Snoep voor Israëlische soldaten, kanker voor de burgers van Gaza

Door: Adri Nieuwhof - Geplaatst op: 12 augustus 2014

Drones van IA Industries: in de praktijk getest

Een Israëlische wapenfabrikant heeft in een enorm propagandastaaltje opgeschept dat het snoep uitdeelt aan soldaten die Gaza aanvallen. Het bedrijf, Israel Aerospace Industries, is een belangrijke leverancier van drones aan het Israëlische leger. Maar deze drones brengen natuurlijk geen snoep naar de Palestijnen. Zij worden gebruikt om wapens te droppen die afgrijselijke verwondingen veroorzaken.

De Palestijnse mensenrechtorganisatie Al-Haq legt in een nieuwe briefing uit hoe aan drones bevestigde Hellfire-raketten DIME-bommen (dense inert metal explosives) droppen op woongebieden in Gaza. Mads Gilbert, een Noorse arts die in het al-Shifa-ziekenhuis in Gaza-stad werkt, meldde dat verwondingen die hij de laatste weken heeft gezien door DIME-bommen lijken te zijn veroorzaakt.

 

Gehalveerde lichamen

Een DIME-bom bevat in het algemeen een mengsel van explosief materiaal, cobalt, nikkel, ijzer en een legering van wolfraam. De bom laat bijna geen metaalsplinters na in het menselijk lichaam. Daarom zijn de wonden van slachtoffers die getroffen zijn door DIME-bommen goed te onderscheiden van wonden door traditionele wapens met metalen hulzen. Artsen in de Gaza-strook hebben gezien hoe hele lichamen in tweeën waren gedeeld. Botten worden verbrijzeld, en deze bommen veroorzaken ernstige brandwonden waarbij huid, spieren en botten verkolen.

DIME, schematisch (bron: Al Haq)

Verder hebben DIME/bommen een gevaarlijk biologisch effect op de slachtoffers en ze trekken weefsel los van de rest van het lichaam. Door de bommen veroorzaakte amputaties zijn uiterst moeilijk te behandelen en leiden vaak tot de dood van het slachtoffer. De behandeling van zulke wonden is momenteel nog moeilijker omdat Israël meer dan twintig medische voorzieningen in Gaza heeft aangevallen.

 

 

Palestijnen met DIME-verwondingen die blijven leven hebben een verhoogd risico op kanker. Blootstelling aan een mengsel van wolfraam en cobalt is gerelateerd aan vroege tekenen van longkanker, volgens het Center for Disease Control and Prevention in de Verenigde Staten.

Misdadig

Al-Haq beargumenteert dat het gebruik van DIME-bommen door Israël tegen de bevolking in Gaza in strijd is met het internationaal humanitair recht, ook wel oorlogsrecht genoemd.

Volgens een belangrijk grondbeginsel van dit recht, het proportionaliteitsprincipe, is het verboden om de dood of verwondingen van burgers te veroorzaken, maar meer dan 80 procent van alle tot nu gedode Palestijnen is burger volgens het Palestinian Centre for Human Rights in Gaza. Eenvijfde van de slachtoffers is minderjarig.

Verder verbiedt het Verdrag Chemische Wapens van 1980  wapens te gebruiken die “onnodig leed of buitensporige verwondingen kunnen veroorzaken“. Israël heeft dit verdrag ondertekend.

Het verdrag verbiedt ook het gebruik van elk wapen dat is bedoeld om te verwonden door kleine deeltjes in het menselijk lichaam te brengen die niet terug te vinden zijn. Verder voert Al-Haq aan dat Israël Palestijnse burgers in Gaza gebruikt om DIME-bommen te testen. Hiermee schendt Israël het humaniteit beginsel van het oorlogsrecht dat verlangt dat alle personen onder alle omstandigheden menselijk worden behandeld.

Het uitvoeren van experimenten op burgers is ook erkend als oorlogsmisdaad door het Statuut van Rome van het Internationaal Strafhof.

Dit leidt to de onvermijdelijke conclusie: Israël moet voor zijn wrede en criminele gedrag in Gaza worden vervolgd.

Dit artikel verscheen eerder als blog op The Electronic Intifada