegen

Pension Fund Global

Proctor & Gamble

Public Relations fdirma’s/Noorwegen.

Revlon  

Siemens

Starbucks

Texas Instruments

Unilever

United Technologies

Veolia

Victoria’s Secret

Volvo

 

III.4. Sectoren: CULTUUR, SPORT

III.4.a CULTUURBOYCOT

We proudly present …

Culturele boycot als onderdeel van BDS. Enkele voorbeelden:

Diverse kunstenaars en artiesten

Rolling Stones

Pink Floyd/Roger Waters

Israëlische culturele sector

 

 

III.4.b Sport boycot

Sportboycot als onderdeel van BDS. Enkele voorbeelden:

Adidas

IFA

FIFA

European Football Association

(Council of) Arab Sport Ministers

Amerikaanse sportwereld

Marathon

 

IV Belangrijke bronnen over BDS

1. http://www.docp.nl/category/bds/ De stichting Diensten Onderzoek Centrum Palestina, docP, is in 2012 opgericht en zet zich in voor de boycot, desinvestering en sancties (BDS) in Nederland. De site biedt concrete informatie over BDS-acties in Nederland. DocP en zijn partners onderschrijven een gemeenschappelijke verklaring (http://www.docp.nl/missie/).

2. http://www.bdsmovement.net In de Palestinian BDS National Committee (BNC) zijn de Palestijnse organisaties verenigd die in 2005 het initiatief hebben genomen tot BDS. This website provides “a shared space for information, analysis, exchange of ideas and experiences” for those interested and active in the BDS movement. It is overseen by the steering committee of the Palestinian BDS National Committee, aims to support efforts of networking and coordination, and reports on campaigns and calls to action. The consumer boycotts’ page begins by highlighting the fact that the barcode 729 denotes Israeli origin, although it fails to say that this is not a watertight system, as not all Israeli products carry this code.

3. http://www.whoprofits.org Who profits is een online database that was set up in January 2009 by the Israeli organisation, the Coalition of Women for Peace. It provides information on Israeli and international companies that profit from the occupation, a product of extensive research carried out in Israel and occupied Palestine. It is divided into three sections: the settlement industry; economic exploitation of Palestinian resources, markets and labour; and control of the Palestinian population.

3. http://www.stopthewall.org Stop the Wall is the grassroots Palestinian anti-apartheid wall campaign, a “coalition of Palestinian non-governmental organizations and popular committees that mobilize and coordinate efforts on local, national and international levels.” In June 2007 it published Towards a Global Movement for Palestine: a framework for today’s anti-apartheid activism, which provides a useful analysis of BDS as a tool for change. It draws on lessons learnt from South Africa, provides an historical analysis of the Arab League boycott of Israel/zionism

4. Buro Jansen & Janssen. Security Industry: links between Israel and the Netherlands (zie hieronder: literatuur). Bevat veel informatie over Israëlische bedrijven in de militaire sector en over Nederlandse bedrijven waarmee zij samenwerken.

5. David Cronin. Europe’s Alliance with Israel. Aiding the Occupation (zie hieronder: literatuur). Bevat veel informatie over Israëlische bedrijven en hun samenwerking met Europese bedrijven in het kader van EU-projecten.

6. Boycott, Divestment, & Sanctions: lessons learned in effective solidarity
Ma’an Development Center’s extensive brochure on BDS, containing much historical and theoretical background.
http://www.maan-ctr.org/publications/Factsheets/Boycott.pdf

7. Palestinian Campaign for the Academic and Cultural Boycott of Israel
http://www.pacbi.org/
Contains guidelines for applying the international cultural boycott of Israel, as well as international news regarding BDS.

8. Corporate Watch: section on Israeli companies
http://www.corporatewatch.org.uk/?lid=3192
This page of Corporate Watch’s research site lists numerous large corporations that produce in Israel, benefit from trade with Israel, or support the occupation.

9. Blog van Steve Lendman met veel informatie over vooral op de Amerikaanse markt opererende bedrijven. http://sjlendman.blogspot.nl/2010/02/israeli-occupation-supportive-companies.html

 

V Rapporten, literatuur:

1. Dutch economic links with the occupation. A research paper prepared for Cordaid, ICCO and IKV Pax Christi. Profundo Economic research, 20 april 2013.

2. Buro Jansen & Janssen.Security Industry: links between Israel and the Netherlands. Uitgeverij Buro Jansen & Janssen, juli 2011.

3. David Cronin. Europe’s Alliance with Israel. Aiding the Occupation. Pluto Press, Londen/NY, 2011.

4. Companies Supporting the Israeli Occupation of Palestinian Land
http://www.interfaithpeaceinitiative.com/profiting.pdf
The Interfaith Peace Initiative’s encyclopedic (129-page) list and description of international companies involved in the Israeli economy.
See also http://www.interfaithpeaceinitiative.com/profit.php

5. Wereldraad van Kerken. Statement en oproep dd. 2 september 2009 (m.n. punt 9 en M). http://www.oikoumene.org/en/resources/documents/central-committee/2009/report-on-public-issues/statement-on-israeli-settlements-in-the-occupied-palestinian-territory

6. Neve Gordon. The Political Economy of Israel’s Homeland Security/Surveillance Industry. Ben-Gurion University, 28 april 2009.

 

VI Sites en zoektermen:

1. docP

2. Electronic Intifada

3. http://www.palestina-komitee.nl/bds/archief

4. global bds movement

5. http://www.whoprofits.org

6. Badil

7. Al-Haq

8. ucp

9. Diakonia

10. http://disarmtheconflict.wordpress.com/

11. http://stopwapenhandel.org/publicaties/factsheets/israelpageuk

12. http://www.globalexchange.org/economicactivism/campaigns

13. http://www.stolenbeauty.org/ (campagne tegen Ahava)

14. http://www.boycottisrael.info/ (site van joden en Palestijnen die in Israël wonen)