UEFA straft voetbalfans voor hun solidariteit met Palestina

Door: Adri Nieuwhof - Geplaatst op: 16 september 2014

De Israëlische Voetbalbond (IFA) heeft een voorstel ingediend bij de UEFA om het Euro 2020 kampioenschap in Jeruzalem te houden. De IFA stelt het Teddy Stadion voor als plaats voor het toernooi. Maar deze locatie is ook de thuisbasis van het Israëlische uiterst racistische Beitar Jerusalem elftal.

Palestijnse vlag in Jakarta, bij wedstrijd van Persija. foto: Highlow Communications.

De international Red Card Israeli Racism campagne maakt zich er sterk voor dat Israël niet meedingt en wordt uitgesloten. De campagne herinnert UEFA er aan dat Israël ten onrechte claimt dat Jeruzalem zijn “hoofdstad” is en aan de recente massale aanval op Gaza. UEFA zal op 19 september een besluit nemen.

De Europese voetbalfederatie claimt dat het sport en politiek gescheiden houdt, maar als UEFA voor Jeruzalem kiest dan is dat een poltiek besluit. Israël zal de gelegenheid zeker aangrijpen om een beeld van Jeruzalem te promoten waarin het lijkt of Palestijnen niet bestaan.

Politiek symbool?

In feite haalt UEFA sport en politiek wel degelijk door elkaar.

Vorige week kwam naar buiten dat zij boetes had opgelegd aan Schotse en Ierse voetbalclubs omdat supporters tijdens Europese wedstrijden met de Palestijnse vlag hadden gezwaaid en pro-Palestijnse slogans hadden gezongen. Blijkbaar beschouwt UEFA de Palestijnse vlag als een politiek symbool omdat het conflict met Israëlische troepen in de regio toen nog voortduurde, schreef Scotland Now.

Een woordvoerder van UEFA vertelde de nieuwswebsite dat de clubs het UEFA tuchtreglement hadden overtreden dat bepaalt dat de clubs aansprakelijk zijn voor ongepast gedrag van hun supporters, zoals “het gebruiken van gebaren, woorden, voorwerpen of enig ander middel om een boodschap over te brengen die niet geschikt is voor een sport evenement, vooral het overbrengen van boodschappen van politieke, ideologische, religieuze of provocerende aard.”

Christian Visser, een Nederlandse advocaat gespecialiseerd in voetbalzaken, bekritiseerde UEFA’s straffen op Twitter. Supporters van Ajax staan bekend om hun identificatie met Israël en zwaaien tijdens wedstrijden regelmatig met de Israëlische vlag.

Visser schreef me dat hij de boetes voor St. Johnstone, Celtic en Dundalk onterecht vindt: “Het wekt verbazing dat de UEFA een boete oplegt voor het tonen van een vlag van een land dat lid is van de FIFA en de Aziatische voetbalbond. Het argument dat Palestina verwikkeld is met een conflict met Israel is zwak. Volgens de redenering van de UEFA zou dan ook het tonen van vlaggen van landen als Rusland en Israel beboet moeten worden”.

In geen van deze gevallen, dus ook niet voor Palestijnse vlaggen, zou een boete aan de clubs opgelegd moeten worden, voegde hij daaraan toe.

Megavlag bij Ajax-wedstrijd.

Judaïsering

Israël bezette de Westelijke Jordaanover tijdens de Oorlog van 1967 waaronder de oostelijke sector van Jeruzalem. Onmiddellijk annexeerde het Oost Jeruzalem en ontmantelde, in strijd met het internationaal recht, het gemeentelijk bestuur van Oost Jeruzalem.

De VN Veiligheidsraad en de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties namen talloze resoluties aan die verklaarden dat het Israël verboden is de status van Jeruzalem te wijzigen of zich land of eigendommen toe te eigenen.

Maar het Israëlische parlement (de Knesset) toonde diepe minachting voor het internationaal recht toen het in een “basiswet” van 1980 “Jeruzalem, in zijn geheel en verenigd” uitriep tot hoofdstad van Israël.
Ondertussen streeft Israël de demografische contrôle over Jeruzalem na met zijn beleid rond bouw van nederzettingen, niet toekennen van bouwvergunningen aan Palestijnen en het plat gooien van huizen, een proces dat bekend staat als judaïsering of verjoodsing.

Wedstrijden uitgesteld

UEFA beschouwt de Palestijnse vlag als een “politiek symbool” vanwege het conflict met de Israëlische troepen. Er is een “conflict”, maar om meer precies te zijn, Israël bezet al tientallen jaren de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever, inclusief Oost Jeruzalem. Israël weigert nog steeds het internationaal recht te respecteren en gaat door met het schenden van de rechten van het Palestijnse volk.

Israël kent een geschiedenis van het negeren van VN-resoluties, ook die resoluties die oproepen tot een volledige terugtrekking uit de gebieden die het bezet houdt. Israël weigert ook een einde te maken aan de discriminerende praktijken tegen Palestijnen. In plaats daarvan heeft Israël talloze gewelddadige aanvallen uitgevoerd op de Palestijnen in Gaza, bij de laatste en meest dodelijke on juli en augustus vielen meer dan 2.100 doden – de meesten burgers.

UEFA besloot in juli dat er tot nader order geen wedstrijden gespeeld konden worden in Israël “door de huidige veiligheidssituatie”. Een wedstrijd tussen Israël en België werd uitgesteld van 9 september naar 31 maart 2015.

De coach van Maccabi Tel Aviv nam ontslag vanwege de veiligheidssituatie in Israël, schreef The Guardian op 26 augustus.

“Je kan niet doen alsof er niets aan de hand is”, zei Jordi Cruyff, manager van Maccabi. “Wedstrijden worden uitgesteld, het nationale team moet in het buitenland spelen, alle Israëlische elftallen moesten buiten Israël spelen”. Het begin van het nieuwe voetbalseizoen in Israël is ook uitgesteld, vanwege de aanvallen op Gaza.

Het Palestijnse volk eist dat Israël verantwoordelijk wordt gehouden voor de oorlogsmisdaden en misdrijven tegen de menselijkheid die het begaat tegen het Palestijnse volk waar dan ook, en waar het mee doorgaat.
Het Euro 2020 Jeruzalem voorstel an Israël gunnen zou een klap in hun gezicht zijn en een duidelijk politiek besluit.

Dit artikel verscheen eerder als blog op The Electronic Intifada: http://electronicintifada.net/blogs/adri-nieuwhof/uefa-punishes-football-fans-palestine-solidarity